Skip to content

Το Συμβούλιο «ανοίγει» το δρόμο για την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην ΕΕ

Στα χέρια της Κομισιόν περνά πλέον η απόφαση για την έγκριση ή μη της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, καθώς οι υπουργοί της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Η Ελλάδα τάχθηκε κατά της καλλιέργειας.

19 κράτη μέλη είπαν όχι στην καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, που αναπτύχθηκε από κοινού από την DuPont και την Dow Chemical, 5 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ και 4 απείχαν, τόνισαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι χώρες εξέφρασαν τις απόψεις τους σε δημόσια συζήτηση αλλά δεν προχώρησαν σε ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το σύστημα στάθμισης των ψήφων της ΕΕ, το επίπεδο της αντίθεσης, δεν είναι αρκετό για μια σαφή απόρριψη, αφήνοντας την απόφαση στα χέρια της Επιτροπής.

Τεχνικά, η αποτυχία των κρατών μελών να αποφασίσουν ανοίγει τον δρόμο για αυτόματη έγκριση από την Κομισιόν.

Εάν τελικά εγκριθεί, το μεταλλαγμένο καλαμπόκι Pioneer 1507 θα δώσε τέλος στο μονοπώλιο της Monsanto στην μικρή ευρωπαϊκή αγορά καλλιεργειών γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει μόνο δύο καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για εμπορική καλλιέργεια, ένα είδος αραβοσίτου και μια πατάτα, η οποία αργότερα παρεμποδίστηκε από ένα δικαστήριο.

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα καλλιεργούνται ευρέως στην Αμερική και κάποια μέρη της Ασίας.

Ωστόσο, στην Ευρώπη, η αντίθεση των καταναλωτών είναι ισχυρή και οι οικολόγοι επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της τοξίνης που απελευθερώνεται από το καλαμπόκι 1507 για τις πεταλούδες και τους σκόρους.

Η Γαλλία είπε όχι στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507, ενώ το Λονδίνο είναι υπέρ. Το Παρίσι μάλιστα τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να γίνει «το μουσείο της παγκόσμιας παραγωγής». Η Γερμανία από την άλλη, απείχε.

Αναλυτικά κατά της πρότασης ψήφισαν: Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία. Υπέρ της πρότασης: Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία. Απείχαν: Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τσεχία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υγείας, Tonio Borg, τονίζει ότι εντατικές έρευνες έχουν δείξει ότι η εν λόγω καλλιέργεια είναι ασφαλής.

Αναλυτικότερα: euractiv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *