Πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου, 2015 με επιτυχία στη Λεμεσό το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Αειφορίας. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Europe Direct Λεμεσού. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκου Κουγιάλη με τη στήριξη και του Δημου Λεμεσού. Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Υπουργός, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.
Το 1ο Συνέδριο Αειφορίας ανέδειξε τη σημαντικότητα και το εύρος των θεμάτων αειφορίας στο κυπριακό γίγνεσθαι, δηλαδή στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής διάστασης και της προοπτικής της επανενωμένης Κύπρου. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναπτυχθεί προβληματισμός και να διαμορφωθούν εισηγήσεις και προτάσεις που θα οδηγήσουν σε υιοθέτηση πολιτικής για κατάλληλα μέτρα και καλές πρακτικές. Διακριτή παράμετρος και στόχος του Συνεδρίου ήταν να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμός της κοινωνίας για τη διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών.
Έγιναν οι ακόλουθες εισηγήσεις:
-
Αειφορία και Κοινωνία: από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου Λέκτορα Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβαλλοντος στο ΤΕΠΑΚ
-
Αειφορία και Οικονομία: από τον Δρ. Θεόδωρο Ζαχαριάδη Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβαλλοντος στο Τεπακ.
-
Αειφορία και Περιβάλλον: από την Βάλια Κωσταντινίδου: Περιβαλλοντολόγος με ειδίκευση στις κλιματικές αλλαγές
-
Αειφορία σε μια Επανενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρο: από τον Άριστο Τσιάρτας Επικεφαλής της Αρχής κατά των Διακρίσεων & μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Ιδρύματος Αειφορίας.
Μετά τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις ακολούθησε δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση από τους συνέδρους. Δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες: φοιτητές, επιστήμονες, Εκπρόσωπους Οργανισμών, Φορέων, Μη Κυβερνητικών & Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καθώς και σε ενεργούς πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση και θα προωθηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Θέματα που αναδείχθηκαν στο συνέδριο:
-
Η ανάγκη πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον.
-
Θεσμοποίηση και εφαρμογή της διαβούλευσης και της περιβαλλοντικής πληροφόρησης, με συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, για όλα τα θέματα που αφορούν και επηρεάζουν το περιβάλλον.
-
Ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση της κοινωνίας για θέματα αειφορίας αξιοποιώντας όλο το φάσμα και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
-
Η προαγωγή της αειφορίας ως παράγοντας που προάγει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
-
Το περιβάλλον της Κύπρου αποτελεί ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύστημα που χρήζει συνολικών προσεγγίσεων
-
Η κλιματική αλλαγή, η απερήμωση και το υδατικό είναι τομείς που προκαλούν αυξημένη περιβαλλοντική ανησυχία και είναι αναγκαία η άμεση και αποτελεσματική λήψη μέτρων αντιμετώπισης τους.
-
Ό όγκος και η διαχείριση των αποβλήτων, η ανακύκλωση και η διατήρηση καθαρού φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος αποτελούν ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας.
-
Δημιουργία των προϋποθέσεων για εναλλακτικές και παραδοσιακές καλλιέργειες.