Η Επίτροπος εκπαίδευσης ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου παγκόσμιου συστήματος κατάταξης των πανεπιστημίων, το οποίο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα κριτήρια από τα υφιστάμενα παραδοσιακά συστήματα.
Το σύστημα, που ονομάστηκε U-Multirank, χρηματοδοτήθηκε με 2 εκατ. € από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο νέο διαδικτυακό εργαλείο λαμβάνονται υπόψη πέντε κριτήρια, μη συμπεριλαμβανομένης της ερευνητικής αριστείας: οι επιδόσεις της έρευνας, η ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης, ο διεθνής προσανατολισμός, η επιτυχία στη μεταφορά γνώσεων και η εμπλοκή του περιφερειακού επιπέδου.
Αξιολογώντας τις επιδόσεις 850 ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 70 χώρες, «παράγει πολυδιάστατες κατατάξεις πανεπιστημίων σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα παραγόντων από τις υπάρχουσες διεθνείς κατατάξεις», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επίτροπος σε θέματα εκπαίδευσης, Ανδρούλλα Βασιλείου, είπε: «Είμαστε περήφανοι για την παγκόσμιας κλάσης τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας, αλλά χρειαζόμαστε πολλά είδη πανεπιστημίων, που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Αυτό σημαίνει ισχυρά τεχνικά και περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως ακριβώς και εξαιρετικά ερευνητικά πανεπιστήμια».
«Το U-Multirank αναφέρει πολλά πανεπιστήμια που δεν εμφανίζονται στις τρέχουσες παγκόσμιες κατατάξεις οι οποίες εστιάζουν στην έρευνα, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 300 πανεπιστήμια που δεν έχουν ποτέ εμφανιστεί σε οποιαδήποτε παγκόσμια κατάταξη μέχρι τώρα», είπε.
Οι κατηγορίες κατάταξης των πανεπιστημίων είναι από το Α (πολύ καλό) έως το Ε (αδύναμο). Βοηθά τους φοιτητές να εντοπίσουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του κάθε πανεπιστημίου για το θέμα που τους ενδιαφέρει, αντί για τους «απλοϊκούς» συνήθεις πίνακες κατάταξης.
Περισσότερα: