Skip to content

Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων- Δικαιούχοι «Επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου που Εργοδοτούν 1-4 Άτομα (2η Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων)

sxedia ypourgosΣκοπός  του Σχεδίου αποτελεί η μείωση της ανεργίας και η στήριξη των μικρών Επιχειρήσεων μέσω της παροχής κινήτρων προς τους εργοδότες (μικρές επιχειρήσεις), όπως ορίζονται στα πλαίσια του υφιστάμενου Σχεδίου, για την πρόσληψη ανέργων. Τα κίνητρα αφορούν την επιδότηση τμήματος του μισθολογικού κόστους του ατόμου που θα προσληφθεί.

Το Σχέδιο αφορά την επιχορήγηση της απασχόλησης ανέργων που εργάζονται με πλήρη/ ή και μερική απασχόληση σε Επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου, έχουν Αριθμό Μητρώου Εργοδότη στην κατηγορία ΝΑCE 4511, 4519, 4532, 4540, και 4711- 4799 και εργοδοτούσαν από 1 μέχρι 4 άτομα το Μάρτιο του 2015.

Παρέχεται χορηγία στους εργοδότες, που εμπίπτουν στις πιο πάνω οικονομικές δραστηριότητες, ύψους 60% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου με μέγιστο ποσό τις €6.000 στην περίπτωση που θα προσλάβουν άνεργα άτομα εγγεγραμμένα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.Υ.Α). Η ημερομηνία πρόσληψης είναι και η ημερομηνία έναρξης απασχόλησης.

Η χορηγία θα παραχωρείται μόνο για τους πρώτους δέκα (10) μήνες απασχόλησης και με υποχρέωση του εργοδότη για πρόσθετη εργοδότηση του εργοδοτούμενου για δύο (2) μήνες χωρίς επιχορήγηση.

Δεν μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο:

α) Άτομα που είναι μέτοχοι της επιχείρησης/οργανισμού (εξαιρούνται οι Δημόσιες Εταιρείες).

β) Αυτοεργοδοτούμενοι για επιχορήγηση των ιδίων.

γ) Άτομα που συνδέονται με α’ ή β’ βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη. Δηλαδή, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Σχέδκο με τη σχέση εργοδότη-εργαζομένου, άτομα που συνδέονται μεταξύ τους ως σύζυγοι, παιδιά, γονείς, αδέλφια (εξαιρούνται οι Δημόσιες Εταιρείες)

Για τις πιο πάνω εξαιρέσεις, ως εργοδότης θεωρείται ο μέτοχος /ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν σε ειδικό έντυπο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας και να παραδοθούν από την 20η Μαϊου 2015 μέχρι και την 19 Ιουνίου 2015, με απευθείας κατάθεση στα κατά τόπους Επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) πριν τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας.

Αναλυτική Περιγραφή Πρόσκλησης:

Άλλοι όροι παροχής της χορηγίας, πέραν των πιο πάνω που αναφέρονται στη συνοπτική περιγραφή, περιλαμβάνουν τα εξής:

Η πρόσληψη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην επιχείρηση σε σχέση με ον προηγούμενο μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο Σχέδιο, στο ίδιο επάγγελμα με αυτό της αίτησης. Η τυχόν μείωση του προσωπικού στο πιο πάνω διάστημα δεν δικαιολογείται, εκτός κα αν η θέση ή οι θέσεις εργασίας έμειναν κενές ύστερα από εθελοντική αποχώρηση, συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας, ή νόμιμη απόλυση λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

Ο εργοδότης δεν έτυχε οποιασδήποτε επιχορήγησης στο παρελθόν από συγχρηματοδοτούμενα Σχέδια, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, για την εργοδότηση του ίδιου ατόμου, που θα ενταχθεί στα πλαίσια του Σχεδίου. Επίσης το ίδιο άτομο (υποψήφιος προς εργοδότηση) δεν πρέπει να έχει εργασθεί το οκτάμηνο πριν την ημερομηνία προκήρυξης της πρόσκλησης στον ίδιο εργοδότη.

Τα άτομα που θα επιχορηγηθούν θα πρέπει να ανήκουν στην ομάδα στόχου, όπως αυτή ορίζεται στο Σχέδιο, να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή πολίτες οποιουδήποτε άλλου Κράτους –Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εργοδότης πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα μειώσει το προσωπικό της επιχείρησης του κατά τη διάρκεια της συνολικής υλοποίησης της Συμφωνίας Δημόσιας Χρηματοδότησης, για 12 μήνες, στο ίδιο επάγγελμα με αυτό του εργαζόμενου προς επιχορήγηση. Η τυχόν μείωση του προσωπικού στο πιο πάνω διάστημα δεν δικαιολογείται, εκτός και αν η θέση ή οι θέσεις εργασίας έμειναν κενές ύστερα από εθελοντική αποχώρηση, συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας, ή νόμιμη απόλυση λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να επιχορηγηθεί για το ίδιο άτομο, την ίδια χρονική περίοδο, το ίδιο είδος δαπάνης (π.χ. μισθός) από διαφορετικούς φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής του Τμήματος Εργασίας.

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: €8,000,000

Θεματικές Κατηγορίες: 

Απασχόληση
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Ανταγωνιστικότητα

Δικαιούχοι:

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
Άνεργοι
Εργοδότες

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 15/05/2015

Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 19/06/2015

Εθνικό Σημείο Επαφής:

Τμήμα Εργασίας – Φορέας Διαχείρισης

Μάριος Ευγενίου

Λειτουργός Εργασίας Α’

email: mevgeniou@dl.mlsi.gov.cy

τηλ: 22400907

φαξ: 22400879

Ιστοσελίδα: http://www.mlsi.gov.cy/dl

Ιστοσελίδα: http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dl/dl.nsf/all/3D780D6C12A7F7ADC2257E460047DDC7?opendocument

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *