Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τη διαρκή της στήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της μετά από 1000 ημέρες πολέμου
Σήμερα είναι η 1000ή ημέρα από την έναρξη της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι συμπληρώθηκαν 1000 ημέρες που η Ουκρανία υπομένει τις παράνομες επιθέσεις της Ρωσίας, όπως αυτές που είδαμε πριν από λίγες ημέρες με στόχο μη στρατιωτικές υποδομές και συστήματα ηλεκτροδότησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στη δέσμευσή της και στην αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία. Από την έναρξη της γενικής στρατιωτικής εισβολής, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη της έχουν κινητοποιήσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και τους πολίτες της, συνολικού ύψους περίπου 124 δισ. ευρώ.
Έχουμε παράσχει προστασία σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και ηγηθήκαμε των διεθνών προσπαθειών για τη στήριξη της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, καθώς και για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της. Θέσαμε σε εφαρμογή μια σειρά εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της ηγεσίας της.
Σε δήλωσή της σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τα εξής:
«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για χίλιες ημέρες εγκλημάτων και καταστροφής.
Σήμερα είναι μια ημέρα πένθους, αλλά και μια ημέρα υπόσχεσης. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο καιρό χρειαστεί.
Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ένωσή μας. Η ελευθερία σας είναι και δική μας ελευθερία. Και η Ένωσή μας είναι το σπίτι σας.»
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον λαό της μπορείτε να βρείτε στις ειδικές ιστοσελίδες και στο ενημερωτικό δελτίο.
Επίσης, στο διαδίκτυο διατίθεται και η δήλωση της Προέδρου.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Eric Mamer – Τηλ.: +32 2 299 40 73· Arianna Podesta – Τηλ.: +32 2 298 70 24)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμιεύει την τρίτη δόση της δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης για την Παλαιστινιακή Αρχή μετά τη συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
Στις 18 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εκταμίευσε περαιτέρω βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Η στήριξη ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις μέσω του μηχανισμού PEGASE για την καταβολή μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων στη Δυτική Όχθη και για την παροχή βασικών υπηρεσιών.
Η βοήθεια της ΕΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών της Παλαιστινιακής Αρχής και στηρίζει το ουσιαστικό και αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής επιστολής προθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παλαιστινιακή Αρχή στις 19 Ιουλίου, στην οποία καθορίζεται στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Αυτή η τελευταία πληρωμή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Παλαιστινιακή Αρχή σχετικά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα λειτουργήσει ως βάση για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της ΕΕ για την παλαιστινιακή ανάκαμψη και ανθεκτικότητα. Το πολυετές πρόγραμμα που καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του 2026 βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της ανάπτυξης και σύντομα θα προταθεί από την Επιτροπή. Θα τελεί υπό την αίρεση της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός εξωτερικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που ενδεικτικά ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024, εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 1,03 δισ. ευρώ.
Η πρώτη πληρωμή της δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 150 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 31 Ιουλίου, ενώ μια δεύτερη πληρωμή ύψους 122,5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, με γνώμονα την πρόοδο ως προς τα προηγούμενα μέτρα, όπως ορίζεται στο παράρτημα της επιστολής προθέσεων.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero – Τηλ.: +32 2 295 43 20· Piotr Cichocki – Τηλ.: +32 2 295 84 45)
Το Erasmus+ διαθέτει σχεδόν 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της μάθησης στο εξωτερικό και της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού το 2025
Το 2025, το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα στηρίξει τις ανταλλαγές μάθησης στο εξωτερικό και τις συμπράξεις συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού με περίπου 5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή είναι κατά 6,5% αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Erasmus+ 2025.
Με πάνω από 16 εκατομμύρια συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από την έναρξη λειτουργίας του το 1987, το Erasmus+ συνεχίζει να συγκεντρώνει αυξημένη ζήτηση. Συνεχίζει επίσης να επεκτείνεται όσον αφορά την πρόσβαση και την ένταξη των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες. Αυτή η εξέλιξη συνάδει με την πρόσφατα εκδοθείσα σύσταση του Συμβουλίου με τίτλο «Η Ευρώπη σε κίνηση», η οποία θέτει φιλόδοξους στόχους για την αύξηση της κινητικότητας και της συμμετοχής, ιδίως για τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες.
Το πρόγραμμα Erasmus+ θα παραμείνει προσηλωμένο στη στήριξη του ουκρανικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και των εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτών που βρίσκονται στην Ουκρανία ή που έχουν καταφύγει στην ΕΕ. Το 2023 το Erasmus+ χρηματοδότησε επίσης την εκτύπωση και την παράδοση 500.000 σχολικών βιβλίων στα ουκρανικά. Φέτος, άλλο ένα εκατομμύριο βιβλία τέχνης και πληροφορικής παραδόθηκαν σε ουκρανικά σχολεία. Μια τρίτη έκδοση έχει προγραμματιστεί για το σχολικό έτος 2025-2026.
Σύμφωνα με τους τομείς προτεραιότητας που προσδιορίζονται στο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, η πρόσκληση θα συνεχίσει να στηρίζει ένα ευρύ φάσμα έργων, τα οποία επικεντρώνονται στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)
Η έκθεση του 2024 για την αγορά άνθρακα επαναβεβαιώνει τη σταθερότητα και την καλή λειτουργία της αγοράς, γεγονός που οδήγησε σε ιστορική μείωση κατά 16,5% των εκπομπών από ηλεκτροπαραγωγικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση για την αγορά άνθρακα, η οποία αναλύει και παρουσιάζει τη λειτουργία του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΔΕ της ΕΕ) το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το 2023, το ΣΕΔΕ της ΕΕ χαρακτηρίστηκε από ιστορική μείωση κατά 16,5% των εκπομπών από εγκαταστάσεις, η οποία οφειλόταν κατά κύριο λόγο στον ηλεκτροπαραγωγικό κλάδο. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε σημαντικά (κυρίως η αιολική και η ηλιακή παραγωγή ενέργειας), ενώ επανήλθε και η τάση αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εξέλιξη αυτή, οι εκπομπές ΣΕΔΕ από εγκαταστάσεις είναι περίπου 47,6% κάτω από τα επίπεδα του 2005 και το ΣΕΔΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών κατά 62% μέχρι το 2030.
Στην τελευταία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η αγορά ανθρακούχων εκπομπών της ΕΕ παρέμεινε σταθερή το 2023 και συνέχισε να λειτουργεί σύμφωνα με τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.
Τα έσοδα από το ΣΕΔΕ της ΕΕ παραμένουν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την κλιματική μετάβαση. Σύμφωνα με την έκθεση προόδου της ΕΕ για τη δράση για το κλίμα του 2024, το 2023 συγκεντρώθηκαν 43,6 δισ. ευρώ και κατανεμήθηκαν πρωτίστως στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στο Ταμείο Καινοτομίας, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU.
Σήμερα, η Επιτροπή κοινοποιεί επίσης τις ποσότητες δικαιωμάτων που τίθενται σε πλειστηριασμό στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU,για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 6 του κανονισμού για τους πλειστηριασμούς, 86.685.000 δικαιώματα και 58.000.000 δικαιώματα θα τεθούν σε πλειστηριασμό το 2025 και το 2026 αντίστοιχα στο πλαίσιο του REPowerEU.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: + 32 2 298 13 25· Giulia Bedini — Τηλ.: + 32 2 295 86 61)
Το 2023 ήταν ένα από τα πέντε έτη με τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το 2023 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές από το 2000, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με την έκθεση για τις δασικές πυρκαγιές το 2023, την οποία δημοσίευσε σήμερα το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη χρονιά αυτή οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν πάνω από 5 εκατ. στρέμματα φυσικών εκτάσεων, δηλαδή μια έκταση περίπου ίση με τη μισή Κύπρο.
Τα τελευταία χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στις γειτονικές χώρες ξεσπούν συχνά καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Το 2023 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι μεγαπυρκαγιές και οι δασικές πυρκαγιές έθεσαν σε δοκιμασία τα παραδοσιακά μέσα πυρόσβεσης, ιδίως στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από το 2000 που τέθηκε σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Οι πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ευρώπη την τελευταία τετραετία καταδεικνύουν τις αδιαμφισβήτητες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δασικές πυρκαγιές, των οποίων η συχνότητα και η ένταση αυξάνονται. Αυτό επισημάνθηκε στην πρώτη Ευρωπαϊκή Εκτίμηση Κλιματικών Κινδύνων (EUCRA) και στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων στην Ευρώπη που δημοσιεύτηκε φέτος.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση της αντιπυρικής περιόδου του 2024, η έκταση που είχε καεί στην ΕΕ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν κάτω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Αυτό οφείλεται κυρίως στις βροχοπτώσεις που εκδηλώνονταν κατά διαστήματα σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της ΕΕ την άνοιξη και το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: : +32 2 299 10 99, Flora Boutier — Τηλ.: : + 32 2 296 60 43)
Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Σήμερα γιορτάζουμε την 35η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ένα ιστορικό επίτευγμα που οδήγησε σε βαθιές αλλαγές στην προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού, τα οποία κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), φροντίζοντας ώστε τα παιδιά να έχουν λόγο στο παρόν που ζούμε και στο μέλλον που οικοδομούμε.
Το φετινό θέμα, «Ακούγοντας το μέλλον», μας καλεί όλους να ακούσουμε ενεργά τις ελπίδες, τις ιδέες και τις ανησυχίες των παιδιών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δέσμευση της ΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού καλύπτει περιοχές που αντιμετωπίζουν κρίσεις και συγκρούσεις, από την Ουκρανία και το Σαχέλ ως το Σουδάν και τη Μέση Ανατολή. Τα παιδιά σε αυτές τις περιοχές είναι αντιμέτωπα με πρωτοφανή αύξηση της ακραίας βίας και των εκτοπισμών και με απώλεια της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Μόνο στη Γάζα, το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών είναι τα συχνότερα θύματα αυτού του πολέμου.
Με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, εντείνουμε τις προσπάθειες για την προστασία των παιδιών, την τήρηση των νομικών εγγυήσεων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τη λογοδοσία των δραστών. Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις, η ΕΕ στηρίζει την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και σε ψυχοκοινωνική φροντίδα σε αυτές τις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Οι πρωτοβουλίες αυτές αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της ΕΕ για μια δικαιότερη κοινωνία, όπου κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να προοδεύσει και να συμβάλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, επιβεβαιώνουμε την υπόσχεσή μας να επενδύσουμε στην ευεξία και τα δικαιώματα κάθε παιδιού, μεριμνώντας ώστε οι σημερινές πολιτικές και δράσεις μας να βελτιώνουν τη ζωή τους και να οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Η πλήρης δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Eric Mamer – Τηλ.: +32 2 299 40 73, Peter Stano — Τηλ.: +32 2 295 45 53, Pedro Fonseca Moniz — Τηλ.: +32 2 291 38 76)
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στη Μαδρίτη (έως τις 19/11): εκφωνεί ομιλία στο Επενδυτικό Φόρουμ της Μαδρίτης· συμμετέχει στην 41η απονομή του βραβείου Francisco Cerecedo.
Τρίτη 19 Νοεμβρίου
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στη Μαδρίτη: συμμετέχει σε ανταλλαγή απόψεων με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Carlos III.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου συμμετέχει στο συνέδριο του Politico για την υγειονομική περίθαλψη.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τον Καρκίνο.
The European Commission is committed to personal data protection. Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans