Tο Erasmus +, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό εγκαινίασε σήμερα στη Λευκωσία η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας. Το πρόγραμμα θα προσφέρει σε τέσσερα εκατομμύρια άτομα την ευκαιρία να σπουδάσουν, να εξασκηθούν, να κάνουν εθελοντισμό και να εργαστούν σε άλλη χώρα την περίοδο 2014-2020 και εκτιμάται πως θα επωφεληθούν περίπου 15.000 Κύπριοι.
“Κάθε χρόνο, όταν συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να προσδιορίσουμε τις προτεραιότητες για μεταρρύθμιση, η Επιτροπή ενθαρρύνει όλες τις κυβερνήσεις να εκσυγχρονίσουν και να επενδύσουν στα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να συνεχίσουν ακόμα και κατά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μας” ανέφερε στην ομιλία της η Επίτροπος Βασιλείου.
“Έχουμε το καθήκον να βοηθήσουμε τους νέους να κάνουν τη μετάβαση από τη μία φάση της εκπαίδευσης στην επόμενη, και, τελικά, στον κόσμο της εργασίας. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Αυτό είναι και η πρόκληση για ολόκληρη την ΕΕ. Είναι εδώ όπου η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το Erasmus+ ανταποκρίνεται στην έκκληση αυτή,” συμπλήρωσε.
Και αναφερόμενη ειδικότερα στην τεχνική εκπαίδευση, η Επίτροπος σημείωσε: “Τα συστήματά μας για την τεχνική επαγγελματική κατάρτιση πολύ συχνά απογοητεύουν τους νέους μας• Το Erasmus + θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό τους.”
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Αίγλη Παντελάκη, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργίου και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΙΔΕΠ Δια Βίου Μάθησης και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ONEK), οι οποίοι είναι οι εθνικοί οργανισμοί αρμόδιοι για την υλοποίηση του προγράμματος Erasmus +.
Τι είναι το Erasmus +
Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 14.7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο 40 % σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια,το Erasmus + θα προσφέρει υποτροφίες σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό κατά τα επόμενα επτά έτη.
Το νέο πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή σε μια εποχή κατά την οποία περίπου έξι εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ είναι άνεργοι, ενώ τα επίπεδα ανεργίας στους νέους ξεπερνούν το 50% στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία και σχεδόν το 40% στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και το ένα τρίτο των εργοδοτών αναφέρει ότι δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζεται. Το Erasmus+ θα αντιμετωπίσει αυτό το χάσμα δεξιοτήτων, παρέχοντας ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση ή απόκτηση εμπειριών στο εξωτερικό.
Ποιος επωφελείται από το Erasmus + στην Κύπρο;
Μεταξύ του 2007 και του 2013, περίπου 10 000 κύπριοι σπουδαστές, νέοι, εκπαιδευτικοί, προσωπικό κατάρτισης και προσωπικό που ασχολείται με θέματα της νεολαίας, συμμετείχαν στα προγράμματα «Διά βίου μάθηση» της ΕΕ και «Νεολαία εν δράσει». Εκτιμάται ότι 15 000 (αύξηση 50 %) θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το Erasmus + κατά τα επόμενα επτά έτη.
Η Κύπρος θα λάβει συνολικά 8.6 εκατομμύρια ευρώ το 2014 από το Erasmus +, δηλαδή αύξηση 14 % σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση που έλαβε το 2013. Προβλέπεται ότι, όπως και για τις άλλες συμμετέχουσες χώρες, η ετήσια χρηματοδότηση θα αυξάνεται κάθε έτος έως το 2020. Η Κύπρος μπορεί επίσης να επωφεληθεί περαιτέρω από υποτροφίες για διακρατικά έργα αθλητισμού και από τη δράση Jean Monnet σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.