Η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της κατά της φορολογικής απάτης και ενισχύει τη συνεργασία με γειτονικές χώρες σε θέματα ΦΠΑ.
Ο ΦΠΑ, που επιβάλλεται ως φόρος πωλήσεων στα αγαθά και τις υπηρεσίες, αποτελεί μια από τις κύριες πηγές φορολογικών εσόδων για τις κυβερνήσεις, καθώς εξασφαλίζει πάνω από 700 δισ. ευρώ ετησίως στις χώρες της ΕΕ.
Αλλά, σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών δυνητικών ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ στην ΕΕ δεν εισπράττεται. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 2011 δεν καταβλήθηκε ποσό ύψους 193 δισ. ευρώ περίπου από τα έσοδα ΦΠΑ (δηλαδή το 1,5 % του ΑΕΠ), εν μέρει εξαιτίας πρακτικών φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής.
Εστίαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Ιδιαίτερα συχνές είναι οι περιπτώσεις απάτης με αντικείμενο τον ΦΠΑ, στις οποίες εμπλέκονται επιχειρήσεις εκτός ΕΕ, στους αναπτυσσόμενους τομείς των τηλεπικοινωνιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς οι φοροφυγάδες εκμεταλλεύονται συχνά τις διασυνοριακές διαφορές και τα κενά πληροφόρησης μεταξύ των χωρών.
Οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως η τηλεφόρτωση μουσικής και βίντεο, παρέχονται συχνά μέσω εξυπηρετητών και επιχειρήσεων που λειτουργούν εκτός ΕΕ.
Γι΄αυτού του είδους τις αγορές, είναι συχνά δυσκολότερο σε σχέση με τις πιο παραδοσιακές συναλλαγές να εντοπιστούν οι προμηθευτές, οι πελάτες και ο τόπος παράδοσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα αν έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ.
Περιορισμός των οικονομικών ζημιών της φοροδιαφυγής
Χάρη στη στενότερη συνεργασία με τους διεθνείς της εταίρους, η ΕΕ ελπίζει να αναπτύξει αποτελεσματικότερα εργαλεία για την καταπολέμηση αυτού του είδους απάτης, βοηθώντας έτσι τις χώρες να εισπράττουν τους οφειλόμενους φόρους και να προστατεύουν τα δημόσια οικονομικά τους.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τη Νορβηγία σχετικά με τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ. Διερευνητικές συνομιλίες έχουν επίσης διεξαχθεί με τον Καναδά, την Τουρκία και την Κίνα.
Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η παρότρυνση των εθνικών φορολογικών αρχών να ανταλλάσσουν περισσότερα στοιχεία μεταξύ τους σχετικά με τις δραστηριότητες των φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων τους. Τέτοιου είδους συνεργασία έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ αλλά όχι, μέχρι σήμερα, με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.
Σε μια όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι συμφωνίες συνεργασίας, όπως αυτές που προτείνονται με τη Ρωσία και τη Νορβηγία, θα βελτιώσουν τον εντοπισμό και τη στόχευση της απάτης σε σχέση με τον ΦΠΑ, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις οικονομικές ζημίες για τον δημόσιο κορβανά. Οι εν λόγω απώλειες εσόδων δημιουργούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για τους τίμιους φορολογούμενους.
Δελτίο Τύπου — Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Συχνές ερωτήσεις — Συνεργασία για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ
Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής