Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 2/12

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν φιλοξενεί την πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νέων της Προέδρου, προκειμένου η χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμπλουτιστεί με την οπτική της νεολαίας

Αύριο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα φιλοξενήσει την πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νέων της Προέδρου. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι απόψεις των νέων θα τροφοδοτήσουν απευθείας το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλέον σημαντικά ζητήματα και πολιτικές. Η πρώτη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής θα είναι αφιερωμένη στην ασφαλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι συζητήσεις θα αξιοποιηθούν στο έργο της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα παιδιά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη σύσταση της οποίας ανακοίνωσε η Πρόεδρος στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2025. Η συμβουλευτική επιτροπή φέρνει σε επαφή τους εκπροσώπους από τα εθνικά συμβούλια νεολαίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) —που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων νεολαίας και τοπικών και περιφερειακών συμβουλίων— με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Οι εκπρόσωποι επιλέχθηκαν από την Επιτροπή μεταξύ των προταθέντων από τα εθνικά συμβούλια νεολαίας, όπως αυτά ορίστηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας.Θα παρίστανται επίσης εκπρόσωποι από υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Νέων της Προέδρου είναι μια βασική πρωτοβουλία που είχε ανακοινωθεί στις πολιτικές κατευθύνσεις 2024-2029.

(Για περισσότερες πληροφορίες:  Eva Hrnčířová — Τηλ.: +32 2 29 88433, Ειρήνη Ζαρκαδούλα — Τηλ.: +32 2 29 57065)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τους κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ώστε να ενισχύσει τη θέση των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση στην οποία συνοψίζει τα κύρια πορίσματα της αξιολόγησης της οδηγίας σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (ΑθΕΠ) στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες συμβάλλουν σε ένα πιο δίκαιο και ισορροπημένο επιχειρηματικό περιβάλλον για τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ παράλληλα εντοπίζει τομείς που επιδέχονται βελτίωση.

Παρότι η συγκεκριμένη νομοθεσία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο εφαρμογής, από την έκθεση προκύπτει ότι η οδηγία έχει ήδη συμβάλει στην προώθηση δικαιότερων εμπορικών σχέσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με βελτιώσεις, μεταξύ άλλων, και στη μείωση των καθυστερήσεων πληρωμών, ενώ παράλληλα οι γεωργοί και οι προμηθευτές αναφέρουν θετικές τάσεις. Η αξιολόγηση επισημαίνει επίσης ευκαιρίες για να ενισχυθεί περαιτέρω και να επιβληθεί το πλαίσιο ΑθΕΠ.

Η δημοσίευση αυτή ακολουθεί την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συννομοθέτες στις 12 Νοεμβρίου, με στόχο να βελτιώσουν τη διασυνοριακή συνεργασία και τη συντονισμένη δράση σε περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών μεγάλης κλίμακας. Τα πορίσματα της σημερινής έκθεσης θα κοινοποιηθούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην έκθεση.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Maciej Berestecki – Τηλ.: +32 2 296 64 83, Constanze Ulrich – Τηλ.: +32 2 299 38 44)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Λίβανος υπογράφουν συμφωνία δικαστικής συνεργασίας

Σήμερα, ο Eπίτροπος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και την Προστασία των Καταναλωτών, Μάικλ ΜακΓκράθ, και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου, Άντελ Νάσαρ, θα υπογράψουν διεθνή συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) και των δικαστικών αρχών του Λιβάνου. Η συμφωνία θα επιτρέψει στον Eurojust και στις δικαστικές αρχές του Λιβάνου να ανταλλάσσουν επιχειρησιακές πληροφορίες μεταξύ τους.

Η συμφωνία θα ενισχύσει σημαντικά τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και του Λιβάνου σε σοβαρά διεθνικά εγκλήματα, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο κοινών ερευνών.  Για τον σκοπό αυτό, ο Λίβανος συμφώνησε να διορίσει εισαγγελέα-σύνδεσμο στον Eurojust, ο οποίος θα συνεργάζεται με εισαγγελείς από την ΕΕ και από άλλες χώρες εταίρους. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των δεδομένων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Ο Μάικλ ΜακΓκραθ, Επίτροπος αρμόδιος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και την Προστασία των Καταναλωτών, δήλωσε: «Το έγκλημα δε γνωρίζει σύνορα και, με τη συμφωνία αυτή, η δικαιοσύνη επεκτείνει την εμβέλειά της. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας της ΕΕ με τον Λίβανο. Έτσι, θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά πολύπλοκες διεθνείς υποθέσεις, ώστε να φέρνουμε ταχύτερα τους δράστες διεθνικών εγκλημάτων ενώπιον της δικαιοσύνης»

Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Markus Lammert — Τηλ.: ., Antoine Lomba — Τηλ.: +32 2 299 32 33)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *