Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 14/11

Η Επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου θα βρίσκεται στη Λευκωσία. Θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία και τον αθλητισμό που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Θα εκφωνήσει επίσης ομιλία σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στη μόνιμη επιτροπή για τον καρκίνο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία και στο Συμβούλιο «Φωνή» σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Τέλος, θα επισκεφθεί το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο.Ημερολογιακό πρόγραμμα από 13 έως 19 Νοεμβρίου 2023 (europa.eu)

Η Επιτροπή χρηματοδοτεί 171 νέα έργα LIFE για το περιβάλλον και το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη με πάνω από 396 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα 171 νέα έργα που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και την κλιματική δράση, αξίας άνω των 396 εκατ. ευρώ. Χάρη στις απαιτήσεις συγχρηματοδότησης αυτού του προγράμματος, τα έργα αυτά θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις άνω των 722 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 28,5% σε σύγκριση με πέρσι. Η ΕΕ θα στηρίξει έργα απ’ όλες σχεδόν τις χώρες μέσω των ακόλουθων υποπρογραμμάτων: φύση και βιοποικιλότητα· κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωής· μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτήν· και μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Τα έργα αυτά θα προστεθούν στα πάνω από 6.000 έργα για το περιβάλλον και την κλιματική δράση σε ολόκληρη την ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες, τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα LIFE κατά τα τελευταία 31 χρόνια.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Τα φετινά έργα LIFE είναι πιο φιλόδοξα από ποτέ. Καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, το πρόγραμμα LIFE αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσής μας να περάσουμε από τη φιλοδοξία στη δράση και να αλλάξουμε πραγματικά τα δεδομένα για τους πολίτες της ΕΕ μέσω έργων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση, θα βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή και θα διαφυλάξουν τα φυσικά μας οικοσυστήματα.»

Ο κ. Βόπκε Χούκστρα, Επίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα, πρόσθεσε τα εξής: «Το κλίμα και η φύση είναι αλληλένδετα. Τα εδάφη, οι ωκεανοί και τα δάση μας είναι οι μεγαλύτερες καταβόθρες άνθρακα που έχουμε στη διάθεσή μας και η υγιής φύση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε χαμηλές θερμοκρασίες σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται. Δεδομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών στον πλανήτη, η αύξηση των έργων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μετριασμού της είναι ζωτικής σημασίας. Όταν βλέπω τι έχουν ήδη επιτύχει τα έργα LIFE στην ΕΕ και στις συμμετέχουσες χώρες και τον αντίκτυπο που θα έχουν στο μέλλον, είμαι αισιόδοξος ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές στην πράξη.»

Τα έργα LIFE συμβάλλουν στην επίτευξη πολλών εκ των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον, στηρίζοντας τη βιοποικιλότητα, την αποκατάσταση της φύσης και την υλοποίηση του στόχου της ΕΕ για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στο παράρτημά του.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 2 295 36 64· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: + 32 2 298 13 25)

Σε έναν χρόνο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας έχει εγκρίνει επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι, από την έναρξη λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) έχει εγκρίνει επενδύσεις ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας. Σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο, 159 νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν όλες επιλεγεί στο πλαίσιο του προγράμματος Accelerator του ΕΣΚ, είδαν τις επενδύσεις τους να εγκρίνονται. Με την επίτευξη αυτού του ορόσημου του 1 δισ. ευρώ, το ΕΣΚ εδραιώνει τη θέση του ως επενδυτή που επιλέγουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν επωφεληθεί από τις επενδύσεις του ΕΣΚ περιλαμβάνονται οι εξής: 

  • Quandela (Παλεζό, Γαλλία): ηγέτιδα εταιρεία στην κβαντική φωτονική, η οποία αναπτύσσει οπτικούς κβαντικούς υπολογιστές που είναι διαθέσιμοι τόσο στο υπολογιστικό νέφος όσο και σε υπολογιστικό κέντρο· 
  • Microsure (Αϊντχόφεν, Κάτω Χώρες): ηγέτιδα εταιρεία που καινοτομεί στον τομέα της ρομποτικά υποβοηθούμενης μικροχειρουργικής· 
  • MeThinks AI (Βαρκελώνη, Ισπανία): εταιρεία που ειδικεύεται στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οξέων εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του μέσου Accelerator του ΕΣΚ που έχουν δημοσιευθεί, 47 επιπλέον εταιρείες έχουν επιλεγεί και θα λάβουν στήριξη από το ΕΣΚ ύψους 349 εκατ. ευρώ. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Roberta Verbanac — Τηλ.: + 32 2 298 24 98)

Ευρωβαρόμετρο: Η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ. Η πρόκληση αυτή εντείνεται με την πάροδο των ετών και πλέον αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η έρευνα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του αντικτύπου των ελλείψεων δεξιοτήτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αξιοποιηθεί για τη χάραξη των πολιτικών της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της δέσμης μέτρων αρωγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ προβλέπει διάφορες δράσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ στις δεξιότητες. Η έρευνα συμπληρώνει επίσης μια άλλη πρόσφατη μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, η οποία, μεταξύ άλλων, εστιάζει στις δραστηριότητες κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων των επιχειρήσεων.

Η σημερινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου 537 «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελλείψεις δεξιοτήτων» διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Πάνω από 19.350 εταιρείες (μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες) ερωτήθηκαν μέσω τηλεφώνου.

Μετά τη σημερινή δημοσίευση, η έρευνα θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνέλευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Νοεμβρίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Στην εμβληματική αυτή εκδήλωση της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχουν εκατοντάδες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελούν ένα εντεινόμενο πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή ήδη εργάζεται για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων σε καίριους στρατηγικούς τομείς, όπως οι συσσωρευτές και άλλες τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών. Η έρευνα αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι ελλείψεις δεξιοτήτων επηρεάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 98% της ευρωπαϊκής οικονομίας, με σκοπό τη βελτίωση της ευρύτερης ανταγωνιστικότητάς τους.»

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: +32 32 2 298 66· Ana Martinez Sanjurjo – Τηλ.: +32 2 296 30 66)

Η φετινή Ημέρα Εκπαίδευσης για το Κλίμα εστιάζει στις πράσινες ικανότητες των εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτών σε όλη την ΕΕ

Αύριο, από τις 10:00 έως τις 18:30 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η Ημέρα Εκπαίδευσης για το Κλίμα 2023. Η Ημέρα Εκπαίδευσης για το Κλίμα  απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους/-ες όλων των ηλικιών και επιπέδων, εκπαιδευτές/-τριες, εκπαιδευτικούς φορείς, ιδρύματα, επαγγελματίες του κλάδου, ΜΚΟ, πρεσβευτές του συμφώνου για το κλίμα και οποιονδήποτε επιθυμεί να συμβάλει ενεργά στην πράσινη μετάβαση και να αναλάβει δράση για το κλίμα. Η εκδήλωση θα προσφέρει στους πολίτες την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις της βιωσιμότητας στην εκπαίδευση και στην καθημερινή ζωή.

Έξι θεματικές συνεδρίες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις βέλτιστες πρακτικές στην καινοτόμο πράσινη εκπαίδευση έως τις συστάσεις του«Youth Climate Lab», προκειμένου οι τάσεις της μόδας να καταστούν πιο βιώσιμες μέσω ατομικών και συλλογικών δράσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια ειδική συνεδρία ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28).

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ικανοτήτων χρήσιμων για την πράσινη μετάβαση, καθώς και για την προώθηση αλλαγών που συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα προς όφελος της κοινωνίας μας.

Η Ημέρα Εκπαίδευσης για το Κλίμα είναι η ετήσια εκδήλωση του Συνασπισμού «Εκπαίδευση για το Κλίμα», της συμμετοχικής κοινότητας της Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για τη στήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης σχετικά με την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η απόκτηση ικανοτήτων και γνώσεων σχετικά με την πράσινη μετάβαση είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, μειώνοντας τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και θέτοντας την ΕΕ σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του αιώνα μας. 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: +32 2 298 66 99· Flore Boutier – Τηλ.: +32 2 296 60 43)

Η ΕΕ χορηγεί πρόσθετη βοήθεια ύψους 110 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών που πλήττονται από τον πόλεμο

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα παραμένει δεινή. Η έναρξη του χειμώνα θέτει τις ευάλωτες κοινότητες που πλήττονται από τον πόλεμο ενώπιον νέων προκλήσεων.

Γι’ αυτό, η Επιτροπή διαθέτει 110 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Ουκρανία και 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στη Μολδαβία. Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ να παράσχουν βασικές υπηρεσίες, όπως βοήθεια σε μετρητά, τρόφιμα, νερό, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία.

Με τα κονδύλια αυτά, το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέρχεται σε 843 εκατ. ευρώ.

Λόγω των περσινών εσκεμμένων επιθέσεων της Ρωσίας κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, η ΕΕ δίνει επίσης προτεραιότητα στην επείγουσα ενεργειακή στήριξη αποστέλλοντας άλλες 84 ηλεκτρογεννήτριες από τα στρατηγικά της αποθέματα rescEU. Συνολικά, πάνω από 5.000 ηλεκτρογεννήτριες έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ συντονίζει δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή κρίσιμου ενεργειακού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι προκαλούν καταστροφές στην Ουκρανία, η ανθρωπιστική κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει τα πλέον ευάλωτα άτομα κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Η ΕΕ ενισχύει την χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία με άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα παρέχει 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στη Μολδαβία. Η προσήλωσή μας στον λαό της Ουκρανίας παραμένει ισχυρότερη από ποτέ.» 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: +32 229 54578· Daniel Puglisi – Τηλ.: +32 229 69140)

Η πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα βελτιώσει τις διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Ο κανονισμός αυτός θα ενισχύσει τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα και συνεργασία στον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή πρότεινε την πράξη ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των ψηφιακών στόχων της Ευρώπης για το 2030, καθιστώντας τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες στην ΕΕ χωρίς διακρίσεις. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Η πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη αναβαθμίζει την ανταλλαγή πληροφοριών του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Ένωση και επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα της Ευρώπης. Εισάγει ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ με σκοπό τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων. Η συνεργασία αυτή διασφαλίζει τη συμφωνία σχετικά με διαλειτουργικές και περαιτέρω χρησιμοποιήσιμες ψηφιακές λύσεις, όπως λογισμικό ανοικτού κώδικα, κατευθυντήριες γραμμές, κατάλογοι ελέγχου, πλαίσια και εργαλεία ΤΠ. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην εξάλειψη του διοικητικού φόρτου, συμπεριλαμβανομένων των νομικών, οργανωτικών, σημασιολογικών και τεχνικών εμποδίων στη διοικητική συνεργασία.

Η πράξη θα εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση σε διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες στην ΕΕ, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής όσων επιθυμούν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να συνταξιοδοτηθούν σε άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των 150 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν σε παραμεθόρια περιοχή ή των δύο εκατομμυρίων μετακινούμενων εργαζομένων μεταξύ κρατών μελών.

Επόμενα βήματα

Το νομικό κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί και να εκδοθεί, προτού τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός. Η Επιτροπή προετοιμάζει ήδη το έδαφος για να διασφαλίσει την ομαλή και έγκαιρη εφαρμογή του κανονισμού.

Ιστορικό

Η διαλειτουργικότητα αφορά την από κοινού επίτευξη κοινών στόχων, παρά την οργανωτική ή γεωγραφική απόσταση μεταξύ των φορέων. Η διαλειτουργικότητα του δημόσιου τομέα αντιπροσωπεύει την ικανότητα των διοικήσεων να συνεργάζονται και να εξασφαλίζουν τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών σε διασυνοριακό, διατομεακό και διοργανικό επίπεδο. Εξοικονομούν χρόνο και κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις βελτιώνοντας τις αλληλεπιδράσεις τους με τις διοικήσεις. Η καταπολέμηση της COVID-19 αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεσματικής διαλειτουργικότητας. Η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ διευκόλυνε τα διασυνοριακά ταξίδια στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι διαλειτουργικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η εμπειρία δείχνει ότι η διαλειτουργικότητα βελτιώνει την εστίαση στους χρήστες και επηρεάζει θετικά τις δημόσιες αξίες, όπως η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις κυβερνήσεις τους.

Τα τελευταία χρόνια, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και των δεδομένων έχουν αναπτύξει ευρείες κοινές πρακτικές συνεργασίας για τη διαλειτουργικότητα με βάση το ισχύον Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (ΕΠΔ). Ωστόσο, πρόσφατες αξιολογήσεις ανέδειξαν τους περιορισμούς αυτής της αμιγώς εθελοντικής προσέγγισης συνεργασίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ τονίζουν όλο και περισσότερο την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της διαλειτουργικότητας. Μεταξύ άλλων, οι υπουργικές διακηρύξεις που υπεγράφησαν το 2017 στο Ταλίν και το 2020 στο Βερολίνο επιβεβαιώνουν την ανάγκη αυτή. Ομοίως, οι πολίτες της ΕΕ που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ζήτησαν τη διευκόλυνση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις: πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη

Πρόταση πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη

Ανακοίνωση

Έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες (EIF4SCC)

Αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (ΕΠΔ)

Δηλώσεις

Με την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη, σε λιγότερο από ένα έτος μετά την πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδεικνύουν την προθυμία τους να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό αποφέρει άμεσα οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, της μείωσης του διοικητικού φόρτου και της εξοικονόμησης κόστους για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν – 14/11/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Η πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα βελτιώσει τις διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες

ελληνικά (42.119 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (42.119 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Johannes BAHRKE

Τηλέφωνο

+32 2 295 86 15

Ηλεκτρονική διεύθυνση

johannes.bahrke@ec.europa.eu

·         Roberta VERBANAC

Τηλέφωνο

+32 2 298 24 98

Ηλεκτρονική διεύθυνση

roberta.verbanac@ec.europa.eu

Κοινή δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου για τη δράση για το κλίμα και του ορισθέντα πρoέδρου της COP28

O επίτροπος για το κλίμα και επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στην COP28, κ. Wopke Hoekstra, συναντήθηκε χθες (13/11) στις Βρυξέλλες με τον ορισθέντα πρόεδρο της COP28, δρ Sultan Al Jaber, για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την COP28, η οποία θα λάβει χώρα στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Υπογράμμισαν την κοινή πεποίθησή τους ότι η COP28 πρέπει να επιταχύνει τη λήψη έμπρακτων μέτρων για τον μετριασμό, την προσαρμογή, τις απώλειες, τις ζημίες και τη χρηματοδότηση για το κλίμα, καθώς και για την οικοδόμηση μιας άκρως συμπεριληπτικής COP28 που δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο.

Επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για να γίνουν πράξη όσο το δυνατόν υψηλότερες φιλοδοξίες στη φετινή διάσκεψη της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία αρκετών κρίσιμων στοιχείων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα της COP28.

  • Συμφώνησαν ως προς τη σημασία της επιτυχούς έκβασης του πρώτου παγκόσμιου απολογισμού στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Ο απολογισμός αυτός θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη δράση για το κλίμα στην κρίσιμη αυτή δεκαετία, θα τροφοδοτήσει τη λήψη άμεσων και μελλοντικών μέτρων για το κλίμα, όπως, μεταξύ άλλων, ο επόμενος γύρος των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (ΕΚΣ), και θα αναδείξει σαφείς οδούς για τη μείωση των εκπομπών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των αναγκαίων χρηματοδοτικών ροών.
  • Ο επίτροπος και ο πρόεδρος της COP28 χαιρέτισαν το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα της μεταβατικής επιτροπής στο Αμπού Ντάμπι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στο αποτέλεσμα αυτό και στις συστάσεις που διατύπωσε η εν λόγω επιτροπή.
  • Η προεδρία της COP28 και ο επίτροπος τόνισαν ότι είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης για τις απώλειες και τις ζημίες στην COP28, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών δεσμεύσεων.
  • Ο επίτροπος είναι έτοιμος να ανακοινώσει την παροχή σημαντικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της στο ταμείο απωλειών και ζημιών στην COP28 στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης έκβασης της COP28 όσον αφορά τον μετριασμό, την προσαρμογή και τα μέσα εφαρμογής κατά τρόπο που να μην αφήνει κανέναν στο περιθώριο.
  • Η Επιτροπή προτίθεται επίσης να ανακοινώσει τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνεισφοράς που θα στηρίξει την προσήλωση της COP28 στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση και καλεί τις χώρες να πράξουν το ίδιο κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα.
  • Η προεδρία της COP28 και ο επίτροπος τόνισαν την ανάγκη να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα προσαρμογής που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και θα μειώσουν την ευπάθεια, με χειροπιαστά αποτελέσματα ως προς τον παγκόσμιο στόχο για την προσαρμογή στην COP28.

Ο επίτροπος κ. Hoekstra και ο δρ Sultan τόνισαν εκ νέου ότι το βάθος και το εύρος των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ΕΕ και η εμπιστοσύνη που εδραιώθηκε επί δεκαετίες εταιρικής σχέσης είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά μας να συνεργαστούμε και να επιτύχουμε στη συλλογική μας προσπάθεια με φιλόδοξα αποτελέσματα στην COP28.

Και τα δύο μέρη τόνισαν ότι η COP28 αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για την επίδειξη ενότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολυμερές σύστημα σε έναν κόσμο σε πόλωση μέσα από την προώθηση θετικών και προσαρμοσμένων στη δράση δεσμεύσεων και αποτελεσμάτων.

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Κοινή δήλωση

ελληνικά (37.149 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (37.149 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Tim McPHIE

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 86 02

Ηλεκτρονική διεύθυνση

tim.mcphie@ec.europa.eu

·         Ana CRESPO PARRONDO

Τηλέφωνο

+32 2 298 13 25

Ηλεκτρονική διεύθυνση

ana.crespo-parrondo@ec.europa.eu

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image004.gif@01D9AF3B.7EF09E90

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *