Οι πρώτες δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται σήμερα από την Επιτροπή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Σήμερα, σχεδόν 100.000 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων θα παραδοθούν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Πρόκειται για την πρώτη παράδοση του εμβολίου στη χώρα. Μια δεύτερη παράδοση περίπου 100.000 εμβολίων αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Τα εμβόλια αυτά είναι μέρος των 215.000 δόσεων του εμβολίου MVA-BN® που έχει αποκτήσει η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δεσμευτεί να διανείμει στις πληγείσες χώρες της Αφρικής για την άμεση αντιμετώπιση της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.
Μέσω της «Ομάδας Ευρώπη», 351.500 επιπλέον δόσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Κροατία, την Αυστρία, την Πολωνία και ενδεχομένως άλλα κράτη μέλη θα δωριστούν στο Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων για να διανεμηθούν στις πληγείσες χώρες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δόσεων εμβολίου που δωρίζονται από την «Ομάδα Ευρώπη» ανέρχεται σε τουλάχιστον 566.500, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερόμενων 215.000 δόσεων που δωρίστηκαν από την HERA σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Bavarian Nordic.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδίδει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αρχής γενομένης από σήμερα, περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου θα παραδοθούν από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Επιπλέον, η “Ομάδα Ευρώπη” ανακοινώνει σήμερα ότι δεσμεύεται συλλογικά να δωρίσει περίπου 351.500 δόσεις, με αποτέλεσμα το σύνολο των δόσεων εμβολίου που θα δωριστούν να ανέρχεται σε τουλάχιστον 566.500. Μετά την πανδημία του κορονοϊού, γνωρίζουμε καλά ότι μόνο μέσω της συνεργασίας και της παγκόσμιας αλληλεγγύης σε διασυνοριακό επίπεδο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικές απειλές όπως η ευλογιά των πιθήκων. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας εν δράσει.»
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Laetitia Close — Τηλ.: + 32 2 296 70 73)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χορηγεί 780 εκατ. ευρώ σε νέες και νέους επιστήμονες
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε τη χορήγηση 494 επιχορηγήσεων σε επιστήμονες και πανεπιστημιακούς που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση αυτή, συνολικού ύψους σχεδόν 780 εκατ. ευρώ, στηρίζει την έρευνα αιχμής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις βιοεπιστήμες και τη φυσική έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Θα βοηθήσει τους νέους ερευνητές και τις νέες ερευνήτριες να ξεκινήσουν τα δικά τους έργα, να δημιουργήσουν τις ομάδες τους και να επιχειρήσουν να κάνουν πράξη τις πλέον ελπιδοφόρες ιδέες τους. Η χρηματοδότηση χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ.
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπερήφανη που στηρίζει μέσω του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” την περιέργεια και το πάθος των ταλέντων μας που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Οι νέοι και νέες δικαιούχοι των υποτροφιών εκκίνησης του ΕΣΕ επιδιώκουν να εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τον κόσμο. Η δημιουργικότητά τους είναι καίριας σημασίας για την εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις πιο πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις. Με χαρά παρατηρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης το ποσοστό των γυναικών που λαμβάνουν επιχορηγήσεις είναι ένα από τα υψηλότερα από ποτέ, μια τάση που ελπίζω να συνεχιστεί. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους!»
Οι γυναίκες ερευνήτριες κέρδισαν το 44% των νέων επιχορηγήσεων εκκίνησης, έναντι 43% το 2023 και 39% το 2022. Οι δικαιούχοι των επιχορηγήσεων πρότειναν να υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία (98 επιχορηγήσεις), τις Κάτω Χώρες (51), το Ηνωμένο Βασίλειο (50) και τη Γαλλία (49).
Οι επιχορηγήσεις εκκίνησης συνήθως ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία και χορηγούνται για περίοδο πέντε ετών. Μπορούν να διατεθούν πρόσθετοι πόροι για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τη μετακόμιση σε άλλη χώρα, την αγορά σημαντικού εξοπλισμού, την πρόσβαση σε μεγάλες εγκαταστάσεις, καθώς και άλλων σημαντικών δαπανών που σχετίζονται με πειράματα ή με την επιτόπια έρευνα. Εκτιμάται ότι οι επιχορηγήσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 3.160 θέσεις εργασίας στις ομάδες των νέων δικαιούχων.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 299 10 99· Roberta Verbanac — Τηλ.: + 32 2 298 24 98)
Η Επιτροπή υπογράφει τη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη
Σήμερα, η Επιτροπή υπέγραψε εξ ονόματος της ΕΕ τη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Η εν λόγω σύμβαση είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία για την ΤΝ και συνάδει πλήρως με τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την ΤΝ στον κόσμο.
Η σύμβαση προβλέπει μια κοινή προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα ΤΝ είναι συμβατά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την καινοτομία και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη στην εν λόγω τεχνολογία. Περιλαμβάνει μια σειρά βασικών εννοιών από τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, όπως την προσέγγιση βάσει κινδύνου, τη διαφάνεια σε όλο μήκος της αξιακής αλυσίδας των συστημάτων ΤΝ και του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, λεπτομερείς υποχρεώσεις τεκμηρίωσης για τα συστήματα ΤΝ που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνου με τη δυνατότητα θέσπισης απαγορεύσεων για τα συστήματα ΤΝ που θεωρούνται σαφής απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η σύμβαση υπογράφηκε στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης των υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών περιλαμβάνονταν η ΕΕ, άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αγία Έδρα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, το Περού, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα. Οι απόψεις που κατέθεσαν 68 διεθνείς εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και άλλων διεθνών οργανισμών οδήγησαν σε μια ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική προσέγγιση. Η σημερινή υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ όσον αφορά την ΤΝ σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις στο πλαίσιο της G7, του ΟΟΣΑ, της G20 και των Ηνωμένων Εθνών.
Η σύμβαση θα εφαρμοστεί στην ΕΕ μέσω του κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος προβλέπει εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά, την ανάπτυξη και τη χρήση συστημάτων ΤΝ, καθώς και μέσω άλλων σχετικών νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, όπου απαιτείται.
Μετά την υπογραφή, η Επιτροπή θα ετοιμάσει μια πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της σύμβασης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να δώσει την έγκρισή του.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 299 10 99· Roberta Verbanac — Τηλ.: + 32 2 298 24 98)
Ο νέος δορυφόρος Copernicus τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά για να συνεχιστεί η παροχή δωρεάν δεδομένων για τον πλανήτη μας
Ένας ολοκαίνουριος δορυφόρος Sentinel του προγράμματος Copernicus εκτοξεύθηκε με επιτυχία χθες από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας, πάνω σε έναν πύραυλο Vega τον οποίο διαχειρίζεται η Arianespace. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 04:50 της 5ης Σεπτεμβρίου, ώρα Ελλάδος/Κύπρου (10:50 της 4ης Σεπτεμβρίου, τοπική ώρα).
Η Επιτροπή εκτόξευσε έναν νέο δορυφόρο Sentinel στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus, με την ονομασία Sentinel-2C, για να συνεχίσει να παρέχει ελεύθερα δεδομένα και υπηρεσίες γεωσκόπησης αιχμής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χρήστες.
Η πρόσβαση σε επικαιροποιημένα οπτικά δεδομένα θα δώσει τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αντιμετωπίσουν καλύτερα πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από την αυξημένη παροχή δεδομένων θα επωφεληθούν επίσης η γεωργία, η ναυτιλία, η δασοκομία και άλλοι τομείς.
Ο δορυφόρος Sentinel-2C ενισχύει το δορυφορικό σύστημα Copernicus, το πλέον προηγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα γεωσκόπησης, εξασφαλίζοντας την εφεδρικότητα και την ανθεκτικότητα του συστήματος, για παράδειγμα όταν δεν είναι διαθέσιμος ένας από τους άλλους δύο δορυφόρους.
Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-2C θα βαθμονομηθεί τους προσεχείς μήνες πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και παράσχει τις πρώτες εικόνες του πλανήτη μας. Η εκτόξευση του δορυφόρου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με αξιόπιστους εταίρους, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και την Arianespace.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)
The European Commission is committed to personal data protection. Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans