Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρωπιστικές κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ εγκρίνει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ποσό αρχικού ετήσιου προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1, 6 δισεκ. ευρώ για το 2019.
Από τις μακροχρόνιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, οι ανθρωπιστικές κρίσεις επιδεινώνονται και οι συγκρούσεις απειλούν την παροχή βοήθειας σε όσους την χρειάζονται περισσότερο.
«Με τον νέο αυτό προϋπολογισμό, η ΕΕ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως στη Συρία και την Υεμένη. Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε τους πλέον ευάλωτους. Οφείλουμε να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Πρέπει επίσης να αναλογιστούμε τον αντίκτυπο αυτών των πολλών κρίσεων στα παιδιά, την επόμενη γενιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 10 % του νέου προϋπολογισμού, δηλ. 10 φορές περισσότερο από ό, τι το 2015, είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά τα μέσα για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα διατεθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, στην κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στις γειτονικές χώρες και στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Υεμένη. Στην Αφρική, η βοήθεια της ΕΕ θα στηρίξει άτομα σε περιοχές που πλήττονται από κρίσεις στο Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που πλήττεται από επιδημία του Έμπολα και σε περιοχές που πλήττονται από επισιτιστικές και διατροφικές κρίσεις, όπως η περιοχή του Σαχέλ.
Στη Λατινική Αμερική, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα βοηθήσει τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς που πλήττονται από την κρίση στη Βενεζουέλα και από τις παρατεταμένες συγκρούσεις στην Κολομβία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει επίσης να συνδράμει στο Αφγανιστάν και θα παρέχει βοήθεια στους πληθυσμούς Rohingya τόσο στη Μιανμάρ όσο και στο Μπαγκλαντές. Στην Ευρώπη, οι ανθρωπιστικές προσπάθειες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις ευάλωτες κοινότητες στις χώρες που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές να προετοιμαστούν καλύτερα στην αντιμετώπιση διαφόρων κλιματικών κρίσεων, όπως είναι οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες.
Ιστορικό
Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ παρέχεται κατά τρόπο αμερόληπτο και ανεξάρτητο με βάση μόνο τις ανάγκες και διέπεται από τις αρχές του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στηρίζει εκατομμύρια ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η βοήθεια της ΕΕ υλοποιείται μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ μέσω του παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της ορθής αξιοποίησης της χρηματοδότησης.
IP/19/426
Αρμόδιοι επικοινωνίας: Carlos MARTIN RUIZ DE GORDEJUELA (+32 2 296 53 22)Daniel PUGLISI (+32 2 296 91 40) |