Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 23/10

Η HERA εξασφαλίζει πάνω από 100.000 κύκλους θεραπείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων, της ευλογιάς και της ευλογιάς των βοοειδών

Σήμερα, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Meridian Medical Technologies, LLC, για την προμήθεια έως και 100.080 κύκλων θεραπείας του Tecovirimat SIGA, ενός φαρμακοθεραπευτικού σκευάσματος κατά της ευλογιάς των πιθήκων, της ευλογιάς και της ευλογιάς των βοοειδών που λαμβάνεται από το στόμα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Πέρυσι, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάστηκαν για να θέσουν γρήγορα και επιτυχώς υπό έλεγχο την επιδημική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όπως συνεχίζει να μας υπενθυμίζει ο κορονοϊός, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε σενάριο, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν εκ νέου στο μέλλον. Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα απαραίτητα φαρμακοθεραπευτικά μέσα είναι πάντα διαθέσιμα για τη θεραπεία όσων έχουν ανάγκη. Σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε σημαντικά τις ικανότητές μας όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντίδρασή μας».

Η εν λόγω σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας αποσκοπεί στην κάλυψη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών 13 συμμετεχουσών χωρών. Συμπληρώνει το απόθεμα που είναι διαθέσιμο σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο του rescEU, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την κορύφωση της έξαρσης για την αντιμετώπιση των πλέον άμεσων αναγκών.

Από τις αρχές της επιδημικής έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή διασφάλισε τη διαθεσιμότητα αρκετών εμβολίων και φαρμακοθεραπευτικών μέσων, υπογράφοντας σύμβαση άμεσης προμήθειας για την αγορά εμβολίων και διοργανώνοντας διάφορες κοινές προμήθειες.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: + 32 2 298 46 80· Célia Dejond — Τηλ.: + 32 2 298 81 99)

Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και ενίσχυσης της προστασίας των καταναλωτών

Ενόψει του χειμώνα, η Επιτροπή σήμερα ενισχύει τη δράση της για την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, ιδίως των ευάλωτων. Με την έκδοση νέας σύστασης σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια, η Επιτροπή ενισχύει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει μια δίκαιη και ισότιμη για όλους μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η σύσταση ορίζει ορθές πρακτικές για διαρθρωτικές βελτιώσεις, τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της ενεργειακής φτώχειας. Επισημαίνονται επίσης οι επενδύσεις σε διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της χαμηλής ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών και των συσκευών. Άλλα μέτρα είναι η παροχή σαφών πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς ενέργειας και τις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η ενθάρρυνση των πολιτών να ενταχθούν σε ενεργειακές κοινότητες ή να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η σύσταση, η οποία συνοδεύεται από λεπτομερές έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής, περιέχει επίσης προτάσεις για τρόπους μόχλευσης των κονδυλίων της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο.  

Το απόγευμα, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς και η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον θα παρουσιάσουν τη σύσταση στα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ενεργειακή φτώχεια. Θα παραστούν επίσης στην υπογραφή της ανανεωμένης κοινής δήλωσης των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών για τον χειμώνα. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, συγκεντρώνει βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που εκπροσωπούν τους καταναλωτές, τις ρυθμιστικές αρχές, τους προμηθευτές και τους διανομείς ενέργειας γύρω από κοινές αρχές σχετικά με τις δυσκολίες πληρωμής και τις αναβολές λογαριασμών, με σκοπό κανείς πολίτης να μην είναι αποσυνδεδεμένος από τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Λόγω της περσινής ανόδου των τιμών της ενέργειας και της κρίσης του κόστους ζωής, εκατομμύρια καταναλωτές δυσκολεύτηκαν να τα βγάλουν πέρα. Ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον περσινό χειμώνα, το κόστος της ζωής παραμένει υψηλό και οι τιμές της ενέργειας υψηλότερες απ’ ό,τι προ κρίσης. Πολλοί καταναλωτές, και ιδίως όσοι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, μπορεί να δυσκολευτούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των καταναλωτών που έχουν ανάγκη.»

Η Επίτροπος κ. Σίμσον προσέθεσε τα εξής: «Η ενεργειακή φτώχεια δεν αποτελεί νέο φαινόμενο στην ΕΕ, ούτε σχετίζεται μόνο με τις τιμές της ενέργειας, αλλά βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια που η Ρωσία εργαλειοποίησε τον ενεργειακό εφοδιασμό. Παρατηρείται σε όλα τα κράτη μέλη και αυξάνει τις πιέσεις που δέχονται οι πολίτες που βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη κατάσταση. Αναλάβαμε δράση για μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας και τώρα προχωράμε πέρα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, για να εξασφαλίσουμε μια πιο μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα των τιμών για τους καταναλωτές. Η σημερινή σύσταση εστιάζει σε μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα, όπως η πρόσβαση σε ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και συσκευές, καθώς και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα βοηθήσουν όλους τους πολίτες να προωθήσουν τη μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας.»

Οι ομιλίες των δύο Επιτρόπων θα δημοσιευθούν εντός της ημέρας. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53)  

ΕΕ και Κίνα συναντώνται στο πλαίσιο της 26ης Εβδομάδας Ανταγωνισμού για να συζητήσουν την πολιτική ανταγωνισμού και την επιβολή της νομοθεσίας

Υπάλληλοι και εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και την Κίνα θα συναντηθούν διαδικτυακά από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2023, για να συζητήσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και την επιβολή της.

Οι συνεδριάσεις θα επικεντρωθούν στην επιβολή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην ΕΕ και την Κίνα, ιδίως όσον αφορά την προσέγγιση έναντι των κάθετων συγκεντρώσεων, καθώς και την επιβολή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στις εμπορικές ενώσεις. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις θα συζητήσουν τον νέο κανονισμό σχετικά με το σύστημα εξέτασης του θεμιτού ανταγωνισμού στην Κίνα, ο οποίος στόχο έχει να προωθήσει μια ανταγωνιστική και ενοποιημένη αγορά μέσω της αποτροπής των στρεβλώσεων και του περιορισμού του ανταγωνισμού που προκαλούνται από δημόσιες πολιτικές. Επίσης, θα συζητηθούν και οι διαδικασίες που εφαρμόζει η ΕΕ όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, με έμφαση στη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της. 

Η Εβδομάδα Ανταγωνισμού ΕΕ-Κίνας πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου συνεργασίας στον τομέα του ανταγωνισμού, ενός πενταετούς προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και προσφέρει τεχνική συνεργασία στις αρχές ανταγωνισμού της Ασίας. Αποτελεί μια πλατφόρμα για ανταλλαγές απόψεων σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κινεζικής Κρατικής Διοίκησης για τη Ρύθμιση της Αγοράς. Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και η ενίσχυση της σύγκλισης στην πολιτική ανταγωνισμού, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ασία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διμερή διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κίνα στον τομέα της πολιτικής ανταγωνισμού είναι διαθέσιμες στον σχετικό ιστότοπο της Επιτροπής.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber – Τηλ.: + 32 2 295 62 98· Sara Simonini – Τηλ.: + 32 2 298 33 67)

Η Διάσκεψη της Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης εξερευνά το πώς η πράσινη μετάβαση μπορεί να λειτουργήσει για όλους

Σήμερα ξεκινά στις Βρυξέλλες η 8η Διάσκεψη της Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης. Η Διάσκεψη αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση, εστιάζοντας στη διαδικασία υλοποίησης και λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα. Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος πάνω από 1.000 ειδικοί σε θέματα δίκαιης μετάβασης. Θα συζητήσουν σχετικά με την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων κατά τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης, την αποθήκευση ενέργειας, τη συμβολή των πανεπιστημίων στη μετάβαση και το πώς η επικοινωνία μπορεί να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη μετάβαση.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα, η οποία θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στη Διάσκεψη, δήλωσε τα εξής: «Οι άνθρωποι και οι τοπικές κοινότητες δεν βρίσκονται μόνο στο επίκεντρο της δίκαιης μετάβασης, αλλά αποτελούν την ουσία της Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις προσδοκίες τους και να τους εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι προσδοκίες αυτές να γίνουν πράξη! Χαίρομαι ιδιαίτερα που διοργανώνω την 8η Διάσκεψη της Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης, όπου θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την πράσινη μετάβαση, ώστε κανείς άνθρωπος και καμία περιφέρεια να μη μείνει στο περιθώριο.»

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος θα απευθύνει στη διάσκεψη μαγνητοφωνημένο μήνυμα, προσέθεσε: «Η Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης έχει καταστεί ο κύριος τόπος συνάντησης ενδιαφερόμενων μερών από όλες τις περιφέρειες που στηρίζονται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη των ατόμων και των κοινοτήτων που επηρεάζονται περισσότερο από την πράσινη μετάβαση. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, τώρα και στο μέλλον, για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της πράσινης μετάβασης, είναι μια προσέγγιση βασισμένη στα εδάφη. Και όπως γνωρίζουμε, η μετάβαση δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν είναι δίκαιη»

Η Επιτροπή δημιούργησε την πλατφόρμα δίκαιης μετάβασης για να βοηθήσει τις χώρες και τις περιφέρειες της ΕΕ να αντλήσουν στήριξη μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Για τα εδάφη που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, το Ταμείο και ο Μηχανισμός αποτελούν εργαλεία που συμβάλλουν στον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων στο πεδίο, σύμφωνα με τον γενικό στόχο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλη την ΕΕ. Το Ταμείο παρέχει 19,2 δισ. ευρώ σε αυτές τις περιφέρειες κατά την πράσινη μετάβαση. Μαζί με τις άλλες συνιστώσες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, στόχος είναι η κινητοποίηση έως και 55 δισ. ευρώ για τη στήριξη των περιφερειών δίκαιης μετάβασης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις συνεδρίες της φετινής διάσκεψης διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή και το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan De Keersmaecker — Τηλ.: +32 2 298 46 80; Laetitia Close – Τηλ.: +32 2 296 70 73)

Η Επιτροπή υπογράφει συμφωνίες με τις γαλλικές και ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές των ΜΜΕ για τη στήριξη της επιβολής του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής υπέγραψαν διοικητικές συμφωνίες με τις ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας (Autorité de regulation de la communication audiovisuelle et numérique — Arcom) και της Ιρλανδίας (Coimisiún na Meán), για τη στήριξη των εξουσιών εποπτείας και επιβολής που διαθέτει η Επιτροπή βάσει του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι συμφωνίες αυτές αποσκοπούν στην ανάπτυξη εμπειρογνωσίας και ικανοτήτων και ακολουθούν τη σύσταση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για τον συντονισμό της αντίδρασής τους στη διάδοση και την ενίσχυση παράνομου περιεχομένου στις «Πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες» και στις «Πολύ μεγάλες επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης», προτού λήξει η προθεσμία εντός της οποίας τα κράτη μέλη καλούνται να συμβάλουν στην επιβολή του κανονισμού.

Βάσει των εν λόγω διμερών συμφωνιών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής και οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες, δεδομένα, ορθές πρακτικές, μεθοδολογίες, τεχνικά συστήματα και εργαλεία. Η αποτελεσματική συνεργασία θα βοηθήσει την Επιτροπή στην αξιολόγηση συστημικών κινδύνων, την ταυτοποίηση αναδυόμενων κινδύνων, όπως των σχετικών με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, καθώς και άλλων συστημικών κινδύνων στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης και η προστασία των ανηλίκων. 

Οι συμφωνίες έχουν ιδιαίτερη σημασία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 που αναμένεται να συγκροτηθεί το συμβούλιο συντονιστών ψηφιακών υπηρεσιών, το οποίο θα αποτελείται από ανεξάρτητους συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών των κρατών μελών. Όταν το συμβούλιο τεθεί σε λειτουργία, οι συμφωνίες αυτές θα συνεχίσουν να παρέχουν προστιθέμενη αξία για την οργάνωση των πρακτικών σχέσεων μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των εθνικών αρχών, σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: +32 2 295 86 15· Thomas Regnier – Τηλ: +32 2 291 33 91)

CALENDAR

Monday 23 October

Mr Magaritis Schinas receives Mr Morissanda Kouyaté, Foreign Affairs Minister of Guinea.

Wednesday 25 October

Mr Margaritis Schinas receives Mr Georgios Pitsilis, President of AADE-Independent Authority for Public Revenue.

Ms Stella Kyriakides holds a videoconference call with Mr Karl-Josef Laumann, Minister of Labour Health and Welfare of North Rhine-Westphalia; participates in the Politico Health Care Summit 2023.

Thursday 26 October

Mr Margaritis Schinas in Sao Paolo, Brazil (until 27/10).

Ms Stella Kyriakides participates in the ‘Health Products Manufacturing’ segment of the Global Gateway Forum.

Friday 27 October

Ms Stella Kyriakides in Zagreb, Croatia (until 28/10): meets with Mr Vili Beroš, Minister of Health of Croatia; visits an oncology centre.

Saturday 28 October

Ms Stella Kyriakides in Zagreb, Croatia: delivers a keynote speech at the 16th Europa Donna Pan-European Conference. 

Full calendar here: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/cldr_23_5193

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image004.gif@01D9AF3B.7EF09E90

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *