Skip to content

Je Suis Charlie – Η ελευθερία σκέψης και έκφρασης σε μια Επανενωμένη, Αειφόρο & Ευρωπαϊκή Κύπρο »

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Je Suis Charlie – Η ελευθερία σκέψης και έκφρασης σε μια Επανενωμένη, Αειφόρο & Ευρωπαϊκή Κύπρο» στον Πολυχώρο ΚΤΙΣΙΣ, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Το Europe Direct Λεμεσού  και το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας συνεργάστηκαν με σκοπό να λάβει χώρα ένας διάλογος ο οποίος θα ενισχύσει και θα ενθαρρύνει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης σε μια επανενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 70 άτομα μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και πολλοί δημότες.

Στους σύντομους χαιρετισμούς, αρχικά ο κ. Χρίστος Νεοκλέους, Πρόεδρος του Κυπριακού Ιδρύματος Αειφορίας, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να προωθήσουν λύσεις ούτως ώστε οι πολίτες να σεβαστούν τη διαφορετικότητα. Η κα. Θέα Πιερίδου, Επικεφαλής της Ομάδας Επικοινωνίας, Συμπράξεων & Δικτύων Πληροφόρησης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, αναφέρθηκε ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι καταλυτικά στοιχεία στη γενικότερη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων. Ακολούθησε ομιλία από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης σχετικά με το Κυπριακό και την Κυπριακή Δημοκρατία, έννοιες οι οποίες καθίστανται βασικές στην προσπάθεια επανένωσης του νησιού. Τέλος, επισήμανε τη σημαντικότητα των στοιχείων της εκπαίδευσης, της οικονομικής κρίσης αλλά και του διαρθρωμένου διαλόγου με επιχειρήματα, τα οποία είναι ενισχυτικά ως προς την επανένωση των κοινωνιών μας αλλά και του κοινού οράματος που μοιραζόμαστε. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εστίασε την ομιλία του στο «σεβασμό της διαφορετικότητας», στη σημασία της «ταυτότητας» και στο γεγονός ότι οι «εθνοτικές φυλακές» αποτελούν εμπόδιο για την επανενωμένη Κύπρο.

Στη παρέμβαση του ο κ. Θανάσης Τσώκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμμάτων του ΡΙΚ, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την ελευθερία σκέψης και έκφρασης και το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Γιώργος Τζίβας, Δημοσιογράφος, συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε η οποία εστιάστηκε στο κυπριακό πρόβλημα αλλά και πως επιδρά η διαίρεση της Κύπρου στη δημιουργία ελεύθερης σκέψης και έκφρασης στις δυο κοινότητες. Οι πολίτες μέσα από τις τοποθετήσεις τους τόνισαν τη σημαντικότητα και το καταλυτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εκπαιδευτικού πλαισίου σχετικά με τη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *