Το μήλο εκτός από φρούτο αποτελεί και ένα από τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα στον κόσμο. Τα εμπορικά σήματα έχουν ως αποστολή να δώσουν στα προϊόντα μιας επιχείρησης ταυτότητα και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν από ένα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστατεύονται; Εμείς μιλήσαμε με τη Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία) εισηγήτρια της έκθεσης για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για το σήμα της ΕΕ.
Πόσο σημαντικά είναι τα εμπορικά σήματα για τις επιχειρήσεις?
“Είναι πάρα πολύ σημαντικά. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα εμπορικά σήματα και τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι το προϊόν έχει μεγαλύτερη διάρκεια, γιατί οι πατέντες μπορούν να εκπνεύσουν αλλά τα εμπορικά σήματα μπορεί να τα ανανεώνει κανείς για πάντα.”
Το εμπορικό σήμα έχει μεγάλη σημασία στην αγορά και κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει το δικό της, σημειώνει Γραφείο Εναρμόνισης Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) που κατοχυρώνει τα σήματα για την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Το γραφείο έχει παραλάβει περισσότερες από 1,1 εκ. αιτήσεις από την ίδρυσή του το 1996.
“Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος είναι αυτός που αποφασίζει αν θα το κατοχυρώσει σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν θέλεις να εισάγεις το προϊόν σου μόνο στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο μπορείς να το κάνεις. Αλλά μπορείς αν θέλεις να το προστατεύσεις και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν είναι όμως φυσιολογικό το κόστος να είναι το ίδιο όταν θέλεις το εμπορικό σου σήμα να προστατεύεται σε ένα κράτος μέλος και το ίδιο όταν προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να υπάρχει κάποια διαφορά. Πρέπει να βάλουμε μια τάξη στις χρεώσεις.”
Οδηγία για την εναρμόνιση των εμπορικών σημάτων των κρατών μελών υπάρχει εδώ και 20 χρονιά. Τι είναι αυτό που αλλάζει με τους νέους κανόνες;
“Δεν αποτελεί επανάσταση αλλά εκσυγχρονισμό. Θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών γραφείων εμπορικών σημάτων και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα εμπορικά σήματα στο Αλικάντε της Ισπανίας. Θα κάνει τον όλο μηχανισμό να λειτουργεί καλύτερα”.
Περισσότερα: www.europarl.europa.eu