Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη χρήση του νέου Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (FEAD) από το κυπριακό επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η Κύπρος θα λάβει 3,9 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) καλύπτοντας την περίοδο 2014-2020 για την παροχή βασικής υλικής βοήθειας σε παιδιά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη (το ποσό αυτό συμπληρώνεται με περίπου 700 000 ευρώ από εθνικούς πόρους).
Η Ευρωπαία επίτροπος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, Μαριάν Τίσεν δήλωσε: «Χαιρετίζω θερμά την έγκριση του κυπριακού προγράμματος για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους, το οποίο θα επικεντρώνει στη στήριξη των άπορων μαθητών. Τα ευάλωτα παιδιά αξίζουν κάθε είδους στήριξη από εμάς και είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στο να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους στο σχολείο».
Στην Κύπρο, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους θα προσφέρει σχολικά είδη (ένδυση και σχολικές τσάντες) προς τους άπορους μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία. Συνεπώς, θα συμπληρώνει το υπάρχον εθνικό σύστημα, μέσω του οποίου λαμβάνουν τρόφιμα. Θα επιλέγονται πολλοί πάροχοι υπηρεσιών μέσω δημόσιων συμβάσεων, ώστε να είναι δυνατή μια ποικιλία προϊόντων και να αποφεύγεται ο στιγματισμός των μαθητών που λαμβάνουν τη βοήθεια.
Τα σχολικά συμβούλια θα προσδιορίσουν τους μαθητές που θα επωφεληθούν από την ενίσχυση. Στη συνέχεια, οι μαθητές μαζί με τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, θα επιλέξουν το σχολικό υλικό που θα παραλάβουν μέσω των δημόσιων σχολείων.
Ιστορικό
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (FEAD) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2014 και αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Κύριος στόχος του είναι να σπάσει τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της στέρησης, παρέχοντας μη χρηματική βοήθεια σε ορισμένους από τους πιο ευάλωτους Ευρωπαίους πολίτες. O προϋπολογισμός του FEAD ανέρχεται σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σε πραγματικούς όρους, για την περίοδο 2014-2020.
Το Ταμείο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής καταπολεμώντας τις χειρότερες μορφές φτώχειας. Επίσης, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχιας ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2020.
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους θα στηρίξει όλες τις δράσεις των 28 κρατών μελών που αποσκοπούν στο να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μη χρηματοδοτικής βοήθειας στους άπορους — μεμονωμένα άτομα, οικογένειες, νοικοκυριά ή ομάδες τέτοιων προσώπων. Η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα, ρουχισμό και άλλων βασικά είδη προσωπικής χρήσης όπως παπούτσια, σαπούνι ή σαμπουάν. Το Ταμείο μπορεί επίσης να διοχετευτεί σε δράσεις που ενθαρρύνουν την κοινωνική ένταξη.
Κάθε κράτος μέλος θα καθορίσει την ομάδα-στόχο των πλέον «άπορων ατόμων» στο εθνικό του επιχειρησιακό πρόγραμμα. Τα κράτη μέλη μπορούν ακολούθως να επιλέγουν το είδος της βοήθειας που θέλουν να παράσχουν (τρόφιμα ή βασικά αγαθά ή συνδυασμό των δύο) καθώς και το μοντέλο που επιθυμούν να εφαρμόσουν για την προμήθεια και διανομή των τροφίμων και των προϊόντων, ανάλογα με την κατάσταση και τις προτιμήσεις τους.
Το πρόγραμμα της ΕΕ για τη διανομή τροφίμων στους απόρους (ΠΔΤΑ) αποτελούσε σημαντική πηγή εφοδίων για οργανώσεις που εργάζονταν σε άμεση επαφή με τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας, παρέχοντάς τους τρόφιμα, από το 1987. Δημιουργήθηκε με σκοπό την επωφελή διάθεση των τότε γεωργικών πλεονασμάτων. Λόγω της αναμενόμενης εξάντλησης και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας των αποθεμάτων παρέμβασης την περίοδο 2011-2020, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της κοινής γεωργικής πολιτικής, το ΠΔΤΑ διεκόπη στο τέλος του 2013 και έκτοτε αντικαταστάθηκε από το FEAD.