Το αποτελούμενο από δυο φάσεις έργο έχει ήδη ολοκληρώσει την εκβάθυνση του λιμένα στα 16 μέτρα στην δυτική λεκάνη (από το προηγούμενο βάθος των 11 έως 14 μέτρων) και στα 17 μέτρα για τον κύκλο στροφής του λιμένα και το κανάλι εισόδου. Οι άλλες εργασίες που ολοκληρώθηκαν το 2009 περιλαμβάνουν την ενίσχυση των υφισταμένων αποβάθρων και μερικών σημείων του κυματοθραύστη.
Η δεύτερη φάση του έργου, της οποίας oi κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2013, θα περιλάβει την κατασκευή μιας επέκτασης 500 μέτρων στα υφιστάμενα τείχη της αποβάθρας (συνολικό σημερινό μήκος 770 μέτρα) στη δυτική λεκάνη του λιμένα. Είναι προγραμματισμένο να έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες της δεύτερης φάσης μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Αύξηση χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων
Στο σύνολό του, το έργο θα αυξήσει ουσιωδώς τη χωρητικότητα του πιο σημαντικού λιμένα της Κύπρου. Η διαχειριστική ικανότητα για εμπορευματοκιβώτια θα αυξηθεί από 643 000 ετησίως σε πάνω από ένα εκατομμύριο. Η αναβάθμιση αναμένεται να βελτιώσει την ελκυστικότητα της χώρας καθότι, για οποιονδήποτε φθάνει με πλοίο, η Λεμεσός αποτελεί συχνά την πρώτη τους εικόνα της Κύπρου. Ένα ξεχωριστό αλλά σχετικό έργο θα είναι η κατασκευή ενός νέου σταθμού επιβίβασης/αποβίβασης στο λιμάνι.
Ένας εκπρόσωπος για το έργο είπε ότι ο αναβαθμισμένος λιμένας θα δημιουργήσει επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Εξάλλου θα βελτιώσει την προσπελασιμότητα στις αγορές της ΕΕ και άλλων χωρών, θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Κύπρου και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. «Η αναβάθμιση εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη υπηρεσία για τα φορτία της Κύπρου και ενισχύει τη θέση της Κύπρου στην πλησίον περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος. «Θα ωφελήσει επιχειρήσεις, επενδύσεις και γενικά θα προωθήσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας».
Ο νέος λιμένας της Λεμεσού λειτουργεί από το 1974. Κατασκευάστηκε περισσότερο για να αντικαταστήσει τις δραστηριότητες του παλαιού λιμένα (ο οποίος τώρα χρησιμοποιείται από αλιευτικά σκάφη) και υπήρξε ο κύριος λιμένας της Κύπρου από τότε που ο λιμένας της Αμμοχώστου, στην ανατολική πλευρά της χώρας, τέθηκε υπό Τουρκικό έλεγχο κατά τη διχοτόμηση του νησιού.
Συνολική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Το έργο «Αναβάθμιση λιμανιού Λεμεσού» διαθέτει συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό ίσο με 25 300 000 EUR, με τη συμβολή του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ να ανέρχεται στα 21 505 000 EUR μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της Κύπρου «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» για την προγραμματική περίοδο από το 2007 έως το 2013.