Προξενική προστασία της ΕΕ: 600.000 άτομα επαναπατρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάρη στη συνεργασία της ΕΕ
Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για την προξενική προστασία, η οποία παρέχει το δικαίωμα σε πολίτες της ΕΕ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στο εξωτερικό να ζητούν προξενική συνδρομή από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, εάν η χώρα τους δεν αντιπροσωπεύεται στη χώρα όπου βρίσκονται. Η έκθεση διαπιστώνει ότι, ενώ η συνεργασία της ΕΕ ήταν επιτυχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, της κρίσης στο Αφγανιστάν και του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, απαιτούνται βελτιώσεις ώστε οι κανόνες της ΕΕ να καταστούν καταλληλότεροι για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε σχετικά: «Η προξενική προστασία καταδεικνύει στους πολίτες μας τα οφέλη της εξωτερικής δράσης της ΕΕ: κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ή από τότε που ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεργάστηκαν στενά για να βοηθήσουν τους πολίτες μας και να τους επαναπατρίσουν. Κατά την παροχή προξενικής συνδρομής, οι 130 αντιπροσωπείες της ΕΕ διαδραματίζουν καίριο ρόλο παράλληλα με τις πρεσβείες και τα προξενεία των κρατών μελών.»
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε τα εξής: «Χάρη στη συνεργασία της ΕΕ, επέστρεψαν στο σπίτι τους 600.000 άτομα που παρέμεναν εγκλωβισμένα στο εξωτερικό εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι κανόνες της ΕΕ για την προξενική προστασία υπήρξαν σωτήριοι για τους πολίτες μας σε καιρούς ανάγκης και κατέδειξαν την πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η έκθεση αυτή κάνει έναν απολογισμό των σημαντικών πρόσφατων γεγονότων και προτείνει ορισμένα μέτρα για την περαιτέρω διευκόλυνση και ενίσχυση της άσκησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ.»
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, περίπου 600.000 πολίτες της ΕΕ που επηρεάζονταν από ταξιδιωτικούς περιορισμούς επέστρεψαν στη χώρα τους χάρη στη στενή συνεργασία της ΕΕ και των κρατών μελών. Παρόμοια προξενική συνδρομή παρασχέθηκε στους πολίτες της ΕΕ και στις οικογένειές τους μετά την κρίση στο Αφγανιστάν και κατά τη διάρκεια του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική στήριξη των αντιπροσωπειών της ΕΕ ήταν ουσιαστικής σημασίας, ιδίως σε χώρες όπου είτε αντιπροσωπεύονται μόνο λίγα κράτη μέλη είτε δεν αντιπροσωπεύεται κανένα κράτος μέλος. Συνολικά, η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού των ισχυόντων κανόνων για τη διευκόλυνση της παροχής προξενικής προστασίας. Ο εξορθολογισμός αυτός περιλαμβάνει τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και του συντονισμού της επικοινωνίας, καθώς και την αποσαφήνιση της κατάστασης των ευάλωτων ατόμων, όπως οι έγκυοι, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ή τα άτομα με αναπηρία. Τέλος, ενώ η πρωταρχική υποχρέωση παροχής προξενικής προστασίας εξακολουθεί να βαρύνει τα κράτη μέλη, η έκθεση επισημαίνει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να δοθεί στις αντιπροσωπείες της ΕΕ η δυνατότητα να επικοινωνούν αμεσότερα με τους πολίτες της ΕΕ σε ορισμένες περιπτώσεις, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών. Περισσότερες πληροφορίες για την προξενική προστασία είναι διαθέσιμες εδώ και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 229 62253· Katarzyna Kolanko — Τηλ.: + 32 229 63444· Cristina Torres Castillo- Τηλ.: + 32 229-90679)
Οι κανόνες της ΕΕ για τον έλεγχο των επενδύσεων και των εξαγωγών διαφυλάσσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια της ΕΕ
Ο έλεγχος των ξένων επενδύσεων και οι έλεγχοι των εξαγωγών διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δύο εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: την έκθεση σχετικά με τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων και την έκθεση σχετικά με τον κανονισμό για τους ελέγχους των εξαγωγών. Το 2021, η Επιτροπή ανέλυσε περισσότερες από 400 άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ένωση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι καμία τέτοια επένδυση δεν απειλεί την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη των χωρών της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από δύο έχουν πλέον θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου ή βρίσκονται στο στάδιο της θέσπισής τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο του καθεστώτος ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ, τα κράτη μέλη εξέτασαν κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους περίπου 40.000 αιτήσεις για εξαγωγές προϊόντων με δυνητική στρατιωτική χρήση σε τρίτες χώρες αξίας 38,4 δισ. ευρώ, και, σε παραπάνω από 550 περιπτώσεις, εμπόδισαν τις εν λόγω εξαγωγές.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Σε μια εποχή που αυξάνονται οι προκλήσεις ασφάλειας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είναι ζωτικής σημασίας η ομαλή λειτουργία των στρατηγικά μέσων που διαθέτουμε για τον έλεγχο του εμπορίου και των επενδύσεων. Σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, η ΕΕ πραγματοποίησε ελέγχους των εξαγωγών για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ παραμένει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις, αλλά όχι άνευ όρων. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε αυτή την ισορροπία.»
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Miriam Garcia Ferrer — Τηλ.: + 32 229 99075· Sophie Dirven — Τηλ.: + 32 229 67228)
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans
Follow us on social media