Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 14/5

Η ΕΕ ενισχύει την ετοιμότητά της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών το 2024

Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται ενόψει της περιόδου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, η ΕΕ λαμβάνει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των προσπαθειών πυρόσβεσης και την προστασία των κοινοτήτων, μέσω της προληπτικής τοποθέτησης πυροσβεστών και της συγκρότησης ενός στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών. 

Πρώτον, 556 πυροσβέστες από 12 χώρες θα τοποθετηθούν προληπτικά φέτος το καλοκαίρι, με στρατηγικό τρόπο, σε καίριας σημασίας περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ώστε να είναι έτοιμοι να συνδράμουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Το προορατικό αυτό μέτρο ενισχύει την ετοιμότητα της Ευρώπης όσον αφορά την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και τον περιορισμό των καταστροφικών επιπτώσεών τους στη ζωή, τις κατοικίες και το περιβάλλον, και καταδεικνύει τη δύναμη της αλληλεγγύης της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων του είδους αυτού. 

Δεύτερον, η ΕΕ έχει επίσης συγκροτήσει ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU για το φετινό καλοκαίρι, ο οποίος αποτελείται από 28 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που σταθμεύουν σε 10 κράτη μέλη. Ειδικότερα, ο στόλος θα περιλαμβάνει:

  • τέσσερα αμφίβια αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, δύο ελαφρά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα
  • δύο αμφίβια αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Κροατία
  • δύο αμφίβια αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Ιταλία
  • δύο αμφίβια αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Ισπανία
  • τέσσερα αμφίβια αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία
  • τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία
  • δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία
  • δύο ελικόπτερα από την Τσεχία
  • δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο
  • δύο ελαφρά αεροσκάφη από τη Γερμανία

Η Επιτροπή έχει επίσης διαθέσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ για να διευκολύνει την αγορά 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών στο μέλλον, τα οποία θα κατανεμηθούν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, αρκετά ελικόπτερα θα χρηματοδοτηθούν επίσης στο μέλλον από την ΕΕ για την ενίσχυση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της ΕΕ.

Η προληπτική τοποθέτηση πυροσβεστών και η απόκτηση πρόσθετων πυροσβεστικών αεροσκαφών υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητά της να αντιδρά αποτελεσματικά στις δασικές πυρκαγιές, ιδίως κατά τους επόμενους θερινούς μήνες.

Ιστορικό

Η ΕΕ εξασφαλίζει συντονισμένη προσέγγιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, καθώς και την προετοιμασία για αυτές, όταν οι πυρκαγιές υπερβαίνουν τις εθνικές ικανότητες αντιμετώπισης. Όταν η κλίμακα της δασικής πυρκαγιάς υπερβαίνει τις ικανότητες αντιμετώπισης μιας χώρας, η χώρα αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και δέκα κράτη που συμμετέχουν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Μολδαβία και Ουκρανία) μέσω αυθόρμητων προσφορών.

Επίσης, η ΕΕ έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας ώστε να διαθέτει κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και να έχει δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Πολιτικής Προστασίας είναι να καταστήσει δυνατή την ταχύτερη, καλύτερα συντονισμένη και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή αντίδραση σε ανθρωπογενείς καταστροφές και φυσικούς κινδύνους. Συγκεντρώνει πόρους από 27 κράτη μέλη και συμμετέχοντα κράτη, έτοιμους να αναλάβουν δράση ταχύτατα σε μια πληγείσα περιοχή.

Σε περίπτωση που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί επιπλέον βοήθεια διάσωσης, παρεμβαίνει το πυροσβεστικό απόθεμα του rescEU το οποίο παρέχει επιπλέον ικανότητες για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αεροσκαφών διακομιδής ασθενών και απόθεμα ιατρικών ειδών και κινητών νοσοκομείων που μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Το rescEU λειτουργεί με την παροχή στα κράτη μέλη επιχορηγήσεων για την αγορά ικανοτήτων, και η τελική απόφαση για τη χρησιμοποίησή τους λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παρακολουθεί την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών με τη στήριξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, ενώ η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ συμπληρώνει τις επιχειρήσεις με λεπτομερείς πληροφορίες από το διάστημα. 

Για περισσότερες πληροφορίες  

Δασικές πυρκαγιές

rescEU

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

Δηλώσεις

Φέτος, που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δημιουργία του rescEU, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συλλογική μας ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Η προληπτική τοποθέτηση πυροσβεστών και η επέκταση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου μας αποτελούν κρίσιμα βήματα σε αυτό το εγχείρημα.

κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων

Συναφή θέματα

Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία 

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Η ΕΕ ενισχύει την ετοιμότητά της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών το 2024

English

50.118, kB – PDF

Κατεβάστε  

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

Balazs UJVARI

Τηλέφωνο

+32 2 295 45 78

Ηλεκτρονική διεύθυνση

balazs.ujvari@ec.europa.eu  

Daniel PUGLISI

Τηλέφωνο

+32 2 296 91 40

Ηλεκτρονική διεύθυνση

daniel.puglisi@ec.europa.eu  

Στο φετινό φεστιβάλ των Καννών διαγωνίζονται 16 ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ

Το 77ο φεστιβάλ των Καννών που ξεκινά σήμερα τιμά τα ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα. Συνολικά, 16 ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ είναι υποψήφιες για βραβεία σε επτά διαφορετικές κατηγορίες.

Οι ταινίες Grand Tour του Miguel Gomes (Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία), All We Imagine as Light της Payal Kapadia (Ινδία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Ιταλία), Limonov — The Ballad του Kirill Serebrennikov (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) και The Girl with the Needle (Pigen med nålen) του Magnus von Horn (Δανία, Πολωνία, Σουηδία) είναι όλες υποψήφιες για τον Χρυσό Φοίνικα.

Η ανάπτυξη και η παραγωγή των 16 υποψήφιων ταινιών υποστηρίχθηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο του σκέλους MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» με πάνω από 800.000 ευρώ. Το σκέλος MEDIA στηρίζει την ευρωπαϊκή κινηματογραφική και οπτικοακουστική βιομηχανία για την ανάπτυξη, τη διανομή και την προώθηση ευρωπαϊκών έργων και την προσαρμογή στο ψηφιακό περιβάλλον (π.χ. κατάρτιση σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και στην εικονική παραγωγή, προσαρμογή σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, εισαγωγή εργαλείων μάρκετινγκ κλπ.) 

Οι νικητές και οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων το Σάββατο 25 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποψηφιότητες και τις προβολές ταινιών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ είναι διαθέσιμες εδώ

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 291 33 91)  

Η Επιτροπή παρουσιάζει μια πανευρωπαϊκή συλλογή εμβληματικών τρισδιάστατα ψηφιοποιημένων αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσίασε μια συλλογή τρισδιάστατα ψηφιοποιημένων αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Europeana, τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συλλογή παρουσιάστηκε σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες παρουσία του Επιτρόπου κ. Τιερί Μπρετόν και υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ.

Η συλλογή προέκυψε από την εκστρατεία «Twin it! 3D for Europe’s culture» και περιλαμβάνει μια σειρά ιστορικών κτιρίων, χώρων και αντικειμένων, όπως το άγαλμα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας του Λέουβεν, στο Βέλγιο, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, το Μνημείο της Ελευθερίας στη Ρίγα της Λετονίας και ο κολεγιακός ναός του Επισκόπου Μαρτίνου στο Οπάτουβ της Πολωνίας. Η πλήρης συλλογή με τα τρισδιάστατα στοιχεία που υπέβαλαν τα αντίστοιχα κράτη μέλη είναι διαθέσιμη στη συλλογή εικόνων «Twin-it!» στην Europeana.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Τα υψηλής ποιότητας τρισδιάστατα μοντέλα των πολιτιστικών αγαθών της Ευρώπης, τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα καταδεικνύουν την ευρωπαϊκή αριστεία στην τρισδιάστατη ψηφιοποίηση. Παροτρύνω όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν η ψηφιακή τεχνολογία και τα δεδομένα για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μας για τις μελλοντικές γενιές, καθώς και για την προώθηση καινοτόμων εφαρμογών σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο τουρισμός.»

Η πρωτοβουλία «Twin it!», που εγκαινιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2023, κάλεσε τα 27 Υπουργεία Πολιτισμού της ΕΕ να επιλέξουν και να υποβάλουν ένα τρισδιάστατα ψηφιοποιημένο αγαθό πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκστρατεία είχε στόχο να ενθαρρύνει την καινοτομία και να επιταχύνει τη χρήση και την επανάχρηση τρισδιάστατων απεικονίσεων στηρίζοντας παράλληλα τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για ψηφιοποίηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2021 σχετικά με έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, ως το 2030 να ψηφιοποιήσουν τρισδιάστατα όλα τα μνημεία και τους χώρους που θεωρούν ότι διατρέχουν κίνδυνο και τα μισά μνημεία που δέχτηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Η πρωτοβουλία «Twin it! 3D for Europe’s culture» συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 291 33 91)

Η Επιτροπή γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας

Στις 17 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας (IDAHOT). Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Αύριο, η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι θα συμμετάσχει στο Φόρουμ IDAHOT+, το οποίο διοργανώνεται φέτος από τις Κάτω Χώρες, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στόχος του Φόρουμ είναι ο εορτασμός της ημέρας IDAHOT και η αξιολόγηση της συλλογικής προόδου που έχει επιτευχθεί, αλλά και των προκλήσεων όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση μιας Ένωσης ισότητας απαιτούν συνεχή προσπάθεια. Από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέγραψε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών στις 17 Μαΐου 1990, έχουν γίνει πολλά. Ωστόσο, δεν πρέπει να αδρανήσουμε αλλά να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι απειλείται γι’ αυτό που είναι ή για το άτομο που αγαπά.»

Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι πρόσθεσε τα εξής: «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση έναν ασφαλή χώρο όπου το κάθε άτομο θα είναι ελεύθερο να είναι ο εαυτός του και να αγαπά όποιο άτομο θέλει. Διασφαλίζοντας ότι οι κοινωνίες είναι ανοικτές και συμπεριληπτικές, μπορούμε να εγγυηθούμε μια Ένωση ισότητας.»

Στις 17 Μαΐου, ο Επίτροπος κ. Ντάλι θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου με τίτλο «Pride Alliances and Policy: Towards a Union of Equality» (Συμμαχίες υπερηφάνειας και πολιτική: Προς μια Ένωση Ισότητας) που διοργανώνεται από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Υφυπουργό Ισότητας των Φύλων, Ίσων Ευκαιριών και Διαφορετικότητας του Βελγίου. Στις 15:45 (ώρα Κύπρου), η Επίτροπος κ. Ντάλι θα παραστεί σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει η βελγική Προεδρία με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου κ. Alexander de Croo και τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών των Κάτω Χωρών κ. Robbert Dijkgraaf.

Θέλοντας να υπογραμμίσει την προσήλωσή της στην καταπολέμηση του μίσους και των διακρίσεων, η Επιτροπή θα αναρτήσει τη «σημαία της προόδου» μπροστά στο κτίριο Berlaymont, που είναι η έδρα της στις Βρυξέλλες. Φωτογραφίες της σημαίας θα είναι διαθέσιμες στην οπτικοακουστική μας πύλη.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Jördis Ferroli — Τηλ.: + 32 2 299 27 29)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου εκφωνεί κεντρική ομιλία στην εκδήλωση της οργάνωσης «Mental Health Europe» με τίτλο «Co-creating Mental Health: Shaping Europe’s Future Together» (Συνδημιουργώντας την Ψυχική Υγεία: Διαμορφώνοντας από κοινού το μέλλον της Ευρώπης).

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου εκφωνεί κεντρική ομιλία στην εκδήλωση με τίτλο «The right to be forgotten: Improving quality of life for people with a history of cancer» (Δικαίωμα στη λήθη: Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ιστορικό καρκίνου).

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου στο Λονδίνο: συμμετέχει στο πάνελ υπουργών απ’ όλο τον κόσμο της εκδήλωσης με τίτλο «The World Together Solving the Antibiotic Emergency» (Ο κόσμος ενωμένος αντιμετωπίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα αντιβιοτικά) που διοργανώνεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Royal Society.

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA7FAE.3D1256A0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *