Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει κυπριακό πρόγραμμα ύψους 200.000 ευρώ για τη στήριξη των οινοπαραγωγών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα ύψους 200.000 ευρώ για τη στήριξη των οινοπαραγωγών των ποικιλιών «Ξυνιστέρι» και «Ντόπιο Μαύρο» στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή ρευστότητας στους επιλέξιμους δικαιούχους, οι οποίοι πλήττονται σοβαρά από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση και την επακόλουθη αύξηση του κόστους της ενέργειας και άλλων εισροών.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) τηςΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και άλλα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι διαθέσιμες εδώ. Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα είναι διαθέσιμη με τον αριθμό SA.105054 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, μόλις διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Arianna Podesta — Τηλ.: + 32 229 87024· Nina Ferreira — Τηλ.: + 32 229 98163· Μαρία Τσώνη — Τηλ.: + 32 229 90526)
Έναρξη του προγράμματος υποτροφιών της ΕΕ στα United World Colleges για την περίοδο 2023-2025: 1,5 εκατ. ευρώ για την προσέγγιση των νέων Κυπρίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η πρόσκληση του προγράμματος υποτροφιών για σπουδές στα United World Colleges (UWC) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2025 είναι ανοικτή και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Από το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί υποτροφίες για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές, ώστε να φοιτήσουν τα τελευταία 2 χρόνια του λυκείου σε ένα από τα τέσσερα σχολεία των UWC: UWC Adriatic (στην Ιταλία), UWC Maastricht (στην Ολλανδία), UWC Mostar (στη Βοσνία) και UWC Robert Bosch College (στη Γερμανία), στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα υποτροφιών που περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα για Κύπριους μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 15-17 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν το διεθνές απολυτήριο. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στον διακοινοτικό διάλογο και τη συμφιλίωση. Η ΕΕ και τα UWC συμμερίζονται την άποψη ότι η εκπαίδευση αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ενότητα, τη συμπόνια και την ειρήνη.
Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες θα επιλεγούν σύμφωνα με τις διαδικασίες επιλογής των UWC με βάση τη διανοητική περιέργεια και τα κίνητρά τους, την ενεργή ενασχόλησή τους, τις κοινωνικές τους ικανότητες, την ανθεκτικότητα, την προσωπική ευθύνη και την ακεραιότητά τους.
Το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ στα UWC περιλαμβάνει επίσης συμμετοχικές δραστηριότητες για τους νέους και σύντομα μαθήματα που έχουν ως στόχο να φέρουν σε επαφή τους νέους, προκειμένου να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων που επηρεάζουν τις κοινότητές τους, αναπτύσσοντας παράλληλα τις διαπολιτισμικές, επιχειρηματικές και ηγετικές δεξιότητές τους. Όλοι/-ες οι συμμετέχοντες/-ουσες στο πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ θα ενταχθούν στο σύνολο των διεθνών αποφοίτων των UWC σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κοινότητα υπέρμαχων της ειρήνης, η οποία θα αναλάβει ενεργό ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό όχι μόνο της ζωής τους, αλλά και στην προετοιμασία του εδάφους για την επανένωση της Κύπρου.
Η ΕΕ εγκρίνει νέα προγράμματα για τη στήριξη των προσφύγων και τη διαχείριση των συνόρων στην Τουρκία με το συνολικό ποσό το 2022 να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δέσμη μέτρων ύψους 220 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Έτσι, το συνολικό ποσό βοήθειας της ΕΕ που έχει εγκριθεί το 2022 ανήλθε στα 1,235 δισ. ευρώ,προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή στήριξης στους πρόσφυγες στην Τουρκία —για την κάλυψη βασικών αναγκών και την παροχή κοινωνικοοικονομικής στήριξης και βοήθειας στους πλέον ευάλωτους— αλλά και για να συνεχιστεί η παροχή συνδρομής για τη διαχείριση των συνόρων. Τα κονδύλια αυτά αποτελούν μέρος των πρόσθετων 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2021, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ενωσιακής βοήθειας στους πρόσφυγες στην Τουρκία από το 2021 έως το 2023.
Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Αυτό το πακέτο βοήθειας καταδεικνύει ότι η ΕΕ συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή της όσον αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες, και την αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας με την Τουρκία σύμφωνα με τη δήλωση του Μαρτίου του 2016, αυξάνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για τον τερματισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, για την αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων και για την επανέναρξη των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά. Μια νέα πτυχή της συνεργασίας είναι ότι θα εργαστούμε για τη στήριξη της προστασίας των ανατολικών συνόρων της Τουρκίας με σκοπό την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, κινητοποιώντας 220 εκατ. ευρώ μέσω της παράδοσης εξοπλισμού επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας.»
Η Τουρκία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στον κόσμο, φιλοξενώντας περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από το 2015. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 3,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι Σύριοι πρόσφυγες και 330.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από άλλες χώρες. Η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει αξιέπαινες προσπάθειες για την υποδοχή, τη στήριξη και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Από το 2015, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 9,5 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Σε αυτό το συνολικό πόσο περιλαμβάνεται, ως βασική συνιστώσα της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία ύψους 6 δισ. ευρώ, με 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 3 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Από το συνολικό ποσό της Διευκόλυνσης έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα πάνω από 4,9 δισ. ευρώ.
Σχετικό κοινό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero — Τηλ. + 32 2 295 43 20· Zoï Muletier — Τηλ. + 32 2 299 43 06)
Η Επιτροπή ενθαρρύνει τους προμηθευτές ενέργειας να ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών αυτόν τον χειμώνα
Σήμερα, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών κ. Ντιντιέ Ρεντέρς και η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν σχετικά με ένα σύνολο κοινών αρχών για την αύξηση της στήριξης των καταναλωτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Μεταξύ των υπογραφόντων μερών περιλαμβάνονται εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, ρυθμιστικών αρχών, διανομέων και προμηθευτών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, της Eurelectric, της Eurogas, των Ευρωπαίων Λιανοπωλητών Ενέργειας (EER), του φορέα ΔΣΔ της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Φορέα Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής E. DSO. Τα υπογράφοντα μέρη ενέκριναν επίσημη κοινή δήλωση με την οποία ενθαρρύνονται οι προμηθευτές, οι διανομείς, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οργανώσεις καταναλωτών να εφαρμόσουν προγράμματα σταδιακής εξόφλησης λογαριασμών μέσω δόσεων, να αποφύγουν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις, να παράσχουν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την κατανάλωση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και να προστατεύσουν τους πολίτες από διακοπές συνδέσεων σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών.
Κατά τη διάρκεια του 2022, η Επιτροπή παρείχε καθοδήγηση σχετικά με ένα ευρύ φάσμα μέτρων με στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές, προτείνοντας μέτρα όπως ρυθμιζόμενες τιμές, στοχευμένες φορολογικές μειώσεις και άμεση στήριξη.
Η σημερινή εκδήλωση είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης που ανέλαβε η Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, έναντι των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, των ρυθμιστικών αρχών, των διανομέων και των προμηθευτών ενέργειας, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή βάση για πρόσθετα εθελοντικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, τα οποία υπερβαίνουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί κοινές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι κανένας καταναλωτής δεν θα μείνει στο περιθώριο φέτος τον χειμώνα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ότι είναι επαρκώς ενημερωμένοι και ότι έχουν στη διάθεσή τους λύσεις. Είναι γεγονός ότι από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση έχουν εντοπιστεί ορισμένες αθέμιτες πρακτικές στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών, επιθετικής διαφήμισης και αδικαιολόγητης πίεσης για αλλαγή παρόχου. Είναι ζωτικής σημασίας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρακτικών.»
Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον πρόσθεσε: «Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση φέτος τον χειμώνα. Αυτός ο στόχος απαιτεί πιο συντονισμένη δράση από τους προμηθευτές ενέργειας, τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τους διαχειριστές συστημάτων και τις οργανώσεις καταναλωτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.»
Η κοινή δήλωση και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: + 32 229 58602· Christian Wigand — Τηλ.: + 32 229 62253· Giulia Bedini — Τηλ.: + 32 229 58661· Cristina Torres Castillo — Τηλ.: + 32 2 299 06 79)
Erasmus+: Το πρόγραμμα γιορτάζει 35 χρόνια
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, θα γιορταστεί με μια ολοήμερη εορταστική εκδήλωση η 35η επέτειος του προγράμματος Erasmus+. Από το 1987, το Erasmus+ έχει προσφέρει ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση, εργασία και εθελοντική εργασία στο εξωτερικό σε σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο τα επόμενα χρόνια.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής μας, και η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ θα παραστούν στην εκδήλωση μαζί με τον Τσέχο υπουργό Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Βλαντιμίρ Μπάλας και την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σαμπίνε Βερχέγιεν. Θα υποδεχτούν και θα ανταλλάξουν απόψεις με άτομα που συμμετέχουν στο Erasmus+, με μέλη δικαιούχων οργανισμών και εθνικών οργανισμών, καθώς και με ιδρυτές του προγράμματος Erasmus+.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων συνεδρίες και εργαστήρια αφιερωμένα στις προτεραιότητες του Erasmus+, παραδείγματα ορθών πρακτικών και παρουσίαση της ιστορίας του προγράμματος, καθώς και πολιτιστικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαινίων μιας φωτογραφικής έκθεσης του DiscoverEU και θεατρικών παραστάσεων από πρώην συμμετέχοντες στο Erasmus+.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας της εκδήλωσης, ενώ η εγγραφή για διαδικτυακή συμμετοχή είναι ανοικτή έως τις 18:00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέτειο και τις εμπειρίες παλαιότερων συμμετεχόντων είναι διαθέσιμες εδώ. Ενημερωτικά δελτία και στατιστικά στοιχεία για το Erasmus+ είναι διαθέσιμα εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: + 32 2 296 69 53· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)
Η ΕΕ συνεργάζεται με Αφρικανούς εταίρους για τη μετανάστευση: Δρομολόγηση πρωτοβουλιών της «Ομάδας Ευρώπη»
Η ΕΕ και Αφρικανοί εταίροι δρομολόγησαν σήμερα δύο πρωτοβουλίες της «Ομάδας Ευρώπη» που εστιάζουν στις μεταναστευτικές οδούς του Ατλαντικού / της Δυτικής Μεσογείου και της Κεντρικής Μεσογείου, προκειμένου τα κράτη μέλη και η ΕΕ να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων που καλούνται να επιλύσουν η ΕΕ και οι εταίροι της στη Βόρεια Αφρική εξαιτίας της έξαρσης των αντικανονικών ροών και της κατάχρησης της κατάστασης από τα δίκτυα παράνομης διακίνησης. Οι πρωτοβουλίες θα συμβάλουν στην υλοποίηση της εξωτερικής διάστασης του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο και στον συνδυασμό των δραστηριοτήτων των κρατών μελών — με συνεργασία και συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, και στη βάση μιας προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη ολόκληρη τη μεταναστευτική οδό.
Μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη ολόκληρη τη μεταναστευτική οδό για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης
Οι δύο πρωτοβουλίες φέρνουν σε επαφή αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού. Θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες συντονισμού με τις χώρες εταίρους, τους διεθνείς εταίρους, και τους αρμόδιους οργανισμούς του ΟΗΕ. Η πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» για τη μεταναστευτική οδό της Κεντρικής Μεσογείου θα στηρίξει την ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων για τη διαχείριση της μετανάστευσης στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την Κεντρική Μεσόγειο.
Οι πρωτοβουλίες αυτές προβλέπουν την εντατικοποίηση της συνεργασίας στους πέντε τομείς προτεραιότητας του κοινού σχεδίου δράσης της Βαλέτας, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη Αφρικανών και Ευρωπαίων εταίρων μέσω της ενίσχυσης της διακυβέρνησης στον τομέα της μετανάστευσης:
- Πρόληψη της αντικανονικής μετανάστευσης, καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων: Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των αντικανονικών αφίξεων και των δικτύων εμπορίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ωστόσο, οι αντικανονικές ροές εξακολουθούν να θέτουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε κίνδυνο και να φέρνουν την ΕΕ αντιμέτωπη με σοβαρές μεταναστευτικές προκλήσεις. Η ΕΕ θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει ένα νέο περιφερειακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και μεταναστριών και της εμπορίας ανθρώπων στη Βόρεια Αφρική. Τον Ιούλιο η Επιτροπή δρομολόγησε τις πρώτες επιχειρησιακές εταιρικές σχέσεις για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης με το Μαρόκο και τον Νίγηρα, σε συνέχεια του ανανεωμένου σχεδίου δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών 2021-2025. Οι εντολές για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών του Frontex περί καθεστώτος με τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία είναι οι πρώτες με χώρες εταίρους στην Αφρική και αποσκοπούν στη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων, στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και μεταναστριών και στη μείωση της αντικανονικής μετανάστευσης στην οδό του Ατλαντικού. Έχει ήδη συναφθεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Frontex και της αποστολής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας «EUCAP Sahel Niger».
- Νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα: Οι πρωτοβουλίες της «Ομάδας Ευρώπη» θα στηρίξουν τις χώρες εταίρους στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των διαδρομών κινητικότητας. Επίσης, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων προσέλκυσης ταλέντων. Δύο έως τρία εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών έρχονται ήδη νόμιμα στην ΕΕ κάθε χρόνο. Η δέσμη μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022 αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς εργασίας που συνδέονται με τις τρέχουσες δημογραφικές τάσεις και τις ελλείψεις δεξιοτήτων στην ΕΕ. Η δέσμη περιλαμβάνει νομικές, επιχειρησιακές και πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως οι εταιρικές σχέσεις προσέλκυσης ταλέντων. Οι εταιρικές σχέσεις προσέλκυσης ταλέντων είναι προγράμματα κινητικότητας για εργασία ή κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, που βασίζονται στη διεύρυνση της συνεργασίας όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης. Εργαζόμαστε για την ταχύτερη εφαρμογή αυτών των εξατομικευμένων εταιρικών σχέσεων, αρχής γενομένης από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Η μείωση της αντικανονικής μετανάστευσης θα προετοιμάσει το έδαφος για περισσότερες νόμιμες οδούς.
- Προστασία: Οι πρωτοβουλίες της «Ομάδας Ευρώπη» θα στηρίξουν τις χώρες εταίρους στη διασφάλιση της προστασίας, της ανθεκτικότητας και της αυτάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, όσον αφορά τις μετανάστριες και τους μετανάστες, τις αιτούσες και τους αιτούντες άσυλο, τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες. Η ΕΕ είναι ενεργό μέλος των περιφερειακών πλατφορμών στήριξης που δρομολογήθηκαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες του 2019, παρέχοντας πολιτική και χρηματοδοτική στήριξη, μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακής συνεργασίας. Η επανεγκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το 66 % του καταπιστευματικού ταμείου της ΕΕ έχει δεσμευτεί για την προστασία των μεταναστών και των μεταναστριών και την πρόσβασή τους στις βασικές υπηρεσίες. Η ΕΕ δρομολόγησε πρόσφατα δύο σημαντικές δράσεις προστασίας για τις μετανάστριες και τους μετανάστες στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Η ΕΕ συμβάλλει σημαντικά στις παγκόσμιες προσπάθειες επανεγκατάστασης και είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή τη δέσμευση. Η διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων για την περίοδο 2021-2022 απέφερε συνολικά σχεδόν 65 000 δεσμεύσεις, συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους. Η ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στην εφαρμογή του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης και προστασίας στη Βόρεια Αφρική και τον Νίγηρα προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα προστασίας των εθνικών θεσμικών οργάνων όσον αφορά την καταγραφή, την απόδοση του καθεστώτος πρόσφυγα και τους μηχανισμούς παραπομπής, την υποδοχή, τη βιωσιμότητα των λύσεων, καθώς και τους κανόνες, τις στρατηγικές και τις επιχειρησιακές διαδικασίες.
- Επιστροφή, επανεισδοχή και βιώσιμη επανένταξη: Η αποτελεσματική επιστροφή και επανεισδοχή συνιστούν ουσιαστικές πτυχές των σχέσεων για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η ΕΕ έχει δρομολογήσει σημαντικά έργα για την προώθηση των οικειοθελών επιστροφών και της επανένταξης στη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. Επιπλέον, η κοινή πρωτοβουλία ΕΕ-ΔΟΜ για την προστασία και την επανένταξη των μεταναστών συνέχισε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εγκλωβισμένων και ευάλωτων μεταναστών και μεταναστριών στις αφρικανικές χώρες. Ο Frontex θα στηρίζει επιχειρήσεις επιστροφής, καθώς και δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη της επανένταξης μέσω αναπτυξιακού προγραμματισμού, με παράλληλη στήριξη της εθνικής ανάληψης ευθύνης και των εθνικών ικανοτήτων στις χώρες εταίρους καταγωγής, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.
- Μετανάστευση και ανάπτυξη: Η αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ έχει τόσο μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών βαθύτερων αιτίων της αντικανονικής μετανάστευσης και της αναγκαστικής εκτόπισης. Οι δράσεις σε τομείς όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η πρόληψη των συγκρούσεων και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και οι ευκαιρίες βιοπορισμού, μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη μετανάστευση. Μέσω της Global Gateway, η ΕΕ συμβάλλει στη μείωση του παγκόσμιου επενδυτικού χάσματος, στηρίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και συνοδεύοντας τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στις χώρες εταίρους.
Επόμενα βήματα
Στην πρωτοβουλία της μεταναστευτικής οδού της Κεντρικής Μεσογείου συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Ελβετία, ενώ από την αφρικανική πλευρά συμμετέχουν η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, η Αίγυπτος, η Λιβύη, ο Νίγηρας, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Σομαλία, το Σουδάν, η Τυνησία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουινέα και η Νιγηρία. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και η Ελβετία συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1,13 δισ. ευρώ προκειμένου να εργαστούν στο πλαίσιο των πέντε πυλώνων της πρωτοβουλίας με τους Αφρικανούς της εταίρους.
Η πρωτοβουλία της μεταναστευτικής οδού Ατλαντικού / Δυτικής Μεσογείου θα προωθηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, από κοινού με το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και την Ελβετία, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει μέχρι στιγμής 908 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της συνεργασίας με την Αλγερία, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, τη Σενεγάλη, την Γκάμπια, την Μπουρκίνα Φάσο, την Γκάνα, τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.
Οι πρώτες συνεδριάσεις για την προώθηση του συντονισμού των δράσεων στο πλαίσιο των δύο πρωτοβουλιών της «Ομάδας Ευρώπη» θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης για τη διαδικασία του Ραμπάτ, στις 14 Δεκεμβρίου, στο Cádiz της Ισπανίας. Θα συμμετέχουν ανώτεροι υπάλληλοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις σχετικές αφρικανικές χώρες.
Ιστορικό
Στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου ΔΕΥ της 25 Νοεμβρίου, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να στηρίξει τα κράτη μέλη με επιχειρησιακές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και τρέχουσες προκλήσεις σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. Ταυτόχρονα, το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο παραμένει ο μόνος τρόπος να τεθεί σε εφαρμογή ένα σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει προτείνει δύο σχέδια δράσης, ένα για την Κεντρική Μεσόγειο και ένα, το πιο πρόσφατο, για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η δρομολόγηση της πρωτοβουλίας της «Ομάδας Ευρώπη» αποτελεί ένα πρώτο παραδοτέο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την Κεντρική Μεσόγειο, το οποίο προτάθηκε από την Επιτροπή στις 21 Νοεμβρίου.
Η δρομολόγηση αυτών των πρωτοβουλιών έρχεται ως συνέχεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΑΕ του Φεβρουαρίου του 2022, στην οποία η μετανάστευση και η κινητικότητα αναδείχθηκαν ως κοινή πολιτική προτεραιότητα και των δύο ηπείρων, στο κοινό όραμα ΕΕ-ΑΕ για το 2030.
Για περισσότερες πληροφορίες
Η Ευρώπη στον κόσμο — Προγραμματισμός
Νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο
Δέσμη μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα
Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την Κεντρική Μεσόγειο
Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών
Quote(s)
Για χιλιετίες, η Μεσόγειος υπήρξε πηγή ευημερίας και λεωφόρος συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Είναι αμοιβαία μας ευθύνη να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί σε νεκροταφείο ανθρώπων και ελπίδων. Κατά πρώτο και κύριο λόγο, σκοπός μας είναι να σωθούν ζωές. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μεσόγειο καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι η ΕΕ, τα κράτη μέλη μας και οι αφρικανικές χώρες να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα στον τομέα της μετανάστευσης. Αυτό ακριβώς κάνουμε με τις πρωτοβουλίες της «Ομάδας Ευρώπη».
Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς – 12/12/2022
Η απότομη αύξηση των αντικανονικών ροών και η κατάχρησή τους από διακινητές και εγκληματικές συμμορίες στις μεταναστευτικές οδούς της Μεσογείου απαιτούν ισχυρή κοινή δράση από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τις χώρες εταίρους μας, καθώς και από τους αρμόδιους οργανισμούς του ΟΗΕ. Σήμερα, η ΕΕ και οι Αφρικανοί εταίροι ένωσαν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των κοινών μεταναστευτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και οι εταίροι της στη Βόρεια Αφρική, για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων μας, την καταστολή των δικτύων παράνομης διακίνησης και την αύξηση των επιστροφών στις χώρες καταγωγής. Η εταιρική μας σχέση με τη Βόρεια Αφρική και τα κράτη μέλη έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της αντικανονικής μετανάστευσης και την επίτευξη αποτελεσμάτων από κοινού, στην πράξη, χωρίς καθυστερήσεις.
κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης – 12/12/2022
Αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των χωρών καταγωγής, διέλευσης και προορισμού. Αυτό κάνουν οι δύο πρωτοβουλίες της «Ομάδας Ευρώπη», οι οποίες προσφέρουν μια στρατηγική πλατφόρμα για τον καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας μας με τους Αφρικανούς εταίρους.
Ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος, κ. Τζουζέπ Μπορέλ – 12/12/2022
Αυτές οι πρωτοβουλίες της «Ομάδας Ευρώπη» αξιοποιούν τους πόρους μας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, με πραγματικό πνεύμα εταιρικής σχέσης: να διασφαλιστεί, μέσω μιας προσέγγισης που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα λαμβάνει υπόψη τη διάσταση του φύλου, ότι η μετανάστευση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και εντός της Αφρικής είναι ασφαλής, τακτική και ομαλή.
κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων – 12/12/2022
Η διαχείριση της μετανάστευσης μπορεί να γίνει μόνο από κοινού, μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων μας. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της αντικανονικής μετανάστευσης μέσω της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών και της αποτελεσματικής επιστροφής, επανεισδοχής και επανένταξης, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για ασφαλείς νόμιμες οδούς προς την ΕΕ. Αυτή είναι η βασική ιδέα που βρίσκεται στο πυρήνα του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή το 2020 — αυτές δε οι πρωτοβουλίες της «Ομάδας Ευρώπη» συμβάλλουν σημαντικά στην εξωτερική του διάσταση, ώστε να οικοδομηθούν εξατομικευμένες εταιρικές σχέσεις για τη μετανάστευση.
Η κ. Ίλβα Γιούανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: – 12/12/2022
pdf σε εκτυπώσιμη μορφή
Η ΕΕ συνεργάζεται με Αφρικανούς εταίρους για τη μετανάστευση
ελληνικά (54.235 kB – PDF)
Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ
- Anitta HIPPER
Τηλέφωνο
+32 2 298 56 91
Ηλεκτρονική διεύθυνση
- Ana PISONERO-HERNANDEZ
Τηλέφωνο
+32 2 295 43 20
Ηλεκτρονική διεύθυνση
ana.pisonero-hernandez@ec.europa.eu
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans
Follow us on social media