ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Ημερολόγιο – Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου έως Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου
Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου
Ο κ. Κώστας Καδής υποδέχεται την κ. Agnès Pannier-Runacher, υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Βιοποικιλότητας, Δασών, Θαλάσσης και Αλιείας της Γαλλίας· υποδέχεται εκπροσώπους του συνασπισμού για τη διατήρηση βαθέων υδάτων (DSCC).
Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου
Ο κ. Κώστας Καδής συμμετέχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Νορμανδία: μια σημαντική περιφέρεια για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον τομέα της αλιείας», που διοργανώνεται από την ευρωβουλεύτρια κ. Stéphanie Yon- Courtin· εκφωνεί ομιλία μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην 2η ετήσια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Γαλάζια Οικονομία· εκφωνεί ομιλία μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο πλαίσιο της δεύτερης έκδοσης της περιβαλλοντικής έκθεσης για τις ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές (EMTER) 2025· υποδέχεται εκπροσώπους του Europêche Tuna Group· υποδέχεται τον κ. Καρμένου Βέλα, πρώην επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας.
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου
Ο κ. Κώστας Καδής υποδέχεται τον κ. Olivier Poivre d’Arvor, πρέσβη της Γαλλίας για τους Πόλους και τους Ωκεανούς και ειδικό απεσταλμένο του προέδρου κ. Μακρόν για την τρίτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς· υποδέχεται τον κ. Hervé Morin της Γαλλίας, πρόεδρο της περιφέρειας της Νορμανδίας· συμμετέχει στην εναρκτήρια διάσκεψη της διακομματικής ομάδας SEArica (2025-2029) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου
Ο κ. Κώστας Καδής βρίσκεται στην Gdynia της Πολωνίας· επισκέπτεται το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Θαλάσσιας Αλιείας.
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου
Ο κ. Κώστας Καδής βρίσκεται στην Gdynia της Πολωνίας· επισκέπτεται τον λιμένα της Gdynia· επισκέπτεται την ψυκτική αποθήκη στον αλιευτικό λιμένα βαθέων υδάτων.
Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: επείγει η παγκόσμια δράση για το κλίμα για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας
Σήμερα, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε την έκθεση με τίτλο «Global Energy and Climate Outlook 2024» (Παγκόσμιες προοπτικές για την ενέργεια και το κλίμα, 2024), η οποία δείχνει ότι εξακολουθεί να χρειάζεται επείγουσα παγκόσμια δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας και την αποφυγή των ακραίων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των διεθνών δεσμεύσεων για το κλίμα και των σημερινών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η έκθεση καθορίζει τα επίπεδα εκπομπών που θα πρέπει να επιτύχουν οι οικονομίες της G20 έως το 2035 προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 °C της συμφωνίας του Παρισιού. Με βάση το σενάριο του 1,5 °C, οι χώρες πρέπει να επιτύχουν τουλάχιστον το 50 % της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μη ορυκτές πηγές και να διασφαλίσουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Οι χώρες της G20 θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν περισσότερο τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) για τη διαχείριση περίπου του 5 έως 20 % των βιομηχανικών εκπομπών, μεγιστοποιώντας παράλληλα την απορρόφηση άνθρακα μέσω της χρήσης της γης και της διαχείρισης των δασών.
Φέτος, όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού υποχρεούνται να δημοσιεύσουν τα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα (NDP) με ορίζοντα το 2035. Γι’ αυτό και η παρούσα ετήσια έκθεση είναι επίκαιρη: παρέχει μια στέρεη επιστημονική βάση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο, αξιολογεί τα υφιστάμενα σχέδια και θέτει παγκόσμιους δείκτες αναφοράς για την περίοδο μετά το 2030.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δεσμευτεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως τα μέσα του αιώνα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για το κλίμα και ένα σχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % έως το 2030. Η ΕΕ δίνει το παράδειγμα και εκπληρώνει τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τη δράση για το κλίμα.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier – Τηλ.: +32 2 299 10 99· Anna–Kaisa Itkonen – Τηλ.: +32 2 295 75 01· Flore Boutier – Τηλ.: + 32 2 296 60 43· Ana Crespo Parrondo – Τηλ.: +32 2 298 13 25)
Ο Επίτροπος Τζιτζικώστας πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Λισαβόνα
Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ο Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στη Λισαβόνα. Στη διήμερη επίσκεψή του ο Επίτροπος θα γνωρίσει από κοντά τους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού της πόλης. Τη Δευτέρα, ο Επίτροπος Τζιτζικώστας θα επισκεφθεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), βασικό παράγοντα για την πρόληψη των θαλάσσιων ατυχημάτων και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών ζημιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προσπάθειες του οργανισμού να παρακολουθεί και να επιβάλλει τα πρότυπα ασφάλειας, να παρέχει κατάρτιση και εμπειρογνωμοσύνη και να συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Μετά την επίσκεψη στον EMSA, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Pedro Reis, Υπουργό Οικονομίας της Πορτογαλίας, καθώς και με τον Miguel Pinto Luz, Υπουργό Υποδομών και Στέγασης. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τον τουρισμό, καθώς και στους λιμένες της Λισαβόνας και στη σύνδεσή τους με σημαντικούς ευρωπαϊκούς κόμβους μέσω του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), ενός κρίσιμου δικτύου οδών, σιδηροδρόμων, λιμένων, αερολιμένων και εσωτερικών πλωτών οδών. Την Τρίτη, ο Επίτροπος Τζιτζικώστας θα παραστεί στη δημοσίευση της δεύτερης Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Έκθεσης για τις Θαλάσσιες Μεταφορές. Η έκθεση παρέχει μια διεξοδική ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυτιλιακού τομέα της ΕΕ και αξιολογεί πρακτικές που θα τον καταστήσουν πιο βιώσιμο. Θα ακολουθήσει ένα σεμινάριο με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από διάφορα μέσα ενημέρωσης, το οποίο θα αφορά τις προτεραιότητες της θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του οράματος για έναν βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό τομέα θαλάσσιων μεταφορών. Η επίσκεψη του Επιτρόπου θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Carlos Moedas, Δήμαρχο της Λισαβόνας. Στη συνάντηση αυτή οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές της πόλης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μεγέθυνση, καθώς και στα οφέλη και τις προκλήσεις της πόλης από τον τουρισμό. Η επίσκεψη του Επιτρόπου Τζιτζικώστα στη Λισαβόνα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση και την προώθηση ενός πιο βιώσιμου και ανταγωνιστικού ναυτιλιακού τομέα.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Maciej Berestecki — Τηλ. + 32 2 29 66483· Anna Wartberger — Τηλ. + 32 2 298 20 54)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει απόψεις σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας
Η Επιτροπή ξεκίνησε χθες ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η διαβούλευση υποστηρίζει τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, ο οποίος ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου υπό την ηγεσία της Προέδρου κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Καθώς η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία προμηθευτών διέρχονται μια ριζική και ανατρεπτική μετάβαση, ο στρατηγικός διάλογος θα αποσκοπεί στον σχεδιασμό συγκεκριμένων στρατηγικών και λύσεων για τη στήριξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη.
Στόχος του διαλόγου είναι η συνεργασία με τους παράγοντες της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ανάπτυξη κοινής αντίληψης όσον αφορά τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις, καθώς και για την υλοποίησή τους. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα τροφοδοτήσουν τις εργασίες σχετικά με ένα βιομηχανικό σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 5Μαρτίου, με επικεφαλής τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Για να τροφοδοτηθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου, η εν λόγω δημόσια διαβούλευση καλεί όλους τους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τα κύρια θέματα για τα οποία διαπιστώθηκε ότι απαιτείται επείγουσα δράση ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διαβούλευσης εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Maciej Berestecki – Τηλ.: +32 2 29 66483· Anna Wartberger – Τηλ.: +32 2 298 20 54)
Η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ
Η Επιτροπή εκδίδει δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης λόγω της μη κοινοποίησης από τα κράτη μέλη των μέτρων που έλαβαν για τη μεταφορά οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στα κράτη μέλη που δεν έχουν κοινοποιήσει εθνικά μέτρα μεταφοράς οδηγιών, η προθεσμία για τη μεταφορά των οποίων στο εθνικό δίκαιο εξέπνευσε πρόσφατα. Στην προκειμένη περίπτωση, 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει μέτρα πλήρους μεταφοράς έντεκα οδηγιών της ΕΕ στους τομείς του περιβάλλοντος, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ένωσης κεφαλαιαγορών, της δικαιοσύνης, της φορολογίας, της κινητικότητας και των μεταφορών. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν τώρα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές και για να ολοκληρώσουν τη μεταφορά των οδηγιών, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά την υποβολή εκθέσεων για τις προβλεπόμενες εκπομπές ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2024/299 της Επιτροπής. Η κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία διασφαλίζει ότι οι εκθέσεις των κρατών μελών για τις προβλεπόμενες εκπομπές ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων που υποβάλλονται στην Επιτροπή και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ευθυγραμμίζονται με παρόμοιες εκθέσεις που προβλέπονται στη σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη σχετικά με τη διασυνοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση (σύμβαση LRTAP). Η ευθυγράμμιση των εν λόγω υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων μειώνει τον περιττό διοικητικό φόρτο για τα κράτη μέλη. Οι εκθέσεις αυτές επιτρέπουν στην Επιτροπή να επαληθεύει κατά πόσον τα κράτη μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους για μείωση των εκπομπών, όπως ορίζεται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων. Ωστόσο, τα οικεία κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και για να ολοκληρώσουν τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία για τον περιορισμό ορισμένων επικίνδυνων ουσιών στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Κύπρο, επειδή δεν μετέφερε στην εθνική της νομοθεσία την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2024/1416 της Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (οδηγία 2011/65/ΕΕ — οδηγία RoHS). Η οδηγία RoHS περιορίζει τη χρήση επικίνδυνων ουσιών, όπως το κάδμιο, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, και καθιστά δυνατή την περιβαλλοντικά ορθή ανάκτηση και επεξεργασία αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η οδηγία RoHS επιτρέπει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, χρονικά περιορισμένες εξαιρέσεις από τους περιορισμούς στη χρήση διαφόρων ουσιών. Μία απ’ αυτές τις εξαιρέσεις αφορά το κάδμιο σε ορισμένες εφαρμογές LED. Δεδομένης της τεχνικής προόδου που έχει επιτευχθεί, η κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της εξαίρεσης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ποσότητας καδμίου που διατίθεται στην αγορά. Ωστόσο, η Κύπρος δεν έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα μεταφοράς της κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας σχετικά με ορισμένες πτυχές της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών σε 17 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία), επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τις αλυσιδωτές δομές II [οδηγία (ΕΕ) 2024/1174]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 13 Νοεμβρίου 2024. Η οδηγία για τις αλυσιδωτές δομές II τροποποιεί την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (οδηγία 2014/59/ΕΕ), με στόχο την καθιέρωση αναλογικότητας στην εφαρμογή του αποθέματος ασφαλείας χρέους που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφούν ζημίες και να ανακεφαλαιοποιούνται στο πλαίσιο εξυγίανσης (οι λεγόμενες «ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων» ή «MREL»). Ειδικότερα, η οδηγία για τις αλυσιδωτές δομές II εισάγει την έννοια των «οντοτήτων εκκαθάρισης» και προβλέπει ότι, κατά κανόνα, αυτές δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε MREL, εκτός εάν η αρχή εξυγίανσης αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση. Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας είναι καίριας σημασίας προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα εξυγίανσης των τραπεζών, αλλά και για να αποφευχθούν ζητήματα διακύβευσης των ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων δομών τραπεζικών ομίλων. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα ανωτέρω 17 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ολοκληρώσουν τη μεταφορά της οδηγίας για τις αλυσιδωτές δομές ΙΙ στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα εθνικά μέτρα εφαρμογής στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας για τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους για τις πολύ μικρές, τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή ομίλους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Κύπρο, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, επειδή δεν κοινοποίησαν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίας για την τροποποίηση της λογιστικής οδηγίας όσον αφορά τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους για τις πολύ μικρές, τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή ομίλους λόγω πληθωρισμού (οδηγία 2023/2775). Τα κράτη μέλη έπρεπε να διασφαλίσουν τη μεταφορά των μέτρων της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο και να ενημερώσουν την Επιτροπή έως τις 24 Δεκεμβρίου 2024. Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στην αύξηση των χρηματικών κριτηρίων μεγέθους της λογιστικής οδηγίας για τον καθορισμό της κατηγορίας μεγέθους μιας εταιρείας με σκοπό την προσαρμογή στην επίδραση του πληθωρισμού από το 2013. Αυτό διασφαλίζει ότι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις δεν υπόκεινται σε αδικαιολόγητες διατάξεις της ΕΕ για την υποβολή οικονομικών εκθέσεων και εκθέσεων βιωσιμότητας που ισχύουν για τις μεγαλύτερες εταιρείες, και είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω πέντε κράτη μέλη. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Ακόμη και αν τα κράτη μέλη επισημάνουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία συμμορφώνεται ήδη με τις διατάξεις της οδηγίας, οφείλουν εντούτοις να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις σχετικές εθνικές διατάξεις. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε 18 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία), επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών (οδηγία 2023/977). Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024. Η οδηγία αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόληψης, της εξακρίβωσης και της διερεύνησης αξιόποινων πράξεων στην ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι αστυνομικοί σε ένα κράτος μέλος έχουν ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους αστυνομικούς σε άλλο κράτος μέλος. Καθορίζει τους οργανωτικούς και διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενιαίου σημείου επαφής, το οποίο θα λειτουργεί ως «υπηρεσία μίας στάσης» για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας θα ενισχύσει την καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων με διασυνοριακή διάσταση, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η τρομοκρατία, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω 18 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα τους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων σχετικά με το προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, λόγω μη κοινοποίησης της πλήρους μεταφοράς της οδηγίας (ΕΕ) 2019/997 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ομοιόμορφου προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου της ΕΕ. Η οδηγία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων της ΕΕ από τα κράτη μέλη σε πολίτες της ΕΕ των οποίων τα διαβατήρια έχουν απολεσθεί, κλαπεί ή καταστραφεί ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής ή διαμονής τους. Η έκδοση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων σε πολίτες της ΕΕ είναι το συνηθέστερο είδος προξενικής προστασίας που παρέχεται σε περιπτώσεις στις οποίες το κράτος μέλος της ιθαγένειας ενός προσώπου δεν διαθέτει προξενική αντιπροσωπεία στην τρίτη χώρα όπου βρίσκεται. Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 9 Δεκεμβρίου 2024 για να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία, καθώς και τη συνοδευτική κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2024/1986 της Επιτροπής. Όλα τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν το ομοιόμορφο προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου 2025.Μέχρι σήμερα, τα 11 προαναφερόμενα κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό τους δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων της οδηγίας σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις Κάτω Χώρες, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, λόγω μη κοινοποίησης στην Επιτροπή των αντίστοιχων μέτρων για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών και σχετικά μέτρα (οδηγία 2022/2381), καθώς και στη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, επειδή κοινοποίησαν μόνο μερική μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.
Η οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θέτει ως στόχο για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ το 40 % του υποεκπροσωπούμενου φύλου για τα μη εκτελεστικά διοικητικά στελέχη τους και το 33 % για όλα τα διευθυντικά στελέχη.
Τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2022 και τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 28 Δεκεμβρίου 2024 για να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τις διατάξεις της οδηγίας. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για την ασφάλεια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε τέσσερα κράτη μέλη, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία, επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία (ΕΕ) 2023/946 για την ασφάλεια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων. Το νέο σύνολο κανόνων ισχύει για τα νεότευκτα πλοία, καθώς και για τα πλοία που έχει πιστοποιηθεί ότι εκτελούν δρομολόγια στην ΕΕ για πρώτη φορά. Η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων, με την προστασία των επιβατών από κατάκλυση σε περίπτωση σύγκρουσης και με τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης των κανονισμών της ΕΕ με τα διεθνή πρότυπα που έχει ορίσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ). Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας από τα κράτη μέλη στο εθνικό τους δίκαιο έληξε στις 5 Δεκεμβρίου 2024. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω τέσσερα κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα τους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις [οδηγία (ΕΕ) 2020/285]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ και ελαφρύνει τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης που υπέχουν όσον αφορά τον ΦΠΑ. Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο οφείλεται ο ΦΠΑ μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις τους, όπως μπορούν να το κάνουν και στο αντίστοιχο κράτος μέλος οι εκεί εγκατεστημένες μικρές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω 8 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα τους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ [οδηγία (ΕΕ) 2022/542]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη οι ειδικοί ανά χώρα συντελεστές ΦΠΑ, οι επονομαζόμενες «παρεκκλίσεις», και εξασφαλίζεται έτσι η ίση μεταχείριση σε ολόκληρη την Ένωση. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η ΕΕ επενδύει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε διασυνοριακές υποδομές συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της Ενεργειακής μας Ένωσης και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας
[This is a machine translation. Please refer to the original language. The European Commission takes no responsibility for the quality and accuracy of this machine translation. Important information about machine translation]
Η Επιτροπή θα διαθέσει σχεδόν 1,25 δισ. EUR σε επιχορηγήσεις από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ) σε 41 διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών, τα οποία έχουν λάβει το καθεστώς έργων κοινού ενδιαφέροντος και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (ΕΚΕ και ΕΚΕ) το 2024βάσει του πλαισίου πολιτικής για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος της ΔΣΕ για την ενέργεια, τόσο όσον αφορά τις αιτήσεις που ελήφθησαν όσο και τη χρηματοδότηση που χορηγήθηκε και υπερβαίνει τον αρχικό ενδεικτικό προϋπολογισμό της πρόσκλησης, ύψους 850 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης η πρώτη πρόσκληση στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού ΔΕΔ-Ε, η οποία περιλαμβάνει έργα υδρογόνου και υπεράκτιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση Draghi, τέτοιες διασυνοριακές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ολοκλήρωση των αγορών ενέργειας και την απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Επιλεγμένα έργα
Συνολικά, η χρηματοδότηση διατίθεται για 5 προτάσεις έργων και για 36 μελέτες. Σχεδόν 750 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση προορίζονται για 8 έργα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων υπεράκτιων και έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεγαλύτερη επιχορήγηση, ύψους 645 εκατ. ευρώ, θα στηρίξει το έργο Bornholm Energy Island για την κατασκευή καινοτόμου, πρώτου είδους υβριδικής γραμμής διασύνδεσης στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία θα επιτρέψει τόσο τη σύνδεση της Δανίας με τη Γερμανία όσο και την ενσωμάτωση 3 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Μια άλλη επιχορήγηση για κατασκευαστικά έργα ύψους σχεδόν 33 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στο δίκτυο του Δούναβη, ένα διασυνοριακό ευφυές έργο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας, το οποίο θα ενσωματώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εξισορροπήσει αποτελεσματικότερα το σύστημα. Τα άλλα 6 έργα, που βρίσκονται στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία, θα λάβουν επιχορηγήσεις για μελέτες στήριξης.
Για να διευκολυνθεί η απαλλαγή της βιομηχανίας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι υποδομές υδρογόνου θα επωφεληθούν από επιχορηγήσεις για 21 αναπτυξιακές μελέτες ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ. Θα συμβάλει στην άμβλυνση των επενδυτικών κινδύνων που συνδέονται με αυτή την εκκολαπτόμενη αγορά και θα συμπληρώσει το πλαίσιο πολιτικής για το υδρογόνο που θεσπίστηκε στη δέσμη μέτρων για την αγορά υδρογόνου και απανθρακοποιημένου φυσικού αερίου. Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για σχέδια στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία: συγκεκριμένα, το έργο Barmar–H2med μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, τα έργα κορμού στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και οι διάδρομοι και οι διαδρομές υδρογόνου στην περιοχή της Βαλτικής.
Επιπλέον, χρηματοδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ θα στηρίξει την κατασκευή 3 έργων και τη χρηματοδότηση 9 προπαρασκευαστικών μελετών για την υποδομή CO2. Η εγκατάσταση αποθήκευσης Πρίνου στη Βόρεια Ελλάδα θα λάβει σχεδόν 120 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στην πρώτη αξιακή αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια δεύτερη επιχορήγηση, για έργα αξίας 55 εκατ. ευρώ, προορίζεται για κατασκευαστικές εργασίες της εγκατάστασης αποθήκευσης CO2 L10 στη Βόρεια Θάλασσα στην ολλανδική υφαλοκρηπίδα. Μια τρίτη επιχορήγηση, για εργασίες λίγο κάτω των 12 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί στην εγκατάσταση CO2 Norne στη Δανία. Τα έργα CO2 που χρηματοδοτούνται από τη ΔΣΕ αναμένεται να συμβάλουν στον στόχο των 50 εκατομμυρίων τόνων ετήσιας δυναμικότητας έγχυσης CO2 για το 2030, όπως υπογραμμίζεται στον νόμο περί καθαρής μηδενικής παραγωγής.
Επόμενα βήματα
Η παρούσα απόφαση χρηματοδότησης αποτελεί συνέχεια της πρόσκλησης του 2024 για χρηματοδότηση από τη ΔΣΕ. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη ψήφισαν θετικά την πρόταση της Επιτροπής σε συνέχεια της συντονιστικής επιτροπής της ΔΣΕ της 28ης Ιανουαρίου 2025. Μετά τη θετική αυτή ψηφοφορία, θα ακολουθήσει η επίσημη έγκριση της απόφασης ανάθεσης εντός των προσεχών εβδομάδων. Στη συνέχεια, ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) θα καταρτίσει συμφωνίες επιχορήγησης με τους δικαιούχους. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της ΔΣΕ για την ενέργεια για τις ενεργειακές υποδομές έχει προγραμματιστεί για το 2025.
Κατάλογος προτάσεων που επιλέχθηκαν για επιχορηγήσεις στον τομέα των διευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκε στις 11 Απριλίου 2024
Στοιχεία αναφοράς | Τίτλος δράσης | Μέγιστη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ σε ευρώ |
1.15-ES-S-M-24-LOS GUAJARES ΜΕΛΈΤΕΣ | Μελέτες για τον υδροηλεκτρικό σταθμό αποθήκευσης με αντλία «Los Guájares» | 4,620,273,00 EUR |
1.7.1-ESFR-S-M-24-Navarra-Landes | Φάση ανάπτυξης του έργου 1.7.1 Διασύνδεση μεταξύ Navarra (ES) και Landes (FR) | 11,134,750,00 EUR |
2.11-SK-S-M-24-SE ολοκληρωτής | Εκσυγχρονισμός της υδραντλητικής αποθήκευσης του Čierný Váh | 2,108,461,50 EUR |
4.2-Bedk-S-M-24-TritonLink | Υπεράκτια υβριδική γραμμή διασύνδεσης μεταξύ Βελγίου και Δανίας | 21,795,000,00 EUR |
5.2-DK-W-M-24-BEI-HOI | Bornholm Energy Island — Υβριδική υπεράκτια διασύνδεση | 645,259,319,00 EUR |
8.1-FR-S-M-24-BRE | Υπεράκτια σύνδεση αιολικής ενέργειας Νότια Britanny (FR) — PCI 8.1 | 21,823,852,00 EUR |
12.2-BG-S-M-24-CARMEN4INVEST | Προετοιμασία προεπενδυτικής δέσμης μελετών και εγγράφων για την υλοποίηση του έργου CARMEN στη βουλγαρική επικράτεια | 2,790,000,00 EUR |
12.3-SK-W-M-24-DanubeInGrid2ndPhase | Δίκτυο του Δούναβη: Δεύτερη φάση | 32,880,153,50 EUR |
9.1.1-PT-S-M-24-PT H2 ραχοκοκαλιά | Πορτογαλική ραχοκοκαλιά υδρογόνου — Μελέτες | 2,886,437,00 EUR |
9.1.2-PTES-S-μ-24-H2Med CelZa | Γραμμή διασύνδεσης υδρογόνου H2Med CelZa | 7,221,872,00 EUR |
9.1.3-ES-S-M-24-H2 Μελέτες ραχοκοκαλιών | ΕΚΕ 9.1.3 — Ισπανικές μελέτες ραχοκοκαλιών υδρογόνου | 32,521,202,07 EUR |
9.1.4-FRES-S-M-24-H2Med Barmar | H2Med γραμμή διασύνδεσης υδρογόνου Barmar | 28,336,978,00 EUR |
ΦΆΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΊΑΣ 9.1.5-FR-S-M-24-HY-FEN | Φάση τροφοδοσίας για τη σύνδεση ΕΚΕ H2 Διάδρομος Γαλλίας — Γερμανίας HY-FEN | 14,985,000,00 EUR |
9.2.1-DEFR-S-M-24-Rhyn ΜΕΛΕΤΗ | Γαλλογερμανική μελέτη δικτύου Rhyn HYdrogen | 3,545,465,50 EUR |
9.10.2-BE-S-M-24-Amplifhy Αμβέρσα | Πρόταση για τη συγχρηματοδότηση της προτροφοδότησης και της FEED για ένα πρώτο τερματικό σταθμό αμμωνίας και πυρόλυσης αμμωνίας στον λιμένα της Αμβέρσας | 8,060,000,00 EUR |
9.11.1-1-DE-S-Μ-24-Ποσειδώνας | Ποσειδώνας — Μελέτες για την εγκατάσταση υποδοχής αμμωνίας Τερματικός σταθμός Brunsbüttel, Φάση Ι | 11,984,611,00 EUR |
9.15.4-ES-S-M-24-HyAndalusia-μελέτες | Valle Andaluz del hidrógeno Verde Μελέτες I | 12 931 458 EUR |
9.15.5-ES-S-M-24-PICAST | Μελέτες για τη δεύτερη φάση της ηλεκτρολυτικής κυψέλης της κοιλάδας «Asturias H2» | 7,815,712,50 EUR |
Μελέτες 9.16.2-FR-S-M-24-EmilHY | Μελέτες για τη δημιουργία ενός πράσινου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής H2 στα γαλλογερμανικά σύνορα με τη μετατροπή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα | 20,053,791,50 EUR |
9.19-DK-S-M-24-HOEST | Μελέτες για το Høst PtX Esbjerg | 12,987,437,00 EUR |
9.22.1-DE-S-μ-24-PSISHarP | Προπαρασκευαστικές μελέτες για την υλοποίηση του έργου αποθήκευσης υδρογόνου SaltHy Harsefeld | 4,471,750,50 EUR |
9.24.1-ES-S-M-24-H2-ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ-N1 | Υπόγεια αποθήκευση υδρογόνου στην Ισπανία North-1 (PCI 9.24.1): Τεχνικές μελέτες και χορήγηση αδειών διαδικασία προετοιμασίας της υλοποίησης των εργασιών | 7,709,476,00 EUR |
10.1.1-IT-S-M-24-ITAHB | Ιταλική ραχοκοκαλιά H2 | 24,000,000,00 EUR |
10.1.2-AT-S-M-24-TAGCEF | H2 Ετοιμότητα του συστήματος αγωγών TAG — Εννοιολογική Μηχανική & Προετοιμασία FEED | 1,380,200,00 EUR |
10.2.1-CZ-S-M-24-CGHI | Προπαρασκευαστικές μελέτες για την τσεχική γερμανική γραμμή διασύνδεσης υδρογόνου (Τσεχικό τμήμα) | 127 000,00 EUR |
10.3.1-EL-S-M-24-H2DRIA-S | Τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για την υλοποίηση εσωτερικών υποδομών υδρογόνου στην Ελλάδα | 5,400,000,00 EUR |
11.1-SEFI-S-M-24-NHR Μελέτες | Σκανδιναβικές μελέτες σκοπιμότητας διαδρομής υδρογόνου και βασικές μελέτες σχεδιασμού | 29,363,302,10 EUR |
11.2-FIEE-S-M-24-NBHC | Φάση σκοπιμότητας του διαδρόμου σκανδιναβικού-βαλτικού υδρογόνου | 6,807,648,00 EUR |
11.3-FIDE-S-M-24-BHC μελέτη CEF | Έργο μελέτης CEF για τον συλλέκτη υδρογόνου της Βαλτικής Θάλασσας | 15,269,850,59 EUR |
13.2-FR-S-M-24-GOCO2 | Φάση μελέτης ζωοτροφών για την υποδομή CO2 Grand Ouest | 9,260,281,00 EUR |
13.2-NL-W-Μ-24-L10-CCS | L10-CCS | 55,319,557,00 EUR |
13.5-FR-S-M-24-Rhone CO2 | CO2 Ροδανού | 7,535,418,00 EUR |
13.6-LVLT-S-M-24-CCS Βαλτική | Κοινοπραξία CCS Baltic | 3,020,205,00 EUR |
13.7-NLDE-S-M-24-DRC CO2 | Διάδρομος Δέλτα Ρήνου_CO2: Μελέτες διασυνοριακών μεταφορών διοξειδίου του άνθρακα | 9,020,087,00 EUR |
13.8-BENO-S-M-24-BE-EU2NSEA | Το Βέλγιο στη διασυνοριακή υποδομή μεταφορών CO2 της Βόρειας Θάλασσας | 13,799,574,00 EUR |
13.8-DE-S-M-24-NSCC.Γερμανία-Μελέτη | Σχεδιασμός και έγκριση του διαδρόμου μεταφοράς CO2 της Βόρειας Θάλασσας στη Γερμανία | 2,805,595,00 EUR |
13.8-DE-S-M-24-WHVCC-Μελέτη | Σχεδιασμός και προετοιμασία του διαδρόμου μεταφορών CO2 Wilhelmshaven στη Γερμανία | 6,238,061,00 EUR |
13.8-FRBE-S-M-24-DKHARBO 2 CO2HE | Σύνδεση του δικτύου CO2 της Γαλλίας με τον αυτοκινητόδρομο CO2 Ευρώπη Η γαλλική λύση μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 | 7,690,053,50 EUR |
13.10-DK-W-M-24-Norne | Υποδομή μεταφοράς CO2 μεγάλης κλίμακας Norne που συνδέει την χερσαία αποθήκευση στη Δανία: Κατασκευή του αποβάθρας, του τερματικού σταθμού παραλαβής και του αγωγού | 11,667,000,00 EUR |
13.11-EL-W-M-24-Prinos CO2 | Πρίνος — Υπεράκτια αποθήκευση στο πεδίο Prinos για εκπομπές | 119,993,129,00 EUR |
13.14-DE-S-M-24-C Μηδενικές μελέτες | C Κόμβος μηδενικών πολυτροπικών εκπομπών CO2 — Μελέτες | 3,336,780,50 EUR |
Quote(s)
“Η Επιτροπή πρότεινε να διατεθούν 1,25 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, οι οποίες είναι οι υψηλότερες που έχουν χορηγηθεί ποτέ στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για έργα ενεργειακών υποδομών που συμβάλλουν καθοριστικά στην οικοδόμηση της Ενεργειακής μας Ένωσης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που επιλέγονται έργα υδρογόνου και υπεράκτιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Μόλις ολοκληρωθούν, τα επιτυχημένα έργα θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την απαλλαγή των οικονομιών και των κοινωνιών μας από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών μας και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας.”
Νταν Γιέρενσεν, επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης
The European Commission is committed to personal data protection. Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans