Συνοπτική Περιγραφή Πρόσκλησης:
Σκοπός της πρόσκλησης είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων/οργανισμών που εφαρμόζουν καλές πρακτικές, οι οποίες προωθούν την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον.
Αναλυτική Περιγραφή Πρόσκλησης:
Οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για δύο είδη πιστοποίησης: (α) την πιστοποίηση συγκεκριμένης καλής πρακτικής και να λάβουν την πιστοποίηση «Καλή Πρακτική», (β) την πιστοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της επιχείρησης/ οργανισμού και να λάβουν την πιστοποίηση «Εργοδότης Ισότητας».
Μαζί με την πρόσκληση θα υπάρχει αναρτημένος Οδηγός για καθοδήγηση των επιχειρήσεων στα διάφορα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης.
Προκειμένου να λάβουν κάποια από τις πιο πάνω πιστοποιήσεις, οι επιχειρήσεις έχουν δύο επιλογές αιτήσεων:
- Αίτηση πιστοποίησης: για την πιστοποίηση υφιστάμενης μεμονωμένης πρακτικής ή υφιστάμενου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της ισότητας των φύλων.
- Δήλωση πρόθεσης πιστοποίησης: για την υιοθέτηση μίας νέας μεμονωμένης πρακτικής ή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης/Σχεδίου Δράσης στο μέλλον, μετά την παροχή ΔΩΡΕΑΝ συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων θα παρέχει δηλαδή στην επιχείρηση/οργανισμό που δεν διαθέτει, αλλά επιθυμεί να εφαρμόσει κάποια καλή πρακτική/ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης στο μέλλον, ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες Συμβούλου επιλέγοντας από κατάλογο ειδικά καταρτισμένων Συμβούλων, με τους οποίους το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων έχει συμβληθεί στα πλαίσια συμφωνίας πλαίσιο. Στόχος θα είναι, η επιχείρηση και ο Σύμβουλος να καταλήξουν μετά από κάποια διεργασία σε εισηγήσεις προς υλοποίηση. Μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής και υλοποίησης των εισηγήσεων του Συμβούλου (καλής πρακτικής ή ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης), η επιχείρηση/οργανισμός θα προχωρήσει στην υποβολή Αίτησης Πιστοποίησης προκειμένου να πιστοποιηθεί.
Oι συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται στις επιχειρήσεις, περιλαμβάνουν κυρίως τα πιο κάτω:
(α) Διερεύνηση του εργασιακού περιβάλλοντος της αιτούσας επιχείρησης/ οργανισμού, μέσω της διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου με στόχο τη συλλογή πληροφοριών, τη λεπτομερή ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ισότητα ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην επιχείρηση/ οργανισμό.
(β) Ετοιμασία Περιγραφής Καλής Πρακτικής ή Σχεδίου Δράσης για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και ειδικότερα της ίσης αμοιβής στο εργασιακό περιβάλλον.
(γ) Καθοδήγηση και υποστήριξη της επιχείρησης/ οργανισμού για υλοποίηση της Καλής Πρακτικής ή του Σχεδίου Δράσης.
(δ) Διεκπεραίωση της διαδικασίας υποβολής αίτησης για πιστοποίηση.
Ενίσχυση ήσσονος σημασίας
Οι δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες από το Σύμβουλο λογίζονται ως ενίσχυση ήσσονος σημασίας (De Minimis) για την επιχείρηση/οργανισμό στην οποία θα παρέχονται Υπηρεσίες και διέπονται από τους περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων (Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας) Κανονισμούς του 2009 και 2012. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1407/2013 το σύνολο της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που δικαιούται δεδομένη επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των €200,000 σε οποιαδήποτε περίοδο τριών (3) οικονομικών ετών, στο οποίο θα συνυπολογίζεται κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, που έλαβε η δεδομένη «ενιαία επιχείρηση», όπως αυτή ορίζεται στον Κανονισμό 1407/2013, από οποιαδήποτε Αρμόδια Αρχή.
Η υποβολή αίτησης για πιστοποίηση βάσει του Μοντέλου δεν προϋποθέτει καταβολή οποιουδήποτε τέλους.
Θεματικές Κατηγορίες:
- Απασχόληση
Κοινωνικές Υποθέσεις & Ανθρώπινα Δικαιώματα
Δικαιούχοι:
- Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
Εργοδότες
Μεγάλες Επιχειρήσεις
Δικαίωμα αίτησης έχουν όλες οι επιχειρήσεις/οργανισμοί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου οικονομικής δραστηριότητας.
Σημείωση: Οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Πλαίσιο για την Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Πιστοποίησης, δεν μπορούν να επωφεληθούν των δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση μπορούν να αιτηθούν μόνο πιστοποίηση υφιστάμενης πρακτικής ή υφιστάμενου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της ισότητας των φύλων.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, 2014 στις 14:30 μ.μ.
Για διευκρινήσεις, επικοινωνήστε με την κα Γιώτα Καμπουρίδου στο 25819401.
Εθνικό Σημείο Επαφής:
Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Άτομο επαφής:
Γιώτα Καμπουρίδου, Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων
Τηλ.: +357 25 819401 / +357 22 803101
email: ykambouridou@dlr.mlsi.gov.cy
Φαξ: +357 22 661977
Ιστοσελίδα: http://www.gender-equalpay.com
Άλλοι Σύνδεσμοι:
Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων: http://www.mlsi.gov.cy/dlr
http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dlr/dlr.nsf/All/E591A205DF80DEB9C2257CBC00261A0F?OpenDocument