Skip to content

Τι ισχύει για δίδακτρα και υποτροφίες, όταν σπουδάζετε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;

Όπως γνωρίζει όποιος έχει σκεφτεί να σπουδάσει στο εξωτερικό, τα δίδακτρα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Σε κάποιες χώρες η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν, ενώ σε άλλες τα δίδακτρα είναι τσουχτερά. Τα κριτήρια για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας με τη μορφή υποτροφιών και δανείων διαφέρουν επίσης σημαντικά.

Παρ’ όλα αυτά, αν είστε πολίτης της ΕΕ και σπουδάζετε σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας της ΕΕ:

– δεν μπορεί να σας ζητήσουν να καταβάλετε υψηλότερα δίδακτρα από τους υπηκόους της εν λόγω χώρας

– έχετε ίσα δικαιώματα με τους υπηκόους της εν λόγω χώρας όσον αφορά τις υποτροφίες για την κάλυψη των διδάκτρων.

Το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης δεν επεκτείνεται απαραίτητα σε υποτροφίες ή δάνεια για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης. Εάν δεν είστε υπήκοος της χώρας, στην οποία θέλετε να σπουδάσετε, δικαιούστε υποτροφία για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους της χώρας αυτής μόνο, εφόσον ζείτε στη χώρα αυτή για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Αναλυτικές πληροφορίες ως προς το τι ακριβώς ισχύει για τους ξένους φοιτητές σε σχέση με δίδακτρα και υποτροφίες σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα στην πύλη πληροφόρησης «Η Ευρώπη μου».

Για πληροφορίες σχετικά με υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο Παιδείας της χώρας σας. Ακόμη κι αν αποφασίσετε να φύγετε για σπουδές στο εξωτερικό, μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να λάβετε υποτροφία από τη χώρα καταγωγής σας για να καλύψετε τα έξοδα διαβίωσης σας. Αυτό εναπόκειται στις εθνικές αρχές της χώρας σας. Τέτοιες υποτροφίες μπορεί όμως να είναι διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *