Skip to content

Σύνταξη για όλους αποφασίζει το ΕΚ

Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει και αυτό καθιστά αναγκαία τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος επαγγελματικών συντάξεων. Ωστόσο, οι συντάξεις αυτές έχουν μικρή αξία όσους έχουν μετακινηθεί σε μία άλλη χώρα της ΕΕ για να εργαστούν, καθώς χάνουν πολλά από που όσα δικαιούνται, εξαιτίας των διαφορετικών κανόνων που ισχύουν στα 28 κράτη μέλη. Το ΕΚ συζητά τη Τετάρτη και ψηφίζει την Πέμπτη για την διατήρηση του ελάχιστου δικαιώματος συμπληρωματικής σύνταξης.

Η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τα κύρια συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν μτακομίσει και δουλεύουν σε άλλο κράτος μέλος. Ωστόσο, μέχρι τώρα η νομοθεσία αυτή δεν ίσχυε για τις συμπληρωματικές που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από τους εργοδότες.

Το ΕΚ συζητά και αποφασίζει για την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο για νέους κανόνες που προστατεύουν τις συμπληρωματικές συντάξεις των εργαζομένωνπου μετακινούνται σε άλλη χώρα. Οι κανόνες θέτουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως το πολύ τριετής περίοδος κατοχύρωσης του δικαιώματος (δηλαδή η περίοδος που χρειάζεται κάποιος για να κατοχυρώσει το δικαίωμα επικουρικής σύνταξης). Το ΕΚ επέμενε οι κανόνες αυτοί να εφαρμοστούν και για εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ.

Έπειτα από την άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο ΕΚ και τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο, η εισηγήτρια RiaOomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία), δήλωσε: “Οι Ευρωπαίοι διατηρούν πια τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα όταν μετακινούνται από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο. Η νομοθεσία θα βοηθήσει στην εξάλειψη των εμποδίων στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων.

Σχετικός σύνδεσμος: www.europarl.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *