Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας ανακοινώνει την Πρόσκληση για Υποβολή Προτάσεων του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020 – 2η Ευκαιρία» που εντάσσεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και καλεί τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετικές Προτάσεις Έργων (Προτάσεις).
Στόχος του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020 – 2η Ευκαιρία» είναι να παρέχει μία δεύτερη ευκαιρία σε φορείς και φυσικά πρόσωπα (ερευνητές) οι οποίοι επεδίωξαν να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. και οι προτάσεις των οποίων, αν και πολύ υψηλής ποιότητας, δεν εξασφάλισαν χρηματοδότηση λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Το Πρόγραμμα αποτελείται από δύο Ενότητες:
(α) την Ενότητα «Νέοι – 2η Ευκαιρία»
Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020 – 2η Ευκαιρία» στοχεύει στην παροχή μίας δεύτερης ευκαιρίας σε φορείς και φυσικά πρόσωπα (ερευνητές) οι οποίοι επεδίωξαν να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. και οι προτάσεις των οποίων, αν και πολύ υψηλής ποιότητας, δεν εξασφάλισαν χρηματοδότηση λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Ανάδοχος Φορέας μπορεί να είναι Οργανισμός Έρευνας, Επιχείρηση, ή Άλλος Φορέας από την Κύπρο που θα αναλάμβανε τη φιλοξενία (Host Organisation) του Ερευνητή για την υλοποίηση του έργου στην Κύπρο με την προϋπόθεση ότι:
(α) οι προτάσεις «Marie Skłodowska Curie Actions» – Individual Fellowships (IFs)/ Standard European Fellowships (EFs) έλαβαν από την ΕΕ βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση με 90/100, αλλά, λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού δεν χρηματοδοτήθηκαν (Below Available Budget), και
(β) οι προτάσεις «ERC-Starting Grant» και «ERC- Consolidator Grant» έλαβαν κατά το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης (Step 2) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας τελική βαθμολογία Α, αλλά, δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού (Fundable but not sufficient funds available).
(β) την Ενότητα «SME Instrument – 2η Ευκαιρία».
Επιδιώκεται από τη μία η ένταξη ή και η βέλτιστη αξιοποίηση νέων επιστημόνων υψηλού επιπέδου στο σύστημα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) της Κύπρου και από την άλλη η υλοποίηση διεθνώς ανταγωνιστικών έργων καινοτομίας από κυπριακές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Το Πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά ως κίνητρο για τη συμμετοχή κυπριακών φορέων και φυσικών προσώπων σε συγκεκριμένες δράσεις του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ.
Συγκεκριμένα δίδεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις: (α) να διερευνήσουν την τεχνική σκοπιμότητα και το δυναμικό εμπορικής αξιοποίησης μίας καινοτομίας διεθνούς επιπέδου (Phase Ι), και (β) να δημιουργήσουν νέα προϊόντα / υπηρεσίες / μεθόδους παραγωγής διεθνούς επιπέδου τα οποία θα εισαχθούν στην αγορά (Phase ΙΙ). Πιο συγκεκριμένα, θα υποστηριχθούν από το ΙΠΕ επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλαν προτάσεις έργων στη Φάση Ι ή στη Φάση ΙΙ του Εργαλείου «SME Instrument» (Phase Ι, Phase ΙΙ), κρίθηκαν ως επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Προϋπολογισμός: €5.500.000
Ποσοστό Συγχρηματοδότησης: 85%
Κατανομή προϋπολογισμού:
- 150. 000 Ευρώ για έργα τα οποία βασίζονται σε προτάσεις «MSCA – Individual Fellowships (IFs) / Standard European Fellowships (EFs)»
- 700. 000 Ευρώ για έργα τα οποία βασίζονται σε προτάσεις «ERC – Starting Grant»
- 1. 000.000 Ευρώ για έργα τα οποία βασίζονται σε προτάσεις «ERC – Consolidator Grant»
- 50.000 Ευρώ για έργα τα οποία βασίζονται σε προτάσεις «SME Instrument-Phase I»
- 700.000 Ευρώ για έργα τα οποία βασίζονται σε προτάσεις «SME Instrument-Phase ΙI»
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για χρηματοδότηση έργων που υποβάλλονται στο ΙΠΕ και αφορούν σε προτάσεις «Marie Skłodowska Curie Actions» – Individual Fellowships (IFs) / Standard European Fellowships (EFs), δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1.200.000 Ευρώ.
Δικαιούχοι:
Ιδιωτικοί Φορείς
Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
Ερευνητές/Ερευνητικά Κέντρα/Οργανισμοί – Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σύνδεσμοι/Σωματεία – Επιμελητήρια
Συνδικαλιστικές Οργανώσεις
Κέντρα Κατάρτισης
Κρατικοί Οργανισμοί και Κρατικές Επιχειρήσεις
Εθνικό Σημείο Επαφής: Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ)
Ενότητα «Νέοι – 2η Ευκαιρία»
κα Έλενα Πουλλή
Επιστημονικός Λειτουργός
τηλ.: +357 22 205028
email: epoulli@research.org.cy
Ενότητα «SME Instrument – 2η Ευκαιρία»
κα Νέδη Καφφά
Επιστημονικός Λειτουργός
τηλ.: +357 22 205039
email: nkaffa@research.org.cy
Προθεσμία: 1 Ιουλίου 2019
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.