Ο νέος οδηγός του EURES «Έτοιμοι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση;» παρέχει πληροφορίες σε άτομα τα οποία αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Μάθετε τα πάντα σχετικά με τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις, το απαραίτητο επίπεδο γλωσσομάθειας, τη μορφή που πρέπει να έχει το βιογραφικό σας σημείωμα και τι να περιμένετε σε μια συνέντευξη όταν υποβάλετε αίτηση για μια θέση εργασίας στη Γερμανία.
Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, και παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για άτομα από ολόκληρη την ΕΕ που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας (European Vacancy Monitor)*, οι γερμανοί εργοδότες πραγματοποίησαν το 1/5 των συνολικών προσλήψεων στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ πάνω από το 50% των κενών θέσεων εργασίας βρίσκονταν στη Γερμανία. Ωστόσο, όσοι αναζητούν μια θέση στη γερμανική αγορά εργασίας θα πρέπει να έχουν υπόψη ορισμένες ιδιαιτερότητές της προτού επιδοθούν στο κυνήγι του θησαυρού σε αυτό τον παράδεισο των θέσεων εργασίας.
Επισυνάψτε πιστοποιητικά τυπικών προσόντων στην αίτησή σας
«Στη Γερμανία υπάρχουν νομοθετικά κατοχυρωμένα και μη κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Για τα κατοχυρωμένα, για παράδειγμα γιατροί και νοσοκόμοι, τα πτυχία που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό θα πρέπει να αναγνωριστούν από τις γερμανικές αρχές», εξηγεί ο Shin Daniel Cho, σύμβουλος EURES στη Βόννη. «Το γερμανικό κράτος, επιθυμώντας να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, αναγνωρίζει πιστοποιητικά που έχουν χορηγηθεί σε άλλες χώρες. Συχνά είναι απαραίτητη η γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 για την αναγνώριση», προσθέτει.
Οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση εργασίας θα πρέπει να αναφέρουν επακριβώς στην αίτησή τους τα πιστοποιητικά που διαθέτουν και την αντιστοιχία τους με τα γερμανικά διπλώματα. Στον οδηγό «Έτοιμοι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση;» συνιστάται η αποστολή ενός ολοκληρωμένου φακέλου, ο οποίος θα περιλαμβάνει πτυχία και συστατικές επιστολές παλαιότερων εργοδοτών.
Επιπλέον, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα, έκτασης συνήθως δύο έως πέντε σελίδων, όπου θα περιγράφονται τα καθήκοντά σας σε προηγούμενες θέσεις εργασίας. «Η επισύναψη φωτογραφίας δεν είναι απαραίτητη, όμως πολλοί το επιλέγουν. Εάν επιθυμείτε να συμπεριλάβετε μία φωτογραφία, αυτή θα πρέπει να είναι αυστηρά επαγγελματική: αποφύγετε selfie, ενσταντανέ διακοπών και αποκαλυπτικά ντεκολτέ!», λέει ο Shin Daniel.
Συμβουλές για τη συνέντευξη
Σύμφωνα με τον οδηγό EURES, σε μια συνέντευξη οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δίνουν έμφαση στη συνέπεια, την ενδυμασία αλλά και τη γλώσσα του σώματος. Ο Shin Daniel τονίζει ακόμη: «Ένα από τα βασικά ερωτήματα σχετίζεται με τα κίνητρά σας. Σκεφτείτε για ποιον λόγο αναζητάτε μια θέση εργασίας στη Γερμανία. Λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας στην χώρα σας ή γιατί πραγματικά ενδιαφέρεστε να μεταβείτε στο εξωτερικό; Οι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για να αξιολογήσουν τον βαθμό προσαρμογής σας και την πιθανή διάρκεια παραμονής σας στη χώρα.»
Μια τελευταία συμβουλή από τον Shin Daniel: «Έχετε υπόψη ότι τα επαγγελματικά σας καθήκοντα στη Γερμανία ενδέχεται να διαφέρουν από εκείνα στην χώρα προέλευσής σας. Μην διστάσετε να ρωτήσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητές σας – με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι σας έχει απασχολήσει το ζήτημα και ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη θέση.»
Σχετικός σύνδεσμος:
https://ec.europa.eu/eures
https://ec.europa.eu/eures