Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης: Η αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων από τα κράτη μέλη συνεχίζεται, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες
Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει μια έκθεση για την αξιολόγηση της προόδου που έχουν σημειώσει τα κράτη μέλη όσον αφορά την αυτόματη και αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης και των αποτελεσμάτων περιόδων μάθησης στο εξωτερικό.
Η εν λόγω έκθεση έρχεται σε συνέχεια της σύστασης του Συμβουλίου για την αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των περιόδων μάθησης στο εξωτερικό, η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2018. Από την ανάλυση της Επιτροπής προκύπτει ότι απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου έως το 2025.
Τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμόσει τα κράτη μέλη και αυτά που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και η διαφάνεια στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών συστημάτων τους παρουσιάζονται με χρωματικό κώδικα. Η πλήρης εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητο στοιχείο για την πραγμάτωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και θα διευκολύνει την κινητικότητα των σπουδαστών και των μαθητευομένων σε ολόκληρη την ΕΕ. Για παράδειγμα, ένας σπουδαστής ή μια σπουδάστρια που έχουν πτυχίο το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να αποκτήσουν μεταπτυχιακό τίτλο σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε όλα τα άλλα κράτη μέλη.
Η έκθεση δεν εξετάζει μόνο τα ισχύοντα νομοθετικά μέτρα, αλλά επαληθεύει και την αποτελεσματική εφαρμογή τους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση, όπου εφαρμόζεται. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 2 296 69 53· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)
Ανταγωνισμός: Η Επιτροπή ξεκινά σειρά συζητήσεων σε διάφορες πόλεις σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής ανταγωνισμού στους πολίτες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά την περιοδεύουσα σειρά συζητήσεων «Markets for People» («Οι αγορές προς όφελος των πολιτών») σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής ανταγωνισμού στη ζωή των πολιτών. Από τον Απρίλιο του 2023 έως τις αρχές του 2024, πέντε ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου μεγέθους θα φιλοξενήσουν συζητήσεις για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ανταγωνιστικών αγορών, της πολιτικής ανταγωνισμού και της επιβολής της νομοθεσίας, στις οποίες θα συμμετάσχουν διάφοροι ειδικοί.
Η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου στη Μόντενα της Ιταλίας. Μεταξύ των ομιλητών και των ομιλητριών θα είναι ο κ. Pier Luigi Bersani, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού και του Ιταλικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός της ιταλικής κυβέρνησης, ο κ. Michele Polo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi, η κ. Silvia Sciorilli Borrelli, δημοσιογράφος των Financial Times, η κ. Sara De Simoni, αντιπρόεδρος και διευθυντικό στέλεχος της Tetra Pak, και η κ. Anna Argentati, διευθύντρια νομικών μελετών και ανάλυσης της νομοθεσίας στην ιταλική αρχή ανταγωνισμού. Οι ημερομηνίες και οι τόποι διεξαγωγής των άλλων τεσσάρων συζητήσεων θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Αυτή η περιοδεύουσα σειρά συζητήσεων έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στις συζητήσεις σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής ανταγωνισμού, καθώς και να εξετάσει θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη. Οι συζητήσεις διοργανώνονται σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού, τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής στα κράτη μέλη και τα τοπικά κέντρα Europe Direct.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις, τα άτομα που συμμετέχουν και το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι διαθέσιμες εδώ. Οι συζητήσεις θα μεταδοθούν ζωντανά και θα είναι διαθέσιμες ως βίντεο κατά παραγγελία στον ίδιο ως άνω σύνδεσμο.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Arianna Podesta — Τηλ.: + 32 2 298 70 24· Nina Ferreira — Τηλ.: + 32 2 29 9 81 63)
Η Προέδρος φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται το Τάλιν για να τιμήσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Εσθονίας και τα θύματα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ θα πραγματοποιήσει και τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7
Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έφερε ξανά τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Με την ευκαιρία αυτή, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στο Τάλιν σήμερα το απόγευμα, όπου θα συμμετάσχει στους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Εσθονίας.
Απόψε, η Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Άλαρ Κάρις. Αύριο το πρωί, θα συμμετάσχει σε τελετή έπαρσης της σημαίας στο εσθονικό Κοινοβούλιο, με την οποία θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί της Ημέρας Ανεξαρτησίας.
Αργότερα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με την Πρωθυπουργό κ. Κάγια Κάλας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του πολέμου της ανεξαρτησίας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Πρωθυπουργός της Εσθονίας θα έχουν τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου περίπου στις 10:50 ώρα Κύπρου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS+.
Το μεσημέρι, Η Πρόεδρος θα παραστεί σε στρατιωτική παρέλαση, όπου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της Ουκρανίας και των θυμάτων του πολέμου της Ρωσίας.
Το απόγευμα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7, την οποία διοργανώνει η Ιαπωνία, η οποία ασκεί την Προεδρία της G7. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Dana Spinant — Τηλ.: + 32 2 299 01 50)
Η Επιτροπή παρουσιάζει νέες πρωτοβουλίες που προετοιμάζουν το έδαφος για τον μετασχηματισμό του τομέα συνδεσιμότητας στην ΕΕ
Σήμερα, η Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά δράσεων με στόχο να καταστεί η συνδεσιμότητα gigabit διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης, και να πραγματοποιηθεί ο μετασχηματισμός του τομέα συνδεσιμότητας στην ΕΕ.
Οι σημερινές πρωτοβουλίες για τη συνδεσιμότητα συνίστανται στα εξής:
- Πρώτον, η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση με τίτλο «Πράξη για τις υποδομές gigabit», έναν κανονισμό με τον οποίο προτείνονται νέοι κανόνες για την ταχύτερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των δικτύων gigabit σε ολόκληρη την ΕΕ.
- Δεύτερον, δημοσίευσε σχέδιο σύστασης gigabit με το οποίο επιδιώκεται να παρασχεθεί καθοδήγηση στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα των φορέων εκμετάλλευσης με σημαντική ισχύ στην αγορά, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για επιτάχυνση, αφενός, της κατάργηση των παλαιότερων τεχνολογιών και, αφετέρου, της ανάπτυξης των δικτύων gigabit.
- Τρίτον, η Επιτροπή δρομολόγησε διερευνητική διαβούλευση για το μέλλον του τομέα συνεκτικότητας και των σχετικών υποδομών για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αυξανόμενες απαιτήσεις συνδεσιμότητας και οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις του τομέα της συνδεσιμότητας και των σχετικών υποδομών.
Πράξη για τις υποδομές gigabit
Δεδομένης της αυξανόμενης υιοθέτησης προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερο εύρος ζώνης με ταχύτερες ταχύτητες, ώστε να καταστούν δυνατές πιο έξυπνες, πιο ευέλικτες και πιο καινοτόμες υπηρεσίες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους βασικούς δημόσιους τομείς, που θα τροφοδοτούνται από την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνολογιών, όπως το υπολογιστικό νέφος, η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), οι χώροι δεδομένων, η εικονική πραγματικότητα και το μετασύμπαν, και στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα απολαμβάνουν τα ψηφιακά τους δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, η πράξη για τις υποδομές gigabit ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για ταχύτερη και πιο αξιόπιστη συνδεσιμότητα υψηλής έντασης δεδομένων. Θα αντικαταστήσει την οδηγία για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών υπηρεσιών (2014).
Η πράξη για τις υποδομές gigabit έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αργής και δαπανηρής ανάπτυξης της υποκείμενης υλικής υποδομής που υποστηρίζει τα προηγμένα δίκτυα gigabit. Θα μειώσει τη «γραφειοκρατία», το κόστος και τον διοικητικό φόρτο που συνδέονται με την ανάπτυξη των δικτύων gigabit. Μεταξύ άλλων, θα απλουστεύσει και θα ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Ο νέος κανονισμός θα ενισχύσει επίσης τον συντονισμό των τεχνικών έργων μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης δικτύων για την ανάπτυξη της υποκείμενης υλικής υποδομής, όπως αγωγών και ιστών, και θα διασφαλίσει ότι οι σχετικοί παράγοντες έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Οι εργασίες αυτές αντιπροσωπεύουν έως και το 70 % του κόστους ανάπτυξης του δικτύου. Επιπλέον, όλα τα νέα κτίρια ή όσα κτίρια έχουν υποστεί ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας, εκτός από αιτιολογημένες περιπτώσεις, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με οπτικές ίνες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτατες υπηρεσίες συνδεσιμότητας. Χάρη στους νέους κανόνες, οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να αναπτύξουν με γρήγορους ρυθμούς δίκτυα μέσω απλουστευμένων, ψηφιοποιημένων και λιγότερο δαπανηρών διαδικασιών.
Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν τον προτεινόμενο κανονισμό. Μετά την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από τους συννομοθέτες, οι νέοι κανόνες θα ισχύουν άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.
Σύσταση gigabit
Το σχέδιο σύστασης gigabit επικεντρώνεται στην παροχή καθοδήγησης στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές (ΕΡΑ) σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν σημαντική ισχύ στην αγορά. Το σχέδιο σύστασης έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την υφιστάμενη υποδομή δικτύου, κατά περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διασφαλίσει επαρκές κανονιστικό περιβάλλον, να παράσχει κίνητρα για την κατάργηση των παλαιότερων τεχνολογιών χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, δηλαδή εντός 2 έως 3 ετών, και να ενισχύσει την ταχεία ανάπτυξη δικτύου gigabit, για παράδειγμα με την προώθηση της ευελιξίας τιμολόγησης για την πρόσβαση σε ρυθμιζόμενα δίκτυα, επιτρέποντας παράλληλα τον βιώσιμο ανταγωνισμό. Τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρώπη, δηλαδή καλύτερες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω δικτύων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές.
Το σχέδιο σύστασης διαβιβάστηκε στον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών (BEREC) για διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών. Αφού λάβει υπόψη τη γνώμη του BEREC, η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική της σύσταση. Η σύσταση gigabit θα αντικαταστήσει τις συστάσεις σχετικά με την πρόσβαση, δηλαδή τη σύσταση σχετικά με τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (2010) και τη σύσταση σχετικά με υποχρεώσεις αμεροληψίας και μεθόδους υπολογισμού του κόστους (2013).
Διαβούλευση για το μέλλον του τομέα των τηλεπικοινωνιών
Η Επιτροπή δρομολόγησε σήμερα ευρεία διερευνητική διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του τομέα της συνδεσιμότητας και των σχετικών υποδομών. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν απόψεις σχετικά με το μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο και το τοπίο της αγοράς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Ειδικότερα, η διαβούλευση επιδιώκει να προσδιορίσει τα είδη υποδομών που απαιτούνται ώστε η Ευρώπη να συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά από τις μετασχηματιστικές τεχνολογικές εξελίξεις και να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού της κατά τα επόμενα έτη. Η διαβούλευση επιδιώκει επίσης να συγκεντρώσει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της έγκαιρης κινητοποίησης των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των εν λόγω υποδομών σε ολόκληρη την Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η διερευνητική διαβούλευση αποτελεί μέρος ανοικτού διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πιθανή ανάγκη να συνεισφέρουν δίκαια όλοι οι παράγοντες που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις επενδύσεις για τις υποδομές συνδεσιμότητας. Πρόκειται για σύνθετο ζήτημα που απαιτεί ολοκληρωμένη ανάλυση των υποκείμενων δεδομένων και αριθμητικών στοιχείων, προτού ληφθεί απόφαση σχετικά με την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δράσης. Η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην προστασία ενός ουδέτερου και ανοικτού διαδικτύου.
Τέλος, η διαβούλευση καλύπτει το ζήτημα του τρόπου διασφάλισης της οικονομικής προσιτότητας της συνδεσιμότητας για τους καταναλωτές και του τρόπου προόδου προς μια πιο ολοκληρωμένη ενιαία αγορά για τον τομέα της συνδεσιμότητας.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί, επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να απαντήσουν στην έρευνα εντός 12 εβδομάδων. Η προθεσμία για την υποβολή απαντήσεων λήγει στις 19 Μαΐου 2023. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα. Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, θα εξετάσει τις καταλληλότερες δράσεις για το μέλλον του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Ιστορικό
Η ΕΕ έχει αναλάβει δράση σε διάφορους τομείς για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, η οποία αποφέρει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη, τονώνοντας την απασχόληση και την ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Καταργήθηκαντα τέλη περιαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ και εγκαινιάστηκε η πρωτοβουλία WiFi4EU με την οποία χρηματοδοτήθηκε η εγκατάσταση δωρεάν σημείων ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi) σε τοπικές κοινότητες.
Η ΕΕ παρέχει επίσης χρηματοδότηση, αναπτύσσει τεχνική καθοδήγηση με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων για τη στήριξη των δημόσιων διοικήσεων και των επιχειρήσεων που εργάζονται για τη βελτίωση της κάλυψης του δικτύου και την εισαγωγή δικτύων 5Gσε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Επιτροπή εξέδωσε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για ευρυζωνικά δίκτυα.. Δρομολόγησε μια σημαντική ερευνητική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη δικτύων 6G, την «Κοινή Επιχείρηση Έξυπνα Δίκτυα και Υπηρεσίες», με σκοπό τον καθορισμό της στρατηγικής και των εργαλείων για την ανάπτυξη τεχνολογικών ικανοτήτων για τα συστήματα 6G.
Φιλοδοξία της ψηφιακής δεκαετίας είναι όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να καλύπτονται έως το 2030 από δίκτυο gigabit και όλες οι κατοικημένες περιοχές να καλύπτονται από δίκτυα με επιδόσεις τουλάχιστον 5G.
To ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο υπέρ των επενδύσεων για τις αγορές τηλεπικοινωνιών καθορίζεται, ειδικότερα, στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, στη σύσταση του 2020 για τις σχετικές αγορές και την εργαλειοθήκη συνδεσιμότητας.
Περισσότερες πληροφορίες
Ενημερωτικό δελτίο: Συνδεσιμότητα gigabit
Πράξη για τις υποδομές gigabit
Δηλώσεις
Τα δίκτυα gigabit αποτελούν το εφαλτήριο του ψηφιακού μετασχηματισμού μας. Τα εν λόγω δίκτυα μπορούν να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες, και να επιτρέψουν την ανάπτυξη αποδοτικότερων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και έξυπνων, βιώσιμων, ψηφιακών κοινωνιών. Η συνδεσιμότητά μας είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή αυτών των ευκαιριών σε όλους στην Ευρώπη, με στόχο έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό.
κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή – 23/02/2023
Σήμερα διασφαλίζουμε ότι όλοι, οπουδήποτε στην ΕΕ, έχουν πρόσβαση σε ταχεία και ασφαλή συνδεσιμότητα. Ωστόσο, το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας απαιτεί υψηλές επενδύσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εκτός από τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου βραχυπρόθεσμα, διερευνούμε το σημαντικό ζήτημα του ποιός θα πρέπει να αναλάβει το κόστος για τις υποδομές συνδεσιμότητας επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι πλατφόρμες θα πρέπει να μοιράζονται το κόστος των επενδύσεων στη συνδεσιμότητα επόμενης γενιάς με τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών.
κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς – 23/02/2023
Σχετικά μέσα ενημέρωσης
pdf σε εκτυπώσιμη μορφή
Μετασχηματισμός του τομέα συνδεσιμότητας στην ΕΕ
ελληνικά (57.158 kB – PDF)
Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ
- Sonya GOSPODINOVA
Τηλέφωνο
+32 2 296 69 53
Ηλεκτρονική διεύθυνση
sonya.gospodinova@ec.europa.eu
- Marietta GRAMMENOU
Τηλέφωνο
+32 2 298 35 83
Ηλεκτρονική διεύθυνση
marietta.grammenou@ec.europa.eu
Η Επιτροπή παρέχει στήριξη σε 124 ερευνητές από την Ουκρανία που έχουν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες περιοχές
Σήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα της επιλογής της πρωτοβουλίας MSCA4Ukraine, η οποία στηρίζει εκτοπισθέντες ερευνητές από την Ουκρανία. 13 υποψήφιοι διδάκτορες και 111 μεταδιδακτορικοί ερευνητές από την Ουκρανία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το έργο τους στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».
Οι επιλεγμένοι ερευνητές θα φιλοξενηθούν από πανεπιστημιακούς και μη πανεπιστημιακούς οργανισμούς σε 21 χώρες, ενώ οι περισσότεροι θα έχουν τη βάση τους στη Γερμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Γαλλία. Θα εργαστούν σε κορυφαία έργα που καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι περισσότερες επιλεγμένες ερευνητικές προτάσεις αφορούν τους τομείς των βιοεπιστημών (25,8 %), των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (21,8 %) και της χημείας (17,7 %). Η διάρκεια των χορηγούμενων υποτροφιών κυμαίνεται από οκτώ μήνες έως δύο έτη, με τους περισσότερους αιτούντες να λαμβάνουν διετείς υποτροφίες.
Θα προσφέρονται επίσης ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και δραστηριότητες κατάρτισης που εστιάζουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα και βασικών μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Όπως και στις κύριες δράσεις Marie Skłodowska-Curie, το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. EUR, θα παράσχει οικογενειακά επιδόματα για να βοηθήσει επιλεγμένους ερευνητές με οικογενειακές ευθύνες και επίδομα ειδικών αναγκών για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους.
Λεπτομερής επισκόπηση, συμπεριλαμβανομένων του πεδίου εφαρμογής των έργων, των οργανώσεων υποδοχής και των συμμετεχουσών χωρών, είναι διαθέσιμη εδώ.
Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι ερευνητές θα λάβουν στήριξη για να επανεγκατασταθούν στην Ουκρανία και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση και στη διαφύλαξη των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας της χώρας. Η διαθέσιμη στήριξη θα τους επιτρέψει να διατηρούν δεσμούς με την οργάνωση υποδοχής τους, να πραγματοποιούν πρακτικές ασκήσεις στην έρευνα και να αναπτύσσουν νέα έργα όταν το επιτρέψει η κατάσταση.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε ειδική δράση στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie για τη στήριξη εκτοπισθέντων ερευνητών από την Ουκρανία. Οι υποτροφίες MSCA4Ukraine είναι ανοικτές σε όλους τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
Το πρόγραμμα MSCA4Ukraine, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ανάγκη δράσης για τη στήριξη των ερευνητών από την Ουκρανία, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους στην ΕΕ, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της Ουκρανίας και της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας γενικότερα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από μια έμπειρη κοινοπραξία η οποία στηρίζει ερευνητές που διατρέχουν κίνδυνο και αποτελείται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τη Scholars at Risk Europe που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Maynooth (Ιρλανδία) και το Ίδρυμα Alexander von Humboldt (Γερμανία).
Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι το 2023 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο Κίεβο ένα νέο γραφείο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Το γραφείο θα παρέχει στήριξη στα εθνικά σημεία επαφής, στους ερευνητές και στους φορείς καινοτομίας σε ολόκληρη την Ουκρανία και θα ενισχύει τα δίκτυα έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ) μεταξύ των ουκρανικών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Toν Μάρτιο του 2022 η Επιτροπή εγκαινίασε την πύλη «Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας για την Ουκρανία» (ERA4Ukraine), μια ενιαία υπηρεσία που παρέχει πληροφόρηση και στήριξη σε ερευνητές με έδρα την Ουκρανία και σε ερευνητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
Περισσότερες πληροφορίες
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του MSCA4Ukraine
Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στον ιστότοπο του MSCA4Ukraine
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ και τους Ουκρανούς ερευνητές
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο InspirEurope+
Δηλώσεις
Βοηθούμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η στήριξή μας προς τους ερευνητές που εγκατέλειψαν την Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας. Η πρωτοβουλία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στο εξωτερικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η πρόοδος στην επιστήμη και την καινοτομία παρά τους δύσκολους καιρούς.
κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή – 23/02/2023
Η πρωτοβουλία MSCA4Ukraine αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης μας προς τον ουκρανικό λαό. Είμαστε περήφανοι που 124 επιστήμονες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο και θα έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής εξέλιξης. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της πατρίδας τους μετά το τέλος του πολέμου.
κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας – 23/02/2023
pdf σε εκτυπώσιμη μορφή
Η Επιτροπή παρέχει στήριξη σε 124 ερευνητές από την Ουκρανία
ελληνικά (43.163 kB – PDF)
Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ
- Sonya GOSPODINOVA
Τηλέφωνο
+32 2 296 69 53
Ηλεκτρονική διεύθυνση
sonya.gospodinova@ec.europa.eu
- Flore BOUTIER
Τηλέφωνο
+32 2 296 60 43
Ηλεκτρονική διεύθυνση
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans