Μεταξύ των δύο 19 έργων είναι και δύο κυπριακά. Πρόκειται για το EOS Green Energy που θα χρηματοδοηθεί με 60 εκατ. ευρώ και αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένη ηλιακή ενέργεια και το σχέδιο Green+ με χρηματοδότηση 11,1 εκατ. ευρώ που αφορά τα λεγόμενα «έξυπνα» δίκτυα.
Τα 19 έργα θα φιλοξενηθούν σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ: την Κροατία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως τονίζει η Κομισιόν, οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη τεχνολογιών που, στη συνέχεια, θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την ΕΕ, καθώς και τεχνολογιών που μπορούν να απομακρύνουν και να αποθηκεύουν τις εκπομπές άνθρακα. Τα έργα που συγχρηματοδοτούνται σήμερα καλύπτουν ένα φάσμα τεχνολογιών − βιοενέργεια, συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, φωτοβολταϊκή ενέργεια, αιολική ενέργεια, ωκεάνεια ενέργεια, έξυπνα δίκτυα και, για πρώτη φορά, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).
Τα επιλεγέντα έργα θα αυξήσουν την ετήσια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ σχεδόν κατά 8 τεραβαττώρες (TWh). Αυτή η ποσότητα ενέργειας αντιστοιχεί στη συνδυασμένη ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Μάλτας.
Το πρόγραμμα NER 300 ονομάζεται έτσι διότι χρηματοδοτείται από την πώληση 300 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής από το απόθεμα για νεοεισερχόμενους (NER) που έχει συσταθεί για την τρίτη φάση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ).
«Με αυτά τα μοναδικά στο είδος τους έργα συνεισφέρουμε στην προστασία του κλίματος και βοηθάμε στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης», δήλωσε η επίτροπος σε θέματα δράσης για το κλίμα, Κόνι Χίδεγκαρντ, προσθέτοντας ότι το ποσό του 1 δις ευρώ που διαθέτουμε σήμερα θα λειτουργήσει ως μοχλός για επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ. Επομένως, διατίθενται σχεδόν 2 δις ευρώ για επενδύσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες εδώ στην Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη μείωση του ενεργειακού κόστους, κατέληξε.