Skip to content

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμερα, το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής του Νοεμβρίου 2020 να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ισχυρότερος ρόλος στην ετοιμότητα και στη διαχείριση κρίσεων. Η πρόταση αυτή θα επιτρέψει στον ΕΜΑ να διευκολύνει δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση και ο μετριασμός του κινδύνου της έλλειψης φαρμάκων, η παροχή επιστημονικών συμβουλών σχετικά με φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από μια κρίση και ο συντονισμός των κλινικών δοκιμών. Χαιρετίζοντας την έγκριση της θέσης του Συμβουλίου, η Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αποτελέσει βασικό εταίρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η κρίση έδειξε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού για τη θεραπεία των ασθενών. Ένας ενισχυμένος Οργανισμός θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και συντονισμένα σε κάθε μελλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χαίρομαι που το Συμβούλιο ενέκρινε τόσο γρήγορα τη φιλόδοξη πρότασή μας· εξίσου γρήγορα πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τις προτάσεις μας για την ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τη στενότερη συνεργασία για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

Οι ισχυροί Οργανισμοί της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική μας αντίδραση σε απειλές ή κρίσεις για την υγεία και πρέπει να έχουν όλα τα εφόδια για να διαδραματίσουν τον ρόλο που προσδοκούμε και χρειαζόμαστε από αυτούς.

Θέλω να ευχαριστήσω την πορτογαλική Προεδρία για το έργο που επιτέλεσε αυτό το εξάμηνο και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να γίνει πραγματικότητα το όραμά μας για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.»

Επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση της θέσης του Συμβουλίου, γνωστής ως «γενικής προσέγγισης», επί της πρότασης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του κατά την ολομέλεια του Ιουλίου. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευθούν το κείμενο της πρότασης της Επιτροπής, διαδικασία που είναι γνωστή ως «τριμερής διάλογος», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Προχωρούν επίσης οι διαπραγματεύσεις για τους άλλους δύο προτεινόμενους κανονισμούς, για ένα ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και για έναν αναθεωρημένο κανονισμό για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο όσον αφορά και τις τρεις προτάσεις, προκειμένου να εγκριθούν γρήγορα. Όπως ανακοινώθηκε στη δέσμη μέτρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης μια νέα ευρωπαϊκή αρχή ετοιμότητας και αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (HERA) το φθινόπωρο. Έτσι θα ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας με καλύτερη ετοιμότητα και ανταπόκριση της ΕΕ σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, καθιστώντας δυνατή την ταχεία διαθεσιμότητα, πρόσβαση και διανομή των αναγκαίων αντιμέτρων.

Ιστορικό

Στις 11 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή πρότεινε δέσμη μέτρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρώπη. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει τρία σχέδια κανονισμών για τη βελτίωση της διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων στην Ένωση. Στόχος των προτεινόμενων κανονισμών είναι να ενισχυθούν οι εντολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και να καθιερωθεί στενότερος συντονισμός για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να κηρύττουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα είναι σε θέση να διευκολύνει μια συντονισμένη αντιμετώπιση σε επίπεδο Ένωσης απέναντι στις κρίσεις στον τομέα της υγείας μέσω:

  • παρακολούθησης και μετριασμού του κινδύνου ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων
  • παροχής επιστημονικών συμβουλών για φάρμακα που ενδέχεται να μπορούν να θεραπεύσουν, να προλάβουν ή να διαγνώσουν τις ασθένειες που προκαλούν αυτές τις κρίσεις
  • συντονισμού μελετών για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων
  • συντονισμού των κλινικών δοκιμών.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένωση Υγείας

Πρόταση για την επέκταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ΕΕ

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τον Τύπο:

  • Stefan DE KEERSMAECKER

Τηλέφωνο                      +32 2 298 46 80

Ηλεκτρονική διεύθυνση    stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

  • Darragh CASSIDY

Τηλέφωνο                      +32 2 298 39 78

Ηλεκτρονική διεύθυνση    darragh.cassidy@ec.europa.eu

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *