Skip to content

Κυπριακή συμμετοχή στον Πανευρωπαϊκό Διάλογο με τους Πολίτες

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στο Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο Πανευρωπαϊκός Δημόσιος Διάλογος  για το Μέλλον της Ευρώπης. Ο Διάλογος ήταν η κορωνίδα σε μια σειρά διαλόγων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διάφορες πόλεις σε κάθε χώρα της ΕΕ και ο απώτερος σκοπός τους ήταν η αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας του κοινού με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ειδικότερα, ο Διάλογος πρόσφερε την ευκαιρία σε πέραν από 150 πολίτες που πήραν μέρος σε 50 τοπικούς Δημόσιους Διαλόγους, με συνολική συμμετοχή πέραν των 16 χιλιάδων πολιτών, να συνομιλήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και με 10 Ευρωπαίους Επιτρόπους αλλά και πολιτικούς.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν 3 πολίτες από τηνΛεμεσό, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στον τοπικό Δημόσιο Διάλογο, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2013.  Τον τοπικό Δημόσιο Διάλογο συνδιοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Europe Direct Λεμεσού και σε αυτόν παρέστη η Ευρωπαία Επίτροπος, κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.

Οι Κύπριοι πολίτες που συμμετείχαν, κ. Ευστάθιος Χατζηλεωνίδας, κ. Χρήστος Νεοκλέους, και κα. Δάφνη Κλεόπα, έλαβαν μέρος στις παράλληλες συζητήσεις για τα πιο κάτω θέματα:

– Υπέρβαση της κρίσης : σταθερότητα και αλληλεγγύη.
– Ο ανταγωνισμός στη διεθνή σκηνή : η ενίσχυση των περιφερειών της Ευρώπης.
– Κλιματικές αλλαγές και  περιβάλλον.
– Προώθηση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.
– Αντιμετωπίζοντας  καθημερινές ανησυχίες : η υγεία και η  προστασία των καταναλωτών

– Η  δια βίου μάθηση , οι θέσεις εργασίας και μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

 Σ΄ αυτόν τον  Πανευρωπαϊκό  Διάλογο, οι πολίτες εισακούστηκαν από τους πολιτικούς.  Έτσι, οι παράλληλες θεματικές συζητήσεις έγιναν στην παρουσία  Ευρωπαίων  Επιτρόπων, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τα ερωτήματα τους και να μοιραστούν τον έντονο προβληματισμό τους για την οικονομική κρίση και για το μέλλον των νέων.

Ακολούθως, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για μία και πλέον ώρα, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José  Manuel  Barroso,  για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *