Skip to content

Η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο δράσης της ΕΕ για την οδό της Ανατολικής Μεσογείου

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο δράσης της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο με στοχευμένα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τη διαχείριση της μετανάστευσης κατά μήκος αυτής της οδού, και το οποίο συμπληρώνει τα σχέδια δράσης που έχουν ήδη παρουσιαστεί για τις οδούς των Δυτικών Βαλκανίωντης Κεντρικής Μεσογείου, της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού.

To σχέδιο δράσης εκπληρώνει τη δέσμευση που ανέλαβε η Πρόεδρος von der Leyen στην επιστολή της πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29-30 Ιουνίου 2023, για την παρουσίαση σχεδίου δράσης σχετικά με την οδό της Ανατολικής Μεσογείου. Παρουσιάζεται πριν από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 19 Οκτωβρίου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26-27 Οκτωβρίου.

Το παρόν σχέδιο δράσης παρουσιάζει 29 στοχευμένα επιχειρησιακά μέτρα που διαρθρώνονται σε 4 κύριους τομείς.

1. Πρόληψη των αντικανονικών αναχωρήσεων, καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και παροχή νόμιμων οδών μετανάστευσης, με τους εξής τρόπους:

  • ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης στην Ασία, την Αφρική και την Τουρκία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών·
  • εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης για τους μεταφορείς·
  • δημιουργία ευκαιριών για νόμιμη μετανάστευση, μεταξύ άλλων μέσω εταιρικών σχέσεων προσέλκυσης ταλέντων·
  • συνεχείς προσπάθειες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας·
  • ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπόλ, Frontex και EUROJUST.

2. Ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων κατά μήκος της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών καταγωγής και διέλευσης, με τους εξής τρόπους: 

  • στήριξη των ικανοτήτων διαχείρισης των συνόρων στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας·
  • ενίσχυση και βελτίωση της διαχείρισης και του ελέγχου των συνόρων, μεταξύ άλλων στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ·
  • ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με εταίρους στη Νότια Γειτονία·
  • προώθηση της ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ του Frontex και της Τουρκίας·
  • βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης στα θαλάσσια σύνορα, σε συνεργασία με τον Frontex.  

3. Ενίσχυση της συνεργασίας για τις επιστροφές και την επανεισδοχή με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Κατά συνέπεια, η ΕΕ:

  • θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την προώθηση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας·
  • θα εντείνει τις επιστροφές από την ΕΕ·
  • θα συντονίζει τις κοινές διπλωματικές επαφές με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Νότια Ασία και στην Αφρική.

4. Εξασφάλιση αποδοτικής διαχείρισης της μετανάστευσης, βελτίωση των διαδικασιών ασύλου και υποστήριξη επαρκούς ικανότητας υποδοχής, με τους εξής τρόπους:

  • στήριξη των κρατών μελών για την παροχή επαρκούς ικανότητας υποδοχής για παιδιά και ενήλικες·
  • διασφάλιση της διάθεσης επαρκών εθνικών πόρων για τη διαχείριση της μετανάστευσης·
  • επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταφορών του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης για μετεγκατάσταση·

συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία για την ενίσχυση των τουρκικών συστημάτων ασύλου και υποδοχής.

Το παρόν σχέδιο δράσης βασίζεται σε υφιστάμενα μέτρα, όπως η εργαλειοθήκη για τους μεταφορείς, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της χρήσης εμπορικών μέσων μεταφοράς για τη διευκόλυνση της αντικανονικής μετανάστευσης στην ΕΕ, καθώς και σε έργα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Ενισχύει επίσης τη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής, των οργανισμών της ΕΕ (Frontex, EUAA, Ευρωπόλ) και των αρχών των κρατών μελών στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή παρουσιάζει το παρόν σχέδιο δράσης ενόψει του προσεχούς Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 19-20 Οκτωβρίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν για να επιτύχουν τους στόχους που καθορίζονται στο παρόν σχέδιο δράσης και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του. Η υποβολή εκθέσεων και η παρακολούθηση μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών της Επιτροπής και του Συμβουλίου είναι ουσιαστικής σημασίας. Το παρόν σχέδιο δράσης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης της ΕΕ που συμβάλλει στην άμβλυνση της πίεσης που ασκείται στα κράτη μέλη κατά μήκος διαφορετικών μεταναστευτικών οδών.

Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση κατά μήκος διαφόρων μεταναστευτικών οδών και παραμένει έτοιμη να ενεργήσει άμεσα για την αντιμετώπιση αναγκών που προκύπτουν από νέες εξελίξεις.

Το παρόν σχέδιο δράσης παρουσιάζεται με την επιφύλαξη της έκθεσης που θα υποβάλουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως τους ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2023.

Ιστορικό

Το 2022 εντοπίστηκαν 43 906 αντικανονικές διελεύσεις των συνόρων στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου, αριθμός που συνιστά αύξηση κατά 113 % σε σύγκριση με το 2021. Η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυξημένη μεταναστευτική πίεση το 2022, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 89 % και 123 % αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2021. Το 2022 οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν περαιτέρω την οδό από την Τουρκία προς την Ιταλία, με τις αφίξεις στην Ιταλία να καταγράφουν αύξηση 22 %, υπερβαίνοντας τις αφίξεις στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Σχέδιο δράσης για τις οδούς της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού

Σχέδιο δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σχέδιο δράσης για την Κεντρική Μεσόγειο

Νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο

Δηλώσεις

Ενώ εξακολουθούμε να αναλαμβάνουμε ρόλο αρχιτέκτονα σε μια προσπάθεια υιοθέτησης ενός μελλοντοστραφούς και βιώσιμου ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης με τη μορφή Συμφώνου, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αναλαμβάνουμε ρόλο πυροσβέστη για την αντιμετώπιση των συνεχών πιέσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη μας σε καθημερινή βάση. Το σημερινό σχέδιο δράσης για την οδό της Ανατολικής Μεσογείου παρέχει μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων και συμπληρώνει τη σειρά σχεδίων δράσης που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες κάθε μεταναστευτικής οδού προς την ΕΕ.

κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας – 18/10/2023

Το παρόν σχέδιο δράσης για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί το πλέον πρόσφατο κομμάτι της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της αντικανονικής μετανάστευσης με επιχειρησιακό τρόπο. Το παρόν σχέδιο περιγράφει μέτρα για την πρόληψη των αντικανονικών αναχωρήσεων, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και την παροχή νόμιμων οδών. Επιπλέον, οι δράσεις στο πλαίσιο του σχεδίου θα βελτιώσουν τη διαχείριση των συνόρων, θα στηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της επιστροφής και της επανεισδοχής και θα βελτιώσουν τις ικανότητες υποδοχής. Το σχέδιο αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας «Ομάδα Ευρώπη», στο πλαίσιο της οποίας συνεργαζόμαστε με εταίρους κατά μήκος όλων των διαδρομών με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε – 18/10/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου

ελληνικά (45.774 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (45.774 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Anitta HIPPER

Τηλέφωνο

+32 2 298 56 91

Ηλεκτρονική διεύθυνση

anitta.hipper@ec.europa.eu

·         Yuliya MATSYK

Τηλέφωνο

+32 460 76 15 41

Ηλεκτρονική διεύθυνση

yuliya.matsyk@ec.europa.eu

Η Επιτροπή ορίζει κανόνες για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από μη στρατιωτικά drones

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει σήμερα ανακοίνωση για την αντιμετώπιση των απειλών από την παράνομη και επικίνδυνη χρήση drones που έχουν σχεδιαστεί για μη στρατιωτική χρήση. Με την παρούσα ανακοίνωση η Επιτροπή χαράσσει μια ολοκληρωμένη πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των drones, η οποία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις και ο αυξανόμενος αριθμός των drones δεν θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη αύξηση των απειλών στον μη στρατιωτικό χώρο. Αποσκοπεί επίσης στην παροχή εναρμονισμένου πλαισίου πολιτικής και στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης των εφαρμοστέων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών.

Τα drones διαμορφώνουν τη μελλοντική οικονομία και κοινωνία της Ευρώπης, κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της άμυνας, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Η νόμιμη χρήση των drones αποτελεί βασικό μέρος της πορείας προς τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Όπως αναφέρεται στο θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η ΕΕ έχει καταστήσει δύσκολη τη χρήση ορισμένων drones για κακόβουλους σκοπούς, οι ταχέως εξελισσόμενες ικανότητές τους ενέχουν αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια. Έχουν χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, εντοπίστηκαν ύποπτα drones κοντά σε υποδομές ζωτικής σημασίας, γεγονός που καταδεικνύει την πιθανή κατάχρηση των drones για συλλογή πληροφοριών για εχθρικούς σκοπούς. Επιπλέον, η παράνομη χρήση drones μπορεί επίσης να επηρεάσει την προσωπική ασφάλεια και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή μεμονωμένων ατόμων, ιδίως όταν τα drones χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές.

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από δύο εγχειρίδια που ανέπτυξε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, τα οποία περιλαμβάνουν πρακτική καθοδήγηση για τις βασικές τεχνικές πτυχές της πολιτικής της ΕΕ για τους δρόνους.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής από μη στρατιωτικά drones

Η ανακοίνωση που παρουσιάστηκε σήμερα περιγράφει διάφορες δράσεις που σχετίζονται με την οικοδόμηση κοινοτήτων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και σαφή μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξή τους με καθοδήγηση, κατάρτιση, χρηματοδότηση και επιχειρησιακές διαδικασίες. Προσδιορίζει έξι σαφείς δραστηριότητες για αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για τους δρόνους:

  • Ανταλλαγή ορθών πρακτικών και πληροφοριών μέσω του εξορθολογισμού του έργου των υφιστάμενων πρωτοβουλιών και της σύστασης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των δρόνων.
  • Διερεύνηση ρυθμιστικών μέτρων με τον προσδιορισμό των ρυθμιστικών αναγκών και των δυνατοτήτων εναρμόνισης των νομοθεσιών και των διαδικασιών σε χώρες της ΕΕ.
  • Παροχή συνδρομής στα κράτη μέλη για την επιλογή διαφόρων εμπορικών τεχνολογιών αντιμετώπισης δρόνων εντός και εκτός κυβερνοχώρου που διατίθενται στην αγορά, με την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης μέσω, για παράδειγμα, της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση δρόνων και των εργασιών του Κοινού Κέντρου Ερευνών (KKEρ).
  • Παροχή πρακτικής καθοδήγησης και επιχειρησιακής στήριξης σε κράτη μέλη μέσω της επέκτασης της υφιστάμενης κατάρτισης για την αντιμετώπιση των drones στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας και στις αρχές επιβολής του νόμου. 
  • Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας μέσω των διαθέσιμων προγραμμάτων του προϋπολογισμού, όπως το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».
  • Αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης με την έναρξη της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων σχετικά με λύσεις για την αντιμετώπιση των drones στο πλαίσιο των προγραμμάτων εργασίας του θεματικού μέσου του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την περίοδο 2026-2027.

Επόμενα βήματα

Οι δραστηριότητες που περιγράφονται στην παρούσα ανακοίνωση θα καλύπτουν την περίοδο έως το 2030. Έως το 2027 θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση απογραφή, ενώ ηπλήρης αναθεώρηση του προγράμματος της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δρόνων προγραμματίζεται έως το 2030 το αργότερο.

Ιστορικό

Τόσο η στρατηγική της ΕΕ για την «ένωση ασφάλειας» όσο και το θεματολόγιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επισημαίνουν ότι η απειλή των μη συνεργάσιμων δρόνων αποτελεί σοβαρή ανησυχία στην Ευρώπη. Αυτή η δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε ήδη το 2022 ως εμβληματική δράση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «A Drone Strategy 2.0 for a Smart and Sustainable Unmanned Aircraft Eco-System in Europe (Στρατηγική δρόνων 2.0 για ένα έξυπνο και βιώσιμο οικοσύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ευρώπη)».

Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την καταπολέμηση δυνητικών απειλών που θέτουν οι δρόνοι από το 2016, όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των drones. Έκτοτε, έχει αναληφθεί ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης έργων για την οικοδόμηση κοινοτήτων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ανακοίνωση σχετικά με την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από δρόνους  

Προστασία από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών: εγχειρίδιο για την προστασία κρίσιμων υποδομών και δημόσιων χώρων από ΣμηΕΑ

Προστασία από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών: Εγχειρίδιο για την εκτίμηση κινδύνων από ΣμηΕΑ & αρχές φυσικής θωράκισης κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Στρατηγική δρόνων 2.0: δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκής αγοράς δρόνων

Ιστότοπος της ΓΔ HOME για την προστασία

Δηλώσεις

Η κακόβουλη χρήση των drones μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, ιδίως για τις υποδομές ζωτικής σημασίας της Ευρώπης. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη εναρμονισμένου νομικού πλαισίου για τον μετριασμό των κινδύνων.

κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας – 18/10/2023

Η πρωτοβουλία αυτή επιτρέπει στην Επιτροπή να διαμορφώσει από κοινού με τα ενδιαφερόμενα μέρη μια κοινή αντίληψη των εφαρμοστέων διαδικασιών, συμβαδίζοντας παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και νόμιμη χρήση των drones.

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε – 18/10/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Κανόνες για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από μη στρατιωτικούς δρόνους

ελληνικά (44.129 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (44.129 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Anitta HIPPER

Τηλέφωνο

+32 2 298 56 91

Ηλεκτρονική διεύθυνση

anitta.hipper@ec.europa.eu

·         Fiorella BELCIU

Τηλέφωνο

+32 2 299 37 34

Ηλεκτρονική διεύθυνση

Fiorella.BELCIU@ec.europa.eu

·         Yuliya MATSYK

Τηλέφωνο

+32 460 76 15 41

Ηλεκτρονική διεύθυνση

yuliya.matsyk@ec.europa.eu

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image004.gif@01D9AF3B.7EF09E90

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *