Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, για τον εμβολιασμό, τιμώντας το έργο που επιτελείται για την προστασία της υγείας πολλών γενεών
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου, εξέδωσε μια κοινή δήλωση για την ανοσοποίηση, μαζί με το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, εκπροσωπούμενο από τον κ. Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), εκπροσωπούμενο από την κ. Regina De Dominicis, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, τιμώντας τη συμβολή του εμβολιασμού στην προστασία της υγείας πολλών γενεών. Η κοινή δήλωση έχει ως εξής:
Η θέσπιση του Εκτεταμένου Προγράμματος Εμβολιασμού (EPI) πριν από 50 χρόνια ήταν μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της δημόσιας υγείας και σώζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το 1974, μόλις το 5% των παιδιών παγκοσμίως ήταν εμβολιασμένα κατά της διφθερίτιδας, του τέτανου και του κοκκύτη. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε σχεδόν 85% των παιδιών παγκοσμίως και σε 94% στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.
Μόλις πέντε χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του EPI, εξαλείφθηκε η ευλογιά. Έκτοτε, το γεωγραφικό φάσμα του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας έχει περιοριστεί σε μόλις δύο χώρες, ενώ και η απειλή πολλών σοβαρών λοιμωδών παιδικών ασθενειών έχει μειωθεί δραματικά. Η συνεχής καινοτομία στον τομέα της ανοσολογίας οδήγησε στην ανάπτυξη εμβολίων που μπορούν να προστατεύσουν από ακόμη περισσότερες νόσους, παρέχοντας τη δυνατότητα εξάλειψης της ηπατίτιδας Β και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ στο εγγύς μέλλον.
Ενώ αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα, τα οποία έχουν συμβάλει στην προστασία της υγείας πολλών γενεών, δεν ξεχνούμε την πανδημία του κορονοϊού και τον πρωτοφανή αντίκτυπό της στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, στα συστήματα υγείας και στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
Η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ μεταξύ 2020 και 2022 αναδεικνύει το πόσο τρωτή είναι η επιτυχία μας. Κατά την τελευταία τριετία, πάνω από 1,8 εκατομμύρια παιδιά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς. Κατά συνέπεια, το 2023 60πλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς σε σχέση με το 2022.
Η αποφασιστικότητά μας να προσφέρουμε τα οφέλη του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να παραμείνει ακλόνητη. Στο πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων και της διάδοσης της παραπληροφόρησης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΠΟΥ και η UNICEF δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, σε στενή συνεργασία και με τα κράτη μέλη σε όλη την Ευρώπη, για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες εμβολιασμού. Μαζί, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε για τα οφέλη του εμβολιασμού και να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, ώστε να διατηρηθεί η δημόσια ζήτηση για τα εμβόλια, τώρα και στο μέλλον. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να παρέχουμε συνδρομή ώστε τα συστήματα υγείας να είναι επαρκώς προετοιμασμένα για τυχόν επιδημίες και μελλοντικές πανδημίες.
Στο πλαίσιο του κοινού μας στόχου να εξασφαλίσουμε υγιέστερη και ασφαλέστερη ζωή στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, είναι επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός να παραμείνει βασικός ακρογωνιαίος λίθος της δημόσιας υγείας.
Ιστορικό
Πριν από 50 χρόνια, αξιοποιώντας την πρόοδο που είχε σημειωθεί προς την εξάλειψη της ευλογιάς και αναγνωρίζοντας το ανεκπλήρωτο δυναμικό άλλων εμβολίων, τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεσμεύτηκαν να προσφέρουν εμβόλια στους πληθυσμούς τους για να συμβάλουν στον έλεγχο άλλων έξι λοιμωδών νόσων. Τα οφέλη του εμβολιασμού ήταν διαθέσιμα σε μικρό μόνο ποσοστό παιδιών παγκοσμίως την εποχή εκείνη, οπότε τα κράτη μέλη αποφάσισαν ότι ένα παιδί, ανεξάρτητα από το πού γεννιέται, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, του τετάνου, της διφθερίτιδας, του κοκκύτη, της φυματίωσης, πέραν της ευλογιάς. Το εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού (EPI) δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των παιδιών σε αυτά τα οφέλη του εμβολιασμού. Τα τελευταία 50 χρόνια, η προσπάθεια αυτή έχει επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ καλύπτει έως και 22 ασθένειες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Περισσότερες πληροφορίες
50ή επέτειος του Εκτεταμένου Προγράμματος Εμβολιασμού — έδρα του ΠΟΥ
Ψήφισμα WHA27.57 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για το «Εκτεταμένο Πρόγραμμα Εμβολιασμού του ΠΟΥ»
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024 — ΠΟΥ/Ευρώπη
#UnitedInProtection — Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών για τον Εμβολιασμό — Ευρωπαϊκή Ένωση
Επισκόπηση — Ευρωπαϊκή Επιτροπή (europa.eu)
Εμβολιασμός — UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας
Μηνιαία ενημέρωση για την ιλαρά και την ερυθρά — Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ — Φεβρουάριος 2024
Ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ανοσοποίηση 2030
Η Επιτροπή καθορίζει αρχές για τον περιορισμό της χρήσης των πλέον επιβλαβών χημικών
Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κριτήρια και αρχές για τον καθορισμό των «βασικών χρήσεων» των πλέον επιβλαβών χημικών ουσιών.
Μέσω της έννοιας των «βασικών χρήσεων» μπορεί να προσδιοριστεί το πότε είναι δικαιολογημένη από κοινωνική άποψη η χρήση των πλέον επιβλαβών ουσιών. Όταν η χρήση είναι αναγκαία για την υγεία ή/και την ασφάλεια και/ή είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της κοινωνίας, και εφόσον δεν υπάρχουν αποδεκτές εναλλακτικές, οι εν λόγω ουσίες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την εφαρμογή της έννοιας της βασικής χρήσης θα πρέπει να θεσπιστούν λεπτομερείς διατάξεις με ειδική νομοθεσία της ΕΕ.
Η σημερινή ανακοίνωση εξασφαλίζει προβλεψιμότητα στη βιομηχανία και τους επενδυτές όσον αφορά την παραγωγή προϊόντων απαραίτητων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την υγεία και την άμυνα στην ΕΕ. Εντάσσεται στη στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών προϊόντων, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις πλέον επιβλαβείς χημικές ουσίες και στη μετάβαση σε ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες.
Για λεπτομερέστερα στοιχεία βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου και τις ερωταπαντήσεις.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Maëlys Dreux — Τηλ.: +32 2 295 46 73)
Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη το 2023 επιβεβαιώνει τις ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ήπειρό μας
Σήμερα που εορτάζεται η Ημέρα της Γης, η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) δημοσίευσαν την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη. Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και αναλύσεις, επισημαίνει ότι συνεχίζεται η ανησυχητική τάση της αύξησης των θερμοκρασιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη.
Το 2023 στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με επιπτώσεις για τους πολίτες λόγω της μεγάλης αύξησης των ημερών ακραίας θερμικής καταπόνησης και καύσωνα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενίσχυσαν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασιών, πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών. Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων ήταν κατά 7% υψηλότερα από τον μέσο όρο το 2023, θέτοντας πολλές περιοχές της Ευρώπης σε αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας. Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε όλη την Ευρώπη ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη και στις κοινωνίες μας το 2023, ιδίως τις οικονομικές ζημίες λόγω πλημμυρών και τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στην υγεία.
Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ρυθμό περίπου διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, όπως υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή εκτίμηση κλιματικών κινδύνων. Η φετινή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη τονίζει για άλλη μία φορά την ανάγκη να καταστεί η ήπειρός μας κλιματικά ουδέτερη και κλιματικά ανθεκτική και να επιταχύνει τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια και την διάδοση των ΑΠΕ και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και έχει συμφωνήσει στόχους και νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Το Απρίλιο του 2024, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση για τον τρόπο αποτελεσματικής προετοιμασίας της ΕΕ απέναντι τους κλιματικούς κινδύνους και την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας.
Το Copernicus, τα μάτια της Ευρώπης στη Γη, είναι η συνιστώσα γεωσκόπησης του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Copernicus, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι ένα μοναδικό μέσο που παρακολουθεί τον πλανήτη μας και το περιβάλλον προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
(Περισσότερες πληροφορίες: TiM McPhie — Τηλ.: +32 2 295 86 02· Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Ana Crespo Parrondo – Τηλ.: +32 2 298 13 25· Flore Boutier – Τηλ.: +32 2 296 60 43)
The European Commission is committed to personal data protection. Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.
Εκ μέρους του
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans