Skip to content

Σχέδιο ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον οινοποιητικό κλάδο

oinopioΣκοπός του Μέτρου

Το Μέτρο στοχεύει στην ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας μέσω της παροχής στήριξης για υλικές ή άυλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, υποδομές οινοποιίας ή/και εμπορίας οίνων, οι οποίες βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα στον οινοποιητικό κλάδο. Οι επενδύσεις σχετίζονται με την  παραγωγή ή/και την εμπορία των προϊόντων που καλύπτει το Παράρτημα VII, Μέρος II του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 1308/2013.

 Χρηματοδότηση του Μέτρου

Το Μέτρο χρηματοδοτείται 100% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και περιλαμβάνεται στον Πρώτο Πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Το Μέτρο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού τομέα (ΕΠΣΑ) συνολικής κοινοτικής χρηματοδότησης €23,23 εκατομμυρίων που αφορά στην περίοδο από 16 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2018  (Παράρτημα VI του Κανονισμού (EE) αριθ. 1308/2013).

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των χρηματοδοτικών ενισχύσεων που θα παραχωρούνται μέσω του Μέτρου είναι επιχειρήσεις που παράγουν ή/και εμπορεύονται αποκλειστικά τα προϊόντα που παράγουν οι εταίροι τους και εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Κατηγορία Δικαιούχων Α: Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΜΕ όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ημερομηνία 06/05/2003 και αριθμό 2003/361/Ε (Παράρτημα IΙ).

  • Κατηγορία Δικαιούχων Β: Επιχειρήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Τίτλο Ι, άρθρο 2, παράγραφος 1, της εν λόγω Σύστασης, οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Κατηγορία Δικαιούχων Γ: Επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Περιοχές εφαρμογής

Η υλοποίηση των επενδύσεων πρέπει να γίνει στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από το Κράτος, πλην των περιπτώσεων που περιγράφονται στην παράγραφο 12.1.9.

Επιλέξιμες επενδυτικές δράσεις

(i)     Η κατασκευή, η απόκτηση συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης, ή η βελτίωση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

(ii)    Η αγορά ή η χρηματοδοτική μίσθωση (lease-purchase) καινούργιων μηχανημάτων, επίπλωσης, εξοπλισμού και λογισμικού, με ανώτατο όριο την αγοραία αξία του στοιχείου. Άλλα έξοδα τα οποία συνδέονται με τη σύμβαση μίσθωσης, όπως το περιθώριο κέρδους του εκμισθωτή, τα έξοδα αναχρηματοδότησης τόκων, τα γενικά έξοδα και τα ασφάλιστρα δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες.

(iii)  Τα γενικά έξοδα που συνδέονται με τις επιλέξιμες δαπάνες όπως αυτές αναλύονται στις παρ. 12.1 – 12.3 και οι οποίες υλοποιούνται στα πλαίσια των δράσεων 7(i) και 7(ii) όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και εμπειρογνωμόνων, κόστος εκπόνησης μελετών, απόκτησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αδειών εκμετάλλευσης/χρήσης, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν τα υπό αναφορά ενσώματα περιουσιακά στοιχεία και συνολικά δεν θα υπερβαίνουν το 12% της αξίας τους.

10.  Προϋποθέσεις συμμετοχής

10.1 Δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο έχουν οι επιχειρήσεις που ορίζονται ως «Δικαιούχοι» στην παράγραφο 4 του παρόντος Εγχειριδίου.

10.2     Επιχείρηση που εγκρίθηκε για οποιαδήποτε επιχορήγηση από άλλο Σχέδιο Ενισχύσεων για τις ίδιες επενδύσεις δεν δικαιούται χορηγία από το παρόν Μέτρο.

            10.3     Κάθε πρόσωπο, νομικό ή φυσικό, υποβάλλει, για κάθε προκήρυξη, μία αίτηση συμμετοχής μόνο.

            10.4     Αίτηση επιχείρησης που έχει οριστική καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για δόλο, απάτη ή/ και άλλο αδίκημα, που συντελέστηκε σε σχέση με οποιοδήποτε προηγούμενο Σχέδιο Χορηγιών ή απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας Αρχής για τον αποκλεισμό της για τρία (3) χρόνια από όλα τα Σχέδια Χορηγιών ή/και για λήψη περαιτέρω νομικών μέτρων, θα απορρίπτεται χωρίς περαιτέρω εξέταση, εκτός και αν έχουν παρέλθει τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία της εν λόγω καταδικαστικής απόφασης ή απόφασης της εκάστοτε αρμόδιας Αρχής.

           10.5       Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά / πιστοποιητικά / έγγραφα κ.λ.π που καθορίζονται στο έντυπο αίτησης και όπου απαιτείται, τεχνοοικονομική μελέτη (το Παράρτημα Ι του εντύπου της αίτησης είναι σχετικό) που να έχει εκπονηθεί από επαγγελματικό γραφείο το οποίο ειδικεύεται στον τομέα αυτό (π.χ. μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου  κλπ). Η τεχνοοικονομική μελέτη είναι απαραίτητη για όλες τις νέες επιχειρήσεις και για υφιστάμενες όταν το επενδυτικό πρόγραμμα είναι πέραν των €100.000 ή περιλαμβάνει μετεγκατάσταση της μονάδας.

Διευκρινίζεται ότι τα απαιτούμενα παραστατικά που έχουν ημερομηνία λήξης, για να γίνουν αποδεκτά θα πρέπει να έχουν ισχύ και μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

10.6 Διευκρινίζεται ότι δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση ενίσχυσης σε προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV).

            10.7 Καμία εργασία δεν μπορεί να τύχει στήριξης αν έχει συμπεριληφθεί για στήριξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013. Σημειώνεται ότι από το ΠΑΑ 2014 –2020 έχουν εξαιρεθεί οι επενδύσεις που αφορούν στον αμπελοοινικό τομέα.

Ύψος δημόσιας ενίσχυσης

Το ανώτατο ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 40% των επιλέξιμων δαπανών για την κατηγορία Δικαιούχων Α, στο 20% των επιλέξιμων δαπανών για την κατηγορία Δικαιούχων Β και στο 15% των επιλέξιμων δαπανών για την κατηγορία Δικαιούχων Γ.

Επιλέξιμες δαπάνες

Το ελάχιστο ύψος της προτεινόμενης επένδυσης (επιλέξιμες δαπάνες) ανά προκήρυξη του Μέτρου ορίζεται στις €10.000 για την κατηγορία Δικαιούχων Α, στις €20.000 για την κατηγορία Δικαιούχων Β και στις €50.000 για την κατηγορία Δικαιούχων Γ.

Πληροφορίες: http://www.mcit.gov.cy/mcit/mcit.nsf/All/7BAE5089B2F41259C2257E4500443B27?OpenDocument

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *