Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητεί την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για όλα τα είδη γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων με βάση το κρέας.
Το σχετικό ψήφισμα ενέκριναν οι Ευρωβουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία την Πέμπτη, 12 Μαΐου, σε ένα μη νομοθετικό ψήφισμα με 422 ψήφους υπέρ, 159 κατά και 68 αποχές.
Στο ψήφισμα αναφέρετε ότι: «Η υποχρεωτική επισήμανση, θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα διατροφής, καθιστώντας πιο διαφανή την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».
«Με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει «αγορές ξεκάθαρες και συνειδητοποιημένες» υποστηρίζει ο Ιταλός εισηγητής του Κοινοβουλίου Τζιοβάνι Λα Βία.
Οι προσπάθειες για την υποχρεωτική αναγραφή είχαν αρχίσει το 2002, μετά την πανευρωπαϊκή επιδημία σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (BSE) στα βοοειδή, και κατέληξαν σε μία πρώτη οδηγία για την αναγραφή προέλευσης, αλλά μόνο για το φρέσκο κρέας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της επισήμανσης και σε άλλα τρόφιμα, που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό ή έχουν ένα κύριο συστατικό.
–
Πρέπει να καταστεί υποχρεωτική και για το κρέας στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών της ΕΕ, στον απόηχο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου και άλλων περιπτώσεων απάτης στα τρόφιμα και για την ενίσχυση της διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η επισήμανση της χώρας προέλευσης θα πρέπει να είναι υποχρεωτική όχι μόνο για το κρέας αλλά και για το κρέας στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αναφέρει το ψήφισμα.
–
8 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες υπέρ της αναγραφής
Σύμφωνα, με παλιότερη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2013), το 84% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί με την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα, ενώ περισσότεροι από 90% θεωρούν σημαντική την επισήμανση και στα επεξεργασμένα τρόφιμα.