Skip to content

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: η ΕΕ επενδύει 163 εκατομμύρια ευρώ στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το κυπριακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για την περίοδο 2014-2020.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να επενδύσει περισσότερα από 163.000.000 ευρώ (εκ των οποίων περίπου 130.000.000 ευρώ χορηγούνται από το ΕΚΤ και 11.500.000 ευρώ από την «Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων») στην προώθηση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της κοινωνικής ένταξης και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι επενδύσεις θα εστιασθούν στις ακόλουθες προτεραιότητες:
Βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης (περίπου το 53% της χρηματοδότησης), με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι, συμπεριλαμβανομένων των νέων ηλικίας 15-29 ετών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) και η αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης.
Καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνική ένταξη(20% του προϋπολογισμού), με έμφαση στα άτομα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στα άτομα με αναπηρία και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.
Βελτίωση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης (20% του προϋπολογισμού), ιδίως, προκειμένου να προσανατολίζονται περισσότερο στις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας.
Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης (σχεδόν το 4% του προϋπολογισμού).
Σε δηλώσεις για το θέμα, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού Marianne Thyssen είπε: «Επιδοκιμάζω την έγκριση του προγράμματος, το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδίως των νέων, και η κοινωνική ένταξη. Είμαι πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες για χιλιάδες πολίτες, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020″».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *